به گزارش
اخباربانک، بانک مرکزی با انتشار گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی به طور هفتگی، آخرین وضعیت از عملکرد خود و بانکها در بازار باز و بازار بین بانکی را تشریح میکند. جدیدترین گزارشی که بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتشر کرده، مربوط به روز 12 آبانماه است که بررسی آن نشان میدهد در هفته جاری، روند صعودی سفارشهای ارسالی بانکها به منظور انجام عملیات ریپو، متوقف شده و بانک مرکزی نیز بار دیگر تزریق پول خود در این بازار را کاهش داده است.
در بازار باز این هفته چه گذشت؟
در روز 12 آبانماه سال جاری، سی و پنجمین حراج بازار باز این سال انجام شد و 21 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی در آن مشارکت کردند.. در حراج این هفته بازار باز، موضع عملیاتی بانک مرکزی توافق بازخرید بود تا بانکها بتوانند با انجام عملیات ریپو، بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را با استقراض از بانک مرکزی تامین کنند.
بررسیها حاکی از آن هستند که جزئیات عملیات بازار این هفته، همچون هفتههای قبل بوده است؛ طوری که در این حراج، حداقل نرخ توافق بازخرید در سطح 23 درصد ثابت ماند و مدت توافق بازخرید نیز در هفت روز باقی ماند.
تداوم کاهش تزریق پول بانک مرکزی در بازار باز برای هشتمین هفته
گزارش بانک مرکزی حاکی از آن است که بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی، در این هفته 297.1 هزار میلیارد تومان سفارش توافق بازخرید به بانک مرکزی ارسال کردند. رقمی که گرچه در مقایسه با 300 هزار میلیارد تومان ثبت شده در هفته گذشته کاهشی شده، اما همچنان در سطح بسیار بالایی قرار دارد و نشان دهنده نیاز شدید بانکها به تامین مالی کوتاهمدت است.
در سوی دیگر این بازار، بانک مرکزی با 225 هزار میلیارد تومان از سفارشهای ریپوی ارسال شده در بازار باز موافقت کرد و این مبلغ به بانکها تزریق کرد. به این ترتیب، حالا هشت هفته است که بانک مرکزی رقم سفارشات ریپوی پذیرفته شده را کاهش میدهد که به نظر میرسد این اقدام، در ادامه سیاستهای انقباضی بانک مرکزی باشد.
همچنین بانکها در هفته جاری، بیش از 231 هزار میلیارد تومان از منابعی که پیشتر در بازار باز از بانک مرکزی قرض گرفته بودند را تسویه کردند تا این مبلغ به منابع بانک مرکزی بازگردد. البته همچنان 225 هزار میلیارد تومان از ریپوهای بازار باز سررسید نشده و بانکها ملزم به تسویه این مبلغ در ماههای پیشرو هستند.
بازار باز چگونه کار میکند؟
بازار باز، یکی از سازوکارهای مهم بانکی محسوب میشود که بانکها میتوانند با بهرهگیری از آن، کسری وجوه نقد خود را با استقراض از بانک مرکزی جبران کنند. در طرف دیگر این بازار، بانک مرکزی نیز میتواند با مشخص کردن میزان وامدهی، سیاستهای مد نظر خود را به اجرا بگذارد.
بانکهایی که با کسری وجوه نقد مواجهند، میتوانند سفارشهای خود برای دریافت این وجوه را در بازار باز ارسال کنند. بانک مرکزی نیز طبق سیاستهای خود، همه یا بخشی از این سفارشها را میپذیرد و مبلغ مورد نیاز آنها را فراهم میکند.
این معامله بین بانک مرکزی و بانکها، از طریق خرید و بازخرید اوراق بهادار انجام میشود. طوری که بانکها اوراق در اختیار خود را به بانک مرکزی میفروشند و وظیفه دارند در زمان سررسید، آن اوراق را با نرخ سودی مشخص که همان نرخ ریپو است، بازخرید کنند./تجارت نیوز