۰
دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۰۱
کمیجانی مطرح کرد:

رشدنقدینگی این بار به گردن موسسات اعتباری افتاد

معاون بانک مرکزی گفت: تمام تلاش دولت برقراری انضباط پولی و مهار تورم است و در چهار ماهه سال جاری رشد نقدینگی نسبت به دوره مشابه 31 درصد رشد داشته که بخشی از آن مربوط به گردش مالی موسسات اعتباری بدون مجوز است.
به گزارش پایگاه خبری «اخبار بانک»، اکبر کمیجانی صبح امروز در چهارمین همایش صادرات غیرنفتی خاطرنشان کرد: باید سیاست‌هایی در جهت افزایش ثروت ملی در نظر گرفت چراکه زمانی پس‌انداز و ثروت مردم به نگه‌داشتن طلا خلاصه می‌شد اما اکنون رسیدن به این هدف جز با توسعه تجارت امکانپذیر نیست.

وی با تاکید براینکه حمایت از صادرات نقش مهمی برای ورود به تجارت جهانی ایفا می‌کند خاطرنشان کرد: این هوشیاری چه اتکا به درآمدهای نفتی آسیب‌زاست از ابتدای انقلاب در بین نخبگان اقتصادی و سیاست‌گذاران وجود داشته و در کنار آن دولت‌ها بنا به شرایط زمانی و اقتصادی خودشان سیاست‌هایی را در راستای حمایت از صادرات در پیش گرفته‌اند اما همواره اتفاقاتی مانع از بروز آن شده است.

قائم مقام بانک مرکزی به این نکته اشاره کرد که علی‌رغم افزایش درآمدهای نفتی کشور از سال ۸۳ تا کنون به دلیل ضعف مدیریت نه تنها نتوانستیم از درآمد نفتی بالغ بر ۶۵۰ میلیارد دلار استفاده کنیم بلکه به بدترین شکل سیاست‌های راحت‌طلبانه را در پیش گرفتیم تا جایی که سیاست‌های انبساطی مالی به توسعه واردات دامن زد. برخی می‌گویند وارداتی که به رونق تولید کمک کند و منجر به صادرات با ارزش افزوده شود را رد نمی‌کنیم اما عملا شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد با افزایش واردات و تزریق به تولید، ارزیابی خوبی نداریم تا جایی که در سال‌های گذشته صادرات بدون نفت ما به مرز منفی ۶۰ میلیارد دلار رسید و در عمل ابزاری در اختیار دشمن قرار دادیم.

وی ادامه داد: وقتی اقتصاد به گونه‌ای سیاست‌گذاری می‌شود که شکاف بزرگی بین صادرات و واردات ایجاد می‌شود دشمن به جای ‌آنکه لشگرکشی کند با وضع تحریم‌ها کم هزینه‌ترین جنگ را دراقتصاد ما به راه می‌اندازد اما در دولت جدید به دنبال راهکاری برای عبور از این وضعیت هستیم.

کمیجانی با اشاره به تدوین بسته سیاست‌های اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود اظهار داشت: برای حل مشکلات اقتصادی کشور از تفکر حاکم میان نخبگان و سیاست‌گذاران اقتصادی استفاده شده و در کنار آن اعضای اتاق‌های بازرگانی نیز نقش بسزایی را ایفا کرده‌اند.

معاون بانک مرکزی به نقش قیمت نفت در ثبات نرخ ارز اشاره کرد و گفت: در سال‌های ۷۸ و ۷۹ وقتی برنامه سوم توسعه در حال شکل‌گیری بود درآمدهای نفتی به زیر ۱۰ دلار در هر بشکه رسید که هشداری به برنامه‌ریزان اقتصادی کشور بود و با مراقبت‌های خوب رشد اقتصادی به ۶ درصد رسید و نرخ بیکاری و تورم کاهش پیدا کرد. در عین حال زمینه برای اجرای سیاست‌های یکسان‌سازی نرخ ارز فراهم شد.

وی ادامه داد: انتظار می‌رفت سیاست‌های ارزی اعلام شده که نظام شناور مدیریت شده خواهد بود تا حد امکان بتواند متناسب باتفاضل تورم در داخل بیشتر است.

کمیجانی از عزم جدی دولت جدید برای اصلاح قوانین و مقررات برای حمایت از تولید خبر داد و گفت: امیدواریم در دل سیاست‌هایی که تولید را هدف قرار داده صادرات هم مورد توجه قرار گیرد و گاهی منتقدان به دولت و بانک مرکزی خورده می‌گیرند که برای مهار تورم به رکود بی‌اعتنایی شده است. در حالی که این چنین نبوده و اگر به عملکرد پولی نگاه کنیم انضباط پولی حاکم شده است.

وی به آمار رشد نقدینگی در ۴ ماهه ابتدای امسال اشاره کرد و گفت: رشد نقدینگی نسبت به دوره مشابه ۳۱ درصد رشد داشته که بخشی از آن مربوط به گردش مالی موسسات اعتباری بدون مجوز است.

کمیجانی داشتن نظام ارزی منسجم و نرخ ارز ثابت و پایدار را در پی مهار تورم ممکن دانست و گفت: امیدواریم هزینه تولید و تامین مالی کاهش یابد تا ثبات در نرخ ارز هم ایجاد کند چراکه علی رغم رشد درآمد نفتی در ۵-۶ سال اخیر با رشد منفی سرمایه‌گذاری روبرو بوده‌ایم به این معنا که فرصت‌های شغلی هم ایجاد نشده و در ترکیب جمعیتی فارغ‌التحصیلان با بیکاری زیادی مواجه بودیم حتی در حفظ سرمایه‌گذاری‌های انجام شده هم دقتی صورت نگرفته است.

قائم‌مقام بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود به شاخص تعادل بازرگانی اشاره کرد و گفت: وقتی به آمار صادرات و واردات نگاه کنیم شاهد یک بیماری هستیم و آن شاخص تعادل بازرگانی است که باید نسبت واردات و صادرات یک باشد اما در سال‌های ۸۳ تا ۹۲، ۴ دهم تا ۳ دهم بوده است یعنی میزان صادرات ما یک سوم بوده که نشان می‌دهد صادرات با ارزش افزوده بالا نیست و خام‌فروشی نقش اصلی را بازی می‌کند. اگرچه صادرات غیر نفتی طی این مدت با توفیق همراه بوده اما بافت آن آسیب‌پذیر است و باید از صادرات کالای خام به سمت کالای تکنولوژیک برویم تا زمینه ورود به بازار جهانی را فراهم کنیم.
https://akhbarbank.com/vdcfeed0.w6dttagiiw.html
تازه ترین اخبار