۰
شنبه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۹
درهای گشوده دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه برای آمریکایی

تجسم تجارت ایران و آمریکا پس از تحریم

اخبار بانک: لغو تدریجی تحریم های ایران می تواند درهای دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه (پس از عربستان سعودی) را برای شرکت های آمریکایی و اروپایی باز کند.
تجسم تجارت ایران و آمریکا پس از تحریم
نسرین شمس: چندین شرکت اروپایی از سال ۲۰۱۰ در ایران مشغول بودند اما شرکت های آمریکایی برای چندین دهه به دلخواه یا در نتیجه تحریم ها راهی در جمهوری اسلامی ایران نداشته اند.

در حالی که مقامات ایران و شش قدرت جهانی برای نهایی کردن توافق هسته ای در تاریخ ۳۰ ماه ژوئن تلاش می کنند، شرکت ها و سرمایه گذاران نیز بطور فعالانه در حال بررسی چشم انداز تجارت با ایران هستند. توافقی که حتی قسمتی از تحریم ها را از سر راه بردارد، با گذشت زمان امکان حضور شرکت های آمریکایی و دسترسی آنها به بازار پر مشتری را فراهم می کند.

جمعیت حدود ۸۰ میلیون نفری ایران، سومین جمعیت بزرگ این منطقه پس از ترکیه با جمعیت ۸۱ میلیون نفر و مصر با جمعیت ۸۶ میلیون نفر است. در عین حال بیشتر جمعیت ایران جوان و تحصیلکرده هستند. با نگاهی با گذشته مشخص می شود که از دیرباز تقاضای خرید کالاهای آمریکایی در میان طبقه متوسط این کشور زیاد بوده است.

با اینحال در صورت امضای توافق هسته ای امکان هجوم بلافاصله شرکت های بین المللی به تهران نیست. برداشته شدن تحریم ها برای ایالات متحده و کشورهای اروپایی یک پروسه طولانی و ناهموار است. پیش از انقلاب، آمریکا و ایران رابطه نزدیکی در تجارت انرژی داشتند. تجارت دو جانبه این دو کشور در سال ۱۹۷۸ به اوج خود رسید زمانی که ایالات متحده ۳.۷ میلیارد دلار کالا به ایران صادر و ۲.۹ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرد.

در شرف انقلاب، آمریکا و آلمان بزرگترین شرکای تجاری ایران بودند. حدود ۵۰۰۰۰ آمریکایی در ایران کار و زندگی می کردند. کالاهای آمریکایی از نوع نظامی، صنعتی، فناوری، کشاورزی و کالاهای مصرفی ۱۶% از وادرات ایران را تشکیل می داد. ایران بین ۵۰ تا ۷۵% از برنج، گندم و غلات وارداتی را در دهه ۱۹۷۰ از آمریکا خریداری می کرد.

پس از انقلاب، تجارت این دو کشور قطع و در سال ۱۹۸۱ از سر گرفته شد. در سال ۱۹۸۱ صادرات آمریکا به ایران ۳۰۰ میلیون دلار بود که از ۳.۷ میلیارد دلار سال ۱۹۷۸ کاهش یافت. صادرات ایران به آمریکا نیز از ۲.۹ میلیارد دلار سال ۱۹۷۸ به ۶۴ میلیون دلار کاهش داشت.
شرکت های انرژی آمریکا از طریق شعب، خرید نفت ایران را با ارزش ۳.۵ میلیارد دلار در سال ادامه دادند.

با گذشت سال ها تحریم های ایران سنگین و سنگین تر شد اما در عین حال صادرات کالاهای غذایی، دارویی و بشر دوستانه به ایران ادامه داشت.

اصلی ترین صادرات آمریکا به ایران در سال های اخیر گندم، برنج، سویا، ذرت، لبنیات، پلاستیک، تجهیزات پزشکی و دارویی بوده است.
در هر صورت علاقه شرکت های آمریکایی و غرب برای ورود مجدد به بازار ایران در طول سال ها کمتر نشده است. حدود ۶۵% از جمعیت ایران زیر ۳۵ سال و تحصیلات بین ۱۵ تا ۲۴ ساله ها ۹۸% است. این میزان در میان بزرگسالان ۸۵% گزارش شده است. بعلاوه، نیمی از خانوارهای ایرانی به اینترنت دسترسی دارند.

بانک جهانی در سال ۲۰۱۳، ایران را در رده درآمد بالاتر از متوسط قرار داد. حتی در زمان تحریم، ایران دومین اقتصاد بزرگ منطقه پس از عربستان بوده است و GDP آن در رده جهانی در سال ۲۰۱۳، ۳۲ اعلام شد.

فرهنگ مصرف کننده نیز در دهه های اخیر از روندهای غربی و جهانی پیروی کرده بطوری که مراکز خرید و فروشگاه های سبک خارجی از محبوبیت خاصی در میان مردم برخوردار شده اند. برندهای لوکس آمریکایی و اروپایی در شهرهای بزرگ مورد توجه طبقه ممتاز جامعه هستند.

شمایلی از برندهای نوشیدنی کوکا کولا و پپسی با برند زمزم به رقابت پرداختند و نوعی تقلید نام گذاری برند از رستوران ها و کافی شاپ های آمریکایی نشان می دهد فرصت هایی طلایی برای توسعه آنها در ایران وجود دارد.

برندهای الکترونیکی اپل و دل بطور قاچاق وارد این کشور می شود. فروشگاه های کامپیوتری در ایران از رقبای خارجی مدلسازی شده اند و جدیدترین محصولات را می توان از آنها خریداری کرد.

ایرن همچنین بازار داغی برای خودرو در خاورمیانه است. پیش از انقلاب خوردوهای آمریکایی در بورس بود. صنعت خودروی ایران بزرگترین صنعت غیر نفتی این کشور در زمان های مختلف بوده است.

جمیعت زنان ایران حدوداً ۴۰ میلیون نفر است و در گزارشات دومین بازار بزرگ لوازم آرایشی در خاورمیانه گزارش شده است.

تنباکو آمریکایی هم بازار امیدوار کننده ای برای خود می بیند. تا سال ۲۰۰۶، سیگار یکی از صادرات قابل توجه آمریکا به ایران بوده است.

تا پاییز سال ۲۰۱۴، تحریم مانع فروش قطعات هواپیما به ایران می شد. برخی از هواپیماهای ایرانی بیش از ۳۰ سال سن دارند. از زمان توافق موقتی در اواخر سال ۲۰۱۳ ایران سه قراداد با شرکت بوئینگ امضا کرده که دو مورد آن تمدید توافقات موجود و یک مورد قرارداد جدید ایران ایر و شرکت آمریکایی بوده. از آن زمان شرکت بوئینگ موتورهای ۷ هواپیمای ایران ایر را تعمیر کرده است.

بیش از یک سال است که سرمایه گذاران و نمایندگان تجاری فرصت های جدید ایران را مورد بررسی قرار داده اند. البته انتظار نمی رود حتی در مورد توافق هسته ای بلافاصله شاهد هجوم آنها به ایران باشیم تا زمانی که از پایداری شرایط برای سرمایه گذاری در این بازار جذاب اطمینان حاصل کنند.

بعلاوه خطر وارد شدن به ایران پیش از لغو تحریم ها برای این شرکت ها و موسسات مالی زیاد است. در سال ۲۰۱۴، بانک فرانسوی BNP Paribas برای کار با ایران، سودان و کوبا جریمه سنگین ۹ میلیارد دلاری را متحمل شد.

در گزارش بانک جهانی از ۱۸۹ اقتصاد ایران در زمینه مقررات تجاری و حمایت از حقوق محصول رتبه ۱۳۰ را دارد. این عملکرد نسبت به میانگین منطقه ای بسیار ضعیف تر بوده است. رتبه ایران در زمینه بازگشایی یک تجارت ۶۲، در زمینه کسب سرمایه ۸۹ و در زمینه کسب مجوز ساخت ۱۷۲ است.

به گزارش «اخبار بانک»، برای تولیدکنندگان آمریکایی فروش و سرمایه گذاری در ایرن با موانع و مشکلات زیادی رو به رو است اما بزرگی و اهمیت این بازار به حدی است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد بخصوص با اطلاع از وجود جمعیت طبقه متوسط مشتاق به خرید کالاهای وارداتی.
https://akhbarbank.com/vdcftydm.w6dmjagiiw.html
تازه ترین اخبار