۰
دوشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۴۷

نرخ سود سپرده های بانکی تغيير می‌کند؟

با این که انتظار می رفت، یکی از نتایج مهم آخرین جلسه کاری شورای پول و اعتبار در اسفند ماه گذشته تغییر در میزان نرخ سود تسهیلات و سپرده های بانکی باشد، اما بر خلاف انتظار، این شورا بدون این که تصمیم جدیدی برای تغییر نرخ سود تسهیلات و سپرده های بانکی سال ۹۲ اتخاذ کند، بررسی بسته جدید سیاستی _ نظارتی را هم به امسال موکول کرد.
نرخ سود سپرده های بانکی تغيير می‌کند؟
به گزارش پایگاه خبری اخبار بانك به نقل از افکارنیوز، این در حالی است که نوسانات شدید نرخ ارز و طلا، بویژه در سال گذشته بازار های پولی و مالی کشور را تحت تاثیر قرار داده و سیستم بانکی را نیز با مشکلاتی مواجه کرده است.چنانکه طبق آمار بانک مرکزی در سال گذشته، شاخص ماندگاری سپرده ها ی بانکی با کاهش روبرو بود. 

در این شرایط کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند، افزایش نرخ سود بانکی می تواند برای سپرده گذاران ایجاد انگیزه کرده واز خروج سپرده ها ی بانکی جلوگیری کند. 

رییس کل بانک مرکزی نیز در جدیدترین اظهارات خود با انتقاد از نرخ پایین سود بانکی گفته است: پایین نگه داشتن نرخ سود سپرده های بانکی طی سال های گذشته موجب کاهش سپرده گذاری در سیستم بانکی وافزایش تقاضای تسهیلات بانکی شده است. 

به گفته بهمنی، کاهش سپرده گذاری، کاهش تراز بانک ها را در پی دارد که خود موجب افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی می شود ، که در ادامه این امر موجب افزایش پایه پولی شده و به افزایش تورم ختم می شود. 

به اعتقاد وی، نرخ سود ۲۰ درصدی زمانی که تورم دی ماه ۲۸.۷ درصد و تورم بهمن ماه ۲۹.۸ درصد است منطقی به نظر نمی آید. 

بهمنی پیشتر نیز بر افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی تاکید کرده و گفته بود: اگر نرخ سود سپرده ها و اوراق مشارکت تغییر نکند، با توجه به کاهش ارزش پول تمایل به بازار هایی مانند؛ ارز و سکه طبیعی است. 

با این که رییس کل بانک مرکزی، خود به عنوان بالاترین مقام ارشد نهاد پولی و بانکی کشور بر تغییرنرخ سود بانکی اصرار دارد،اما عدم تصمیم گیری بر تغییر نرخ سود مسئله ایست که در ابهام به سر می برد. 

سود سپرده ها باید واقع بینانه باشد
مدیر عامل بانک پارسیان دراین باره معتقد است؛ سپرده گذار، نرخ واقعی سودی که دریافت می کند برایش با اهمیت است. 

نرخ واقعی سود یعنی سودی که پرداخت می شود، منهای نرخ تورم و این خیلی مهم است که سیاست گذاری پولی ما به سمتی حرکت کند که اگر فکر می کنیم ورود پول به بازارهای دیگر برای اقتصاد مملکت مشکل درست می کند ، این را تبدیل به سپرده گذاری با یک نرخ سود واقع بینانه ( که حتما هم نباید خیلی از نرخ تورم بالاتر باشد ) کنیم. 

شایسته افزود: اگرمی خواهیم مردم به سیستم بانکی بیایند باید سودی را به سپرده گذار بدهیم که پوشش افت ارزشش را بکند، در غیر این صورت بازارهای د یگری که بتوانند جذابیت ایجاد کنند طبیعتا مردم را به سوی خود خواهند کشاند. 

بانک مرکزی از خود استقلالی ندارد
همچنین علی قنبری عضو سابق شورای پول و اعتبار در این‌باره می‌گوید: یکی از عوامل مهمی که بر سود بانکی تاثیر گذار است نرخ تورم است. بنابراین بایستی نرخ سود بانکی بیشتر از نرخ تورم باشد تا ارزش پول سپرده گذاران کاهش نیابد. 

وی افزود: دولت طی این سال ها با فشار و به زور قدرت اجرایی فاصله نرخ سودبانکی و تورم را بالا نگه داشته ، که این امر جز ضربه به سیستم بانکی و اقتصاد کشور فایده ای نداشته است. 

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر این که این امر موجب تشدید تورم و افزایش نقدینگی در کشور شده است ادامه داد: متاسفانه بانک مرکزی از خود استقلالی ندارد و به شدت به دولت وابسته است. 

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: تا زمانی که دولت بر مبنای روش های غیرعلمی ، تبلیغاتی و نگاه سیاسی اقتصاد کشور را اداره کند مشکلات سیاست های پولی بر جای خود باقی است.
سهم دولت در تعیین نرخ سود 

در کشورهای توسعه‌یافته مهمترین نهاد تعیین‌کننده سیاست‌های پولی- بانکی، بانک مرکزی است، اما به نظر می رسد در ایران بانک مرکزی تنها بخشی از کنترل سیاست‌های پولی- بانکی را عهده دار است و استقلال کافی جهت سیاست‌گذاری پولی را در اختیار ندارد. 

در این میان قوه مجریه به عنوان دولت سهم بزرگی در تعیین سیاست‌های پولی- بانکی کشور در اختیار دارد که این امر موجب اختلال در تصمیم‌گیری نظام پولی کشور شده و علاوه بر اثرات نامطلوب بر اقتصاد ، بلاتکلیفی در نظام بانکی را نیز در پی داشته است. 

به طور مثال؛ تعیین نرخ سود بانکی یکی از مواردی است که در میان اختلاف‌نظرهای موجود در بلاتکلیفی به سر می برد. 

با این حال در رابطه با این موضوع که نرخ سود بانکی در سال جاری تغییر خواهد کرد یا نه؟ باید تا تشکیل جلسه شورای پول و اعتبار در سال جدید منتظر ماند و دید که آیا آقای رییس جمهوری در ماه های پایانی کار خود همانند روزهای آغازین بر کاهش نرخ سود بانکی اصرار دارد یا خیر؟
https://akhbarbank.com/vdcgqz9q.ak9xw4prra.html
تازه ترین اخبار