در نیمساعت نخست معاملات شاهد رشد قیمتها بودیم اما با رسیدن اطلاعیه گشایش آبیپوشان و نارنجیپوشان جاده مخصوص، توجه بازار معطوف به مچینگ و نحوه گشایش این دو نماد خاص و پرحاشیه شد و در ادامه با تخلیه هیجان خرید، فشار عرضه در کلیت بازار قالب شد تا جایی که در برخی از سهمها، صفوف خرید از دست رفت، آنهایی که متعادل بودند، سرخپوش شده و یا تا آستانه منفی عقب نشستند و بطور کل قیمت آخرین معاملات در بسیاری از نمادها پائینتر از قیمتهای پایانی بود. در همین راستا شاخص کل بخشی از رشد روزانه خود را از دست داد و با افزایش ارتفاع 14 هزار واحدی در سطوح دو میلیون و 269 هزار واحدی آرام گرفت. ارزش معاملات با رشد عجیب 43 درصدی به بالاترین حد در 16 ماه اخیر یعنی بیش از 9 همت رسید و رقمی بالغ بر 180 میلیارد تومان از چرخه بازار خارج شد.
بازار دیروز، بسیار عجیب و خاص پیش رفت و در انتهای ساعت معاملات 58 درصد نمادها با رنگ سرخ به کار خود خاتمه دادند. با این حال سمت تقاضا هم بد نبود و همین رویایی باعث شد تا باری دیگر ارزش معاملات به اوج خود برسد. البته طبیعی است که در برخی از سهمها پس از رشد خوب اخیر، چنین عرضههایی داشته باشیم. به هر جهت این اولین محک جدی برای بازار بود و معتقدیم اگر قرار به تداوم روند صعودی است، چنین عرضههایی به راحتی جذب خواهند شد اما از آنجا که هنوز آن موج ترس و نگرانی از بین نرفته، طبیعی است که پس از هر عرضهای چنین جنگ تمام عیاری را در بازار شکل بگیرد.
نکته خاص اینکه در روز پیروزی پزشکیان در انتخابات ارزش بازار حدود 140 میلیارد دلار بود و امروز با وجود رشد دو هفته اخیر، ارزش بازار 123 میلیارد دلار است. این یعنی اگر 17 میلیارد دلار دیگر رشد کنیم، تازه به 4 ماه قبل بازگشتهایم و بازدهی ویژهای نصیب سهامداران نشده است.
انصافا در این دو هفته فضا تغییر کرده و بازار و سر و شکل خوبی گرفته است. این موضوع را مدیون برخی تصمیمات مثبت اقتصادی هستیم. اگر کمی به عقب برگردیم، میبینیم که سرآغاز تحولات مثبت و قرار گرفتن در مسیر عقلانیت، زمان شروع به کار دولت جدید است. جایی که همتی روی کاهش اختلاف بین دلار آزاد و نیما، براندازی قیمتگذاری، دستوری و کاهش نرخ بهره تاکید کرد و حتی در مسیر افزایش آرام دلار نیما هم قرار گرفتیم اما هنوز کار دولت به شکل رسمی آغاز نشده بود که درگیر بحرانهای عجیب و پیچیده سیاسی شدیم و لذا دلیل اصلی شتاب بالای رشد قیمت این روزها، افت بیرویه اخیر، قرار گرفتن در مسیر تصمیمات منطقیتر اقتصادی و جمع شدن فنر بازار است.
در واقع تنشهای سیاسی اخیر موجب شد تا بازار خیلی به تحولات مثبت نظیر شتاب گرفتن دلار نیما، منطقیتر شدن نرخ خوراک، تغییر رئیس سازمان بورس، لایحه بودجه انبساطی دولت و حتی تحولات مثبت در کدال توجه نکند و به عبارتی فنر قیمتها زیر سایه جنگ و درگیری حسابی فشرده شود اما آرامآرام با برطرف شدن ریسکها و آرامش نسبی سیاسی، ناگهان فضا تغییر کرد و البته در این بین جریان خبری هم (افزایش نرخ برق، کاهش بهره مالکانه، اصلاح قیمت محوصلات خودروسازان، احتمال برخی اصلاحات در فرمول بنزین بیکیفیت پالایشیها و ...) سرعت بیشتری گرفت و در نهایت با هدایت جریان نقدینگی به سمت تالار شیشهای، بازار روند خوبی گرفت.