حجم خبرها در روزهای پایانی هفته به قدری بالا بود که در دقایق نخست تردیدهایی نسبت به ثبات و یا کمی افت و اصلاح قیمت وجود داشت اما هنوز نیمساعت ابتدایی بازار را پشتسر نگذاشته بودیم که موجی از تقاضا راهی میدان شد و با حرکات قوی خود نشان داد جریان این روزهای بازار تغییر کرده و دیگر از رفتار کاهشی گذشته تبعیت نمیکند. این تفاوت ویژه و خاص بازار این روزهاست که همه نگاهها را به خود جلب کرده و همه معاملهگران بدبین و نقدیون را آچمز و نگران کرده است. البته در مثبتها هم کمی فشار عرضه هست اما نهآنقدری که فضا را به سمت منفی جدی ببرد. در بازار دیروز حدود 77 درصد از نمادها سبزپوش بودند و بیش از 240 سهم با صف خریدی به ارزش حدود 1.2 همت به کار خود خاتمه دادند. در نتیجه این رویداد شاخص کل با رشد 24 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 282 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات با رشد اندکی به 7 همت رسید و رقمی بالغ بر 550 میلیارد تومان وارد چرخه بازار شد.
در ابتدا نگاهی به تحولات روزهای اخیر خواهیم داشت. در حوزه سیاسی، اخبار خاصی در روزهای پایانی هفته گذشته داشتیم. از صدور قطعنامه توسط شورای حکام علیه ایران که شاید تبعات خوبی در میانمدت نداشته باشد گرفته تا بیانیه وزارت خارجه ایران، بیانیه اتحادیه اروپا درخصوص برنامه هستهای، پذیرش توقف غنیسازی 60 درصدی ایران و صدور حکم بازداشت علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت و در نهایت اظهارات خاص و سیگنالگونه مشاور رهبر انقلاب درخصوص مذاکرات با آمریکاییها ! به شکل واضحی روشن است که زیر پوست دنیای سیاست تحولاتی در جریان است اما اینکه نتیجه این اتفاقات و اظهارات چه باشد (به سود یا زیان بازار) را نمیدانیم و لذا فعلا باید کمی صبر کرد تا رئیسجمهور جدید آمریکا بر صندلی ریاست بنشیند تا فضا کمی روشن شود. اما فعلا آنچه در واقعیت میبینیم برگشت دلار به مرز کانال 70 هزار تومانی است که نشان میدهد اوضاع چندان هم رو به راه نیست .
در حوزه اقتصادی، گامهای افزایشی دلار نیما ادامه دارد و بعید نیست تا انتهای فصل پائیز نیمای 53 هزار تومانی را هم ببینیم. از طرف دیگر خبر راهاندازی بازار ارز توافقی را داریم. طبق بخشنامه جدید بانک مرکزی، دستورالعمل معاملات بازار توافقی ارز از ۳ آذرماه عملیاتی و یکماه پس از ابلاغ بخشنامه، لازمالاجرا خواهد بود. همچنین نرخ تسعیر برای داراییها و بدهیهای پولی ارزی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی در 6 ماه نخست سال برای دلار آمریکا 45 هزار و 700 تومان اعلام شد که بیش از 5 هزار تومان بالاتر از نرخ تسعیر گزارش شده در انتهای سال گذشته است و همین مساله اثر مثبت بر سود تسعیر ارز بانکها و برخی دیگر شرکتهای صادراتی دارد. بهشکل واضحی روشن است که در مسیر اصلاحات سیاستهای ارزی قرار داریم و گویا تحولاتی در حوزه نرخ بهره و سیاستهای پولی هم در جریان است.
اما در بازار سرمایه هم شاهد تغییرات عجیب و گستردهای پس از انتخابات آمریکا بودیم؛ بطوریکه از نیمههای آبان با وجود پابرجا بودن ریسکها و نگرانیها، بازار چرخش خوبی کرد و رکودهای جالب و بینظیری را ثبت را کرد. ارزش معاملات در آبان با رشد ویژه 60 درصدی نسبت به مهر ماه به بیش از 90 همت (بالاترین سطح از دی ماه 1402) رسید. پس از مدتها خروج نقدینگی، برای اولین بار از ابتدای سال، بیش از 2 همت پول توسط معاملهگران حقیقی (در آبان) راهی بازار شد. به شکل واضحی روشن است که خوشبینی به اصلاح سیاستهای پولی و ارزی بانک مرکزی و امیدواری برگشت خودرو به بورس کالا و برخی خبرها و تحولات دیگر منجر به تغییر دیدگاه معاملهگران شده است.
و حالا به نهمین ماه سال رسیدیم و پرسش اصلی این است که در آذر چه تحولاتی در پیش است ؟ در این هفته همه نگاهها به کدال و عملکرد ماهانه شرکتها خواهد بود. گزارشهایی که میتوانند سیگنالی برای تحقق سود قوی شرکتها در پایان دوره 9 ماهه باشند. بررسی لایحه بودجه دولت در مجلس شورای اسلامی از دیگر رویدادهای مهم خواهد بود که به زودی کلید خواهد خورد و اخبار این حوزه میتواند در روند حرکتی بازار موثر باشد. تحولات ارزی از دیگر اتفاقات مهم آذر خواهد بود. همچنین بازار در انتظار تعیین تکلیف تحولات صنعت خودرو و برگشت خودروسازان به بورس کالاست و اخبار خاص سیاسی را داریم که بدون شک هر رویداد، اظهارنظر و تلنگری در روند بازار موثر خواهد بود.
و در انتها به سراغ سناریوهای بازار در قبال جریان خبری آذر ماه میرویم.