در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با رشد اندک 3 هزار واحدی که تماما متعلق به اثرات گشایش نمادهای پتروشیمی است، در ارتفاع دو میلیون و 780 هزار واحدی قرار گرفت. ارزش معاملات حوالی 7 همت گزارش شد که 3 درصد کمتر از ارزش معاملات یکشنبه بود و رقمی بالغ بر 280 میلیارد تومان از چرخه بازار خارج شد ! حقیقیها همچنان از پایداری وضعیت این روزهای بازار سهام مطمئن نیستند و اقدام به خارج کردن پول از بازار میکنند. افزایش قیمتها در بازارهای موازی نیز بر این موضوع اثرگذار بوده است.
بازار دو روز اخیر را در شرایطی پشت سر گذاشتیم که دو موضوع بیش از هر چیز ذهن معاملهگران را درگیر کرده است. مورد اول، توقف جریان خبری است که عموما به عنوان یکی از پارامترهای تاثیرگذار، نقش در حرکت رو به جلوی بازار دارد. و مورد دوم، وقوع الگوهای کاهشی نموداری است که موجب نگرانی بسیاری از معاملهگران شده است. البته هنوز الگویی که منتج به ریزش بازار شود، شکل نگرفته اما احتمال وقوع آن باعث شده تا شاهد رفتار ضعیف طرف خریدار و دست به ماشه بودن فروشندهها باشیم. بنابراین اگر بازار بتواند تا زمان رسیدن خبرهای قوی در برابر ریزش قیمتها مقاومت کند، دست به کار بزرگی زده و میتوان به روزهای بعد بیشتر امیدوار بود.
البته اگر اتفاق بدی هم رخ دهد و الگوی ریزشی در شاخص شکل بگیرد، نهایت افت قیمتها از سطوح فعلی بین 5 تا 10 درصد خواهد بود و اینگونه نیست که گرفتار رکود عمیقتری شویم. چراکه با چنین افتی به قدری قیمتها جذاب و شیرین میشود که موج تقاضا به سرعت کاهش رخ داده را جبران خواهد کرد. بنابراین ترس و نگرانی برخی از ریزش سنگین بازار اشتباه است؛ بهخصوص که بخش مهم و بزرگ از مسیری که باید برای اصلاح طی میشد را پشت سر گذاشتهایم. به نظر اصلاح اخیر، بازار را در مقابل بسیاری از چالشها بیمه کرد و در صورت رسیدن اخبار قویتر، پتانسیل قوی برای ادامه رشد بازار فراهم خواهد شد.
بسیاری بر این عقیدهاند فضای فعلی بازار با خبرها و اتفاقات جاری پیش نمیرود و یک خبر ویژه و خاص برای رشد نیاز دارد. هر چند صفوف پشت پتروشیمیها نشان میدهد پول هست و انگیزه هم وجود دارد و کمی باید بر جو رکود و رخوت فعلی غلبه کرد. به نظر بازار برای کنده شدن از این نقاط نیاز به جریان خبری تازه دارد که قابلیت ایجاد یک موج قوی و تغییر فاز را داشته باشد.