۰
دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۱۰

بازی طلایی بهمنی با دلار

مقایسه نوسان قیمت جهانی طلا با بازار داخلی نشان می دهد که ارتباط قیمت های داخلی با بازار جهانی قطع شده است. طی آذرماه جاری نوسان قیمت جهانی طلا سیر نزولی داشته است ولی به نظر می رسد در بازار داخلی سکه به عنوان شاخص مبادلاتی بازار طلا سیر صعودی داشته و بر خلاف مسیر جهانی حرکت می کند.

مقایسه این روند با قیمت دلار در بازار آزاد که هنوز مبنای تعیین قیمت سکه و طلا محسوب می شود به خوبی نشان می دهد به محض کاهش قیمت جهانی طلا گویی یک الاکنگ در بازار ایران قیمت دلار را به بالا پرتاب می کند. این مسئله باعث شده است حداقل طی آذر ماه جاری تابعیت کامل بازار سکه از نرخ دلار را در پی داشته است.قیمت جهانی طلا و سکه در ایران

البته نباید فراموش کرد که بازیگر اصلی بازار همچنان بانک مرکزی است. تعیین نرخ رسمی در اتاق مبادلات در عمل کف قیمتی را تعیین کرده است که در حد فاصل آن رانت توزیع ارز اندکی تعدیل شده است ولی به هر شکل بازار فاصله حدود ۴۰۰ تومانی را با نرخ های رسمی حفظ و در این زمین بازی نیز بانک مرکزی تلاش دارد فضای بازار سکه را به گونه ای مدیریت کند که نه هیجان های یک سال گذشته در بازار حاکم شود و نه فعالان بازار از کسب سود در آن نا امید شده نقدینگی خود را از این بازار خارج کنند.
بهمنی در خردادماه سال جاری و در حاشیه بازار سکه های پیش فروش شده تصریح کرده بود: بانک مرکزی به هیچ وجه نمی خواهد که مردم در خرید سکه و طلا دچار ضرر و زیان شوند. 

با توجه فضاب فعلی بازار به نظر می رسد هنوز بهمنی به عهد خود وفا کرده است و اجازه نمی دهد کسانی که وارد بازار طلا شده اند در اثر کاهش قیمت جهانی طلا متضرر شوند. این نوع عملکرد البته با توجه به انجام مبادلات تجاری کشور بر مبنای نقل و انتقال طلا قابل توجیه است، زیرا اگر بانک مرکزی می خواست نوسان قیمت طلا را بر مبنای بازار جهانی مدیریت کند به طور حتم تجار کشور دچار زیان می شدند. 

البته باید توجه داشت این روش نیز به دلیل آنکه بر مبنای افزایش تدریجی قیمت دلار در بازار ارز انجام می گیرد در میان مدت و بلند مدت می تواند به زیان اقتصاد ملی باشد و بانک مرکزی باید توجه داشته باشد بازی طلای که امروز با دلار انجام می دهد تنها در کوتاه مدت می تواند در راستای منافع ملی توجیه پیدا کند و باید برای دوره زمانی بلند تر چاره اندیشی شود. شاید توسعه خدمات بانک کارگشایی در ارایه تسهیلات به ازای سپرده های طلایی البته با سودهای مناسب تر از ارقام فعلی سیستم بانکی بتواند به نوعی جذابیت برای بازار طلا و سکه را در بازار حفظ کند بدون آنکه نیازی باشد که بانک مرکزی بیش از بر ارزش پولی ملی فشار وارد سازد.
 البته باید در نظر داشت این روش یعنی پرداخت تسهیلات به ازای سپرده طلا در صورتی می تواند در عرصه اقتصاد ملی تاثیر مثبت داشته باشد که در ارایه تسهیلات اولویت به بخش های تولیدی داده شود در غیر این صورت باش شاهد غلطیدن نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد و واردات کالاهای لوکس خواهیم بود.
https://akhbarbank.com/vdcf.1dciw6dvygiaw.html
تازه ترین اخبار