به گزارش خبرنگار «اخبار بانک»، بانک مرکزی دولت دهم به ریاست بهمنی و معاون نظارتی دوره خود که سرهنگ بازنشسته بود، در راستای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری و تعاونیهای اعتباری ۱۷۰۰ تعاونی را حذف یا ادغام کرد و از دل آن ۱۴ موسسه مالی در شرف تاسیس به وجود آمد که مقرر شد آنها طبق ضوابط بانک مرکزی فعالیت کنند.
برهمین اساس نیز رایزنیها و بررسی در بانک مرکزی دولت دهم انجام شد و بانک مرکزی به این موسسات مهلت دو ماههای ـ تا خردادماه ۹۱ ـ داد تا خود را در اشل موسسات مالی و اعتباری قرار داده و ضمن تکمیل موجودی خود نزد بانک مرکزی تحت ضوابط این بانک فعالیت کنند.
بنابراین از ۱۴ موسسهای که بانک مرکزی میخواست آنها را ادغام کند، عسکریه، ثامنالحجج، فرشتگان، فردوسی، مولی الموحدین، کوثر، مهر بسیجیان، ریحانه گستر، میزان، صالحین، آتی، اعتماد ایرانیان، قوامین و پیشگامان _ تکلیف اعتماد ایرانیان، آتی، قوامین و صالحین مشخص شد. بنابراین ۱۰ موسسه مالی و اعتباری در شرف و تعاونی در انتظار تعیین تکلیف بانک مرکزی قرار گرفتند.
محمود بهمنی در نهایت موسسات مالی آتی و صالحین را با بانک تات ادغام کرده و عنوان «بانک آینده» را برای آنها اعلام کرد تا تحت این اسم به فعالیت خود ادامه دهند.
همچنین تعاونی اعتماد ایرانیان را نیز با موسسه قوامین ادغام کرد و بانک قوامین شکل بگیرد. از سو دیگر موسسه مولی الموحدین نیز در نهایت به بانک ایران زمین تبدیل شد.
با این فرآیند تنها موسسات عسکریه،ثامن، ثامن الحجج،فرشتگان،فردوسی،کوثر،مهر بسیجیان،ریحانه گستر مشیز،میزان و افضل توس به دولت بعد یعنی سیف رسید.البته عسکریه و کوثر با سرعت بیتشری توانستند مجوز اخذ کنند.
موسسه نور؛ ثبت شرکت و اخذ مجوز
ریحانه گستر،پیشگامان و کارسازان آینده نور را شکل دادند که با ثبت شرکتها و شکل گیری شرکت سهامی عام در مرحله پایانی اخذ مجوز است.
موسسه آرمان؛ برگزاری مجمع بزودی
این موسسه در ابتدا با سه موسسه (فرشتگان،فردوسی و افضل توس) شکل گرفته بود که در نهایت و با جدایی افضل توس، فرشتگان با فردوسی ادغام و موسسه آرمان را شکل داد که اکنون در مرحله اخذ مجوز برگزاری مجمع عمومی است.
بانک مهر اقتصاد؛فروش سهام در فرابورس
صندوق قرض الحسنه مهر بسیجیان نیز یک شبه تغییر تابلو داد و از موسسه مالی تبدیل شد به بانک مهر اقتصاد که در نهایت به مرحله عرضه سهام رسیده است.
موسسات ثامن الحجج و افضل؛فعلا در حال رایزنی
اکنون تنها موسسات ثامن،ثامن الحجج،میزان و افضل توس هستند که در مرحله رفت و آمد به بانک مرکزی هستند.
درباره ثامن الحجج بانک مرکزی هیچ موضع گیری خاصی نکرده و به مانند افضل توس در حال رایزنی هستند.البته مسوولان این دو موسسه می گویند با بانک مرکزی در حال تعامل برای گرفتن مجوز هستند.
ثامن؛در رفت و آمد
موسسه ثامن نیز جزو اولین موسساتی بود که نام خود را از ائمه تغییر داد.این موسسه در پیاده سازی طرح و سیستم های بانکی نیز نسبت به سایر موسسات جلوتر است.فعلا در حال رفت و آمد در ساختمان میرداماد است.
موسسه میزان؛ تلاش برای گذر از مرحله سخت
اما یک موسسه از میان همه موسسات از سال گذشته درگیر مشکلات مالی شد و همچنان نیز در گیر و دار این حوادث است.موسسه میزان که به گفته مسوولان بانک مرکزی جزو موسسات پیشرو برای دریافت مجوز بدون ادغام بود، به خاطر برخی شایعات و هجو سپرده گذاران خود، دچار بازپرداخت سپرده ها شده است.
هر چند که نسبت به سال گذشته جزو موسسه کمی آرام تر شده است، اما نقش خنثی بانک مرکزی در جمع کردن این مشکل بسیاری را نگران کرد.
شاید برخورد معاون سابق نظارتی بانک مرکزی در دولت دهم بسیاری را ناخشنود کرد،اما اگر همین سرعت عمل و برخورد نبود،بانک مرکزی و سیف باید درگیر 1700 تعاونی بودند و اکنون با خیال راحتر کار نمی کردند.
متاسفانه بانک مرکزی در موضوع موسسه میزان بسیار کند و شعاری عمل کرد و تمامی حل مساله را به خود موسسه میزان واگذار کرد.هر چند طبق قانون بانک مرکزی مسوولیتی در قبال سپرده گذاران آن ندارد، اما باید توجه داشت که این موسسه برای جلب نظر بانک مرکزی سپرده نزد آن تودیع کرده بود و به گفته خود میزانی ها جزو موسسات خوش حساب و بدون حاشیه بودند.
حالا هم به نظر می رسد بانک مرکزی قصد ندارد، مستقیما وارد ماجرا شود،بنابراین موسسه میزان باید به تنهایی یا همکاری یکی از بانک ها منابع مالی تامین کند.چنانکه به گفته مسوولان این موسسه این مهم در حال انجام است.
به نظر می رسد بانک مرکزی در دو سال گذشته در ساماندهی موسسات بسیار کند و با صبر بسیار حرکت کرده است.این موضوع در حالی است که خود موسسات بسیار تمایل دارند که سریع تر روند اخذ مجوز را طی کنند.
شاید یکی از نقاط ضعف بانک مرکزی در دولت تدبیر و امید را همین موضوع دانست که در قیاس با دولت دهم و بهمنی شاید کم کار بوده باشند!
براستی فرقی بین موسساتی که در مراحل پایانی اخذ مجوز هستند با موسسات دیگری که اصلا زیر این دین نرفته اند نباید وجود داشته باشد؟
براستی چرا موسساتی که بدون ادغام میخواهند مجوز بگیرند اینقد از چشم بانک مرکزی به عنوان فرزند ناتنی دیده میشوند و هر کس که ادغام شود سریعتر کارهایش طی میشود؟
براستی چرا بانک مرکزی در ساماندهی چند موسسه ی بزرگ اینقد امروز و فردا انجام داد؟