۰
۱
شنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۴۲
تاثير حذف صفر هاي ريال بر اقتصاد ايران

افزايش مصنوعي قدرت خريد

علي طالب زاده/ اگر شيوه كاهش ارزش ريال در مقابل بالا رفتن قيمت كالا و خدمت در كشور با سرعت دو يا سه سال گذشته پيش مي رفت،احتمالا هر فرد ايراني براي خريد يك كالاي معمولي بايد يك چمدان اسكناس با خود حمل مي كرد.وضعيتي كه در كشوري چون زيمباوه مشاهده شد.
افزايش مصنوعي قدرت خريد
به گزارش «اخبار بانك»، تورم بالا در كنار كاهش قدرت برابري ريال مقابل ارزهاي جهان روا و قدرتمند دنيا،در كنار وابستگي شديد كشور به واردات كالاهاي واسطه اي و سرمايه اي باعث شده كه توان ريال براي خريد كالا به شدت دچار افت شود. 

زماني كه نرخ تورم در كشور به هر دليل بالا است، پول ملى دچار افت ارزش مى شود، پول وسيله اى براى مبادله و واسطى بين مبادله تهاترى دو كالا است. 

دو اشكال اساسى و عمده براى وضعيت پول ملى كشور در زمان وجود دارد.حجم عظيمى از پول براى خريد كالايى كه قبلا با حجم كمترى خريدارى مى شد، بايد پرداخت كه همين امر باعث فرسوده شدن اسكناسها مى شود، بانك مركزى هم مجبور به از بين بردن اسكناسهاى فرسوده و در نتيجه چاپ مجدد اسكناس مى شود كه همين امر هزينه هاى زيادى را در بر دارد. 

از سوي ديگر اشكالاتى در دفاتر حسابدارى كشور با روند فعلى پول ملى وجود دارد، به طوريكه سه ستون براى ارقام در نظر گرفته شده كه اين ستون ها پاسخگو نيست و بنابراين اشكالاتى را ايجاد مى كند، اگر صفرها از واحد پولى كشور حذف شود، محاسبه آنها هم راحت تر است. 

اين روزها كه مسوولان بانك مركزي خبر از تك رقمي شدن نرخ تورم مي دهند،زمينه براي پاك كردن چند صفر از مقابل ريال فراهم شده و احتمالا از اوايل سال ۹۴ اين موضوع اجرايي مي شود. 

البت يك نكته مهم همين نرخ تورم است.برخي مدعي اند كه نرخ تورم اعلامي از سوي بانك مركزي با واقعيت چندان منطبق نيست.چراكه اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه اصلا اصولى نيست، اين نرخها، نرخ تورم را پائين تر از واقعيت نشان مى دهد. 

براي حذف صفر ها از پول ملي بانك مركزي نبايد چهار صفر را به يكباره حذف كند، بلكه بهتر است در ابتدا با حذف دو صفر و بررسي نتايج آن براي حذف يك يا دو صفر ديگر تصميم‌گيري كرد. 

يك نكته مهم را هم نبايد فراموش كرد؛ در شرايطي كه سياست حذف صفرها اعمال مي‌شود، نبايد سياست‌هاي انبساطي مانند كاهش نرخ سود تسهيلات و سپرده‌هاي بانكي و افزايش مخارج دولتي اتخاذ شود. 

از سوي ديگر در اقتصاد‌هایی که طی سال‌های گذشته انجام چنین اقداماتی را مد نظر قرار داده‌اند، مانند امروزه پول الکترونیکی و مبادلات غیراسکناس رواج نداشت. از سوی دیگر در آن زمان تعداد صفرهای اسکناس‌ها واقعا زیاد بود و در برخی موارد به ۶ تا ۷ صفر می‌رسید اما اکنون بزرگ‌ترین اسکناس موجود در کشورمان اسکناس‌های ۱۰هزار تومانی با ۵ صفر است و تعداد صفرهای این اسکناس چندان زیاد نیست تا وادار به انجام چنین کاری شویم. همچنین باید در اقتصاد کشور بیشتر به سمت انجام مبادلات الکترونیکی و انتقال از طریق سیستم بانکی، خود‌پرداز‌ها، چک و... حرکت کنیم، جابه‌جایی پول به روش بانکداری الکترونیک سوق یابد و مردم نیز به جابه‌جایی کمتر اسکناس ترغیب شوند. 

همچنين به گفته برخي از كارشناسان اقتصادي معتقدند كه حذف سه صفر از پول ملی اصلا ارتباطی با مسئله تورم نداشته و هیچ نقشی در مدیریت کلان اقتصادی کشور ندارد. تنها دستاورد حذف صفر از پول ملی در تعداد کمتر صفرهای چاپ شده روی اسکناس‌ها خواهد بود که ممکن است میزان اشتباهات در مبادله اسکناس به هنگام شمارش تعداد صفرها کمتر شود. همچنین می‌توان با تغییر واحد پول کشور از ریال به تومان تعداد صفرهای اسکناس و مسکوکات را کم یا حتی واحد پولی جدیدی تعریف کرد. 

به نظر مي رسد مهمترين تاثير حذف صفر ها از پول ملي بيشتر از اينكه جنبه اقتصادي و تاثير گذار داشته باشد،جنبه رواني و مصنوعي دارد.حس قدرتمند شدن و كم شدن تعداد اسكناس ها درون جيب افراد مهمترين دستاورد كوچك شدن ريال است.
https://akhbarbank.com/vdcgyw9x.ak93u4prra.html
مشاهده نظر مخاطبان
United States
شک نکنید به این اقتصاد واین پول دست بزنید صدها بار بدتر میشه.این بی نظمی خودش اوج نظمه.
تازه ترین اخبار