۰
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۷

نوسان سكه در بازي الاكلنگ «دلار- اونس»

بازار آتي ديروز در حالي كار خود را آغاز كرد كه قيمت سررسيدهاي مختلف اين بازار در محدوده قيمتي روز ماقبل خود در نوسان بود. اين بازار با آنکه این روزها انتظار تزريق دلار از طرف بانك مركزي را داشت؛ با این حال تحت تاثير اونس كار خود را منفي آغاز كرد.
در اين ميان سررسيد ارديبهشت كه مدت كوتاهي تا تحويل آن باقي مانده، از نيمه‌هاي روز بدون نوسان جدی در محدوده يك ميليون تومان قرار داشت، به اين ترتيب اين سررسيد در حال حاضر با قيمت نقدي آن در حدود ۲۰ هزار تومان اختلاف دارد. در حالت كلي، اختلاف بين سررسيدها كاهش يافته است، هرچند كه هنوز احتمال تغيير اين عدد به سمت بالا يا پايين وجود دارد. اين موضوع به اين بستگي دارد كه آيا انتظار فعالان بازار آتي و سرمايه گذاران مبني بر تزريق دلار توسط بانك مركزي محقق مي‌شود يا خير.

ديروز در بازارهاي جهاني، به دنبال نگراني‌هاي بين‌المللي نسبت به افت تقاضاي چين، روند ريزش اونس ادامه داشت. كارشناسان جهاني معتقدند انتشار اخبار خوب خرده‌فروشي در آمريكا كه نشان مي‌دهد اوضاع اقتصادي ايالات متحده روند رو به بهبودي را پشت سر مي‌گذارد عامل اصلي كاهش قيمت طلا در روزهاي اخير بوده است. اين در حالي است که كاهش تقاضاي چين نيز كه حدود يك ماهي مي‌شود صورت گرفته خرید طلا را پايين نگه داشته است. برآوردهاي جديد نشان مي‌دهد كه رشد چين كه حدود ۲ سال است آرام گرفته، ممكن است باز هم كاهش یابد. اين روند بر تداوم كاهش قيمت طلا در بازارهاي جهاني موثر خواهد بود و مي‌تواند ترديد بيشتري را در بازارهاي جهاني ايجاد كند.

در اين ميان اما برخي كارشناسان با اشاره به نشانه‌هاي موجود معتقدند بعيد نيست قيمت طلا در بلندمدت به كمتر از ۱۰۰۰ دلار برسد. البته پيش‌بيني‌هاي افزايشي هم حتي تا ۵ هزار دلار در بازار داريم اما با توجه به شواهد موجود بايد گفت انتظار افزايش قيمت ضعیف است. چراكه فدرال رزرو آمريكا در حال كاهش محرك‌هاي پولي است و زمزمه‌هايي از افزايش نرخ بهره آمريكا نيز به گوش مي‌رسد. با اين حال بر اساس نظرسنجي سی ان بي سي، بيش از ۵۷ درصد كارشناسان اقتصادي شركت كننده در اين نظرسنجي پيش‌بيني كرده‌اند قيمت طلا در روزهاي آينده با افزايش روبه‌رو خواهد شد. ۳۰ درصد كارشناسان اقتصادي نيز كاهش قيمت طلا را در هفته جاري پيش‌بيني كرده بودند، با اين حال روند تغييرات قيمت‌ها تحليلگران را غافلگير كرده است.

كارشناسان معتقدند اونس در نزول خود، با حمايت مهم ۱۲۸۰ دلاري مواجه است كه اخيرا آن را تجربه كرده ولي هنوز نتوانسته از آن بگذرد. اگر اين بار موفق به شكست اين عدد بشود، مي‌تواند كف تاريخي خود در اين مدت يعني ۱۱۸۰ دلار را نيز نشانه بگيرد. با اين حال پيش‌بيني مجدد قيمت هزار و ۳۳۰ دلار از نگاه تحليلگران تكنيكال امكان پذير است.

اما در بازار ارز ديروز - تا ساعت ۱۶:۰۰ به وقت تهران - دلار بين كمينه ۳۱۷۷ تومان و بيشينه ۳۲۰۰ تومان نوسان داشت. اين روند به گونه‌اي بود كه در ساعات ابتدايي معاملات، اين ارز تا سقف ۳۲۰۰ تومان نيز بالا رفت؛ اما اندكي بعد البته روندي نزولي را در پيش گرفت. از آنجا كه ۳۲۰۰ تومان مرز رواني مهمي است، برخی معامله گران دلار، در اين قيمت اقدام به فروش کردند كه اين اتفاق به كاهش قيمت دلار در ساعات پاياني معاملات انجاميد.

عملا طي هفته جاري، دلار بين ۰/۵ تا یک درصد رشد داشته است، به طوري‌كه مي‌توان اين هفته را به‌عنوان صعودي ترين هفته براي دلار در دولت جديد نامگذاري كرد. همچنان فعالان بازار با توجه به اينكه انتظار دارند بانك مركزي دير يا زود در آستانه اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها، با تزريق دلار در بازار، از التهاب قیمت بكاهد؛ دست از خريد كشيده‌اند. بنابراين به نظر مي‌رسد اين حجم تقاضايي كه وارد بازار شده، عمدتا تقاضاي مصرفي شركت‌ها و واحدهاي توليدي باشد نه تقاضاي سرمايه‌گذاري.
حال بايد ببينيم كه آيا دلار تا هفته آينده دوباره وارد كانال ۳۲۰۰ توماني خواهد شد يا اينكه بانك مركزي با تزريق دلار مجددا قيمت آن را تا ۳۱۳۰ تومان تعديل مي‌كند.

در عین حال كارشناسان بر اين باورند كه اين افزايش دلار در ماه‌هاي اخير تنها به ميزان ۵ درصد بوده كه اين رقم در مقايسه با نرخ تورم، چندان رقم زيادي نيست. از سوي ديگر بازار سرمايه و بازار ارز كه در ماه‌هاي اخير بر روند يكديگر تاثير گذار بوده اند، ممكن است دوباره از جايگزيني برخوردار شوند. كارشناسان معتقدند بورس عامل ثبات بازارهاي ارز و سكه در ماه‌هاي گذشته بوده و با بازگشت دوباره بورس بر مدار رشد، انتظار مي‌رود بازار سكه نيز به تعادل برسد.

از سوي ديگر بازارهاي گوناگون همچنان چشم انتظار اعلام نرخ نهايي سوخت و روشن شدن تكليف تعداد انصراف دهندگان از يارانه‌ها است. به احتمال زياد از يكشنبه هفته آينده به‌طور رسمي بنزين، گازوئيل و سي‌ان‌جي گران مي‌شود. در اين صورت بايد گفت شمارش معكوس براي هدفمندي يارانه‌ها آغاز شده و در اين صورت مي‌توان التهاب‌هاي اخير بازار ارز را طبيعي دانست.

بررسي‌هاي كارشناسان اقتصادي نشان مي‌دهد سياست كلان دولت براي افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي به ويژه بنزين، افزايش بهاي اين فرآورده استراتژيك نفتي با يك شيب ملايم در مدت ۵ تا ۷ سال است. از اين رو اگر سالانه ۲۰ تا ۲۴ درصد قيمت سوخت گران شود ظرف مدت ۵ سال قيمت آن آزاد خواهد شد. به نظر مي‌رسد سناريوي كنوني دولت در ظاهر سناريويي آرام است و در صورتي كه دولت نسبت به كنترل شيب افزايش قيمت‌ها اقدامات درستي را صورت دهد تورم كنترل شده‌اي را در پيش داريم. در اين ميان اظهارات اخير رئيس كل بانك مركزي مبني بر اينكه در صورت لزوم بانك مركزي براي ثبات بازار ارز اقدام خواهد كرد نشان مي‌دهد كه نگراني‌هاي بازار ارز مقطعي است.

در مجموع بايد گفت بازار آتي سكه روز گذشته با آنکه نوسانات منظمي را پشت سر گذاشت هنوز از موقعيت خوبي برخوردار است و انتظار مي‌رود اين روند در روزهاي آتي نيز ادامه داشته باشد.
منبع:دنیای اقتصاد
https://akhbarbank.com/vdcenf8w.jh8woi9bbj.html
تازه ترین اخبار