بورس تهران معاملات شانزدهمین روز بهمن را با افزایش نسبی تقاضا تحت تاثیر رسیدن برخی اخبار مثبت از گروه خودرو و امیدواری به رفع ابهامات مربوط به FATF آغاز کرد و با گذر از دقایق ابتدایی، موج تقاضای شکلگرفته، به طیف دیگری از صنایع سرایت کرد و بعد از چند روز افت قیمت و نگرانی از بابت پدیدار شدن الگوهای اصلاحی، بازار نسبتا خوبی را شاهد بودیم.
هر چند که در مثبتها فروشندهها سد راه و مانعی برای هیجان قویتر بودند و در نیمه دوم بازار عرضهها بیشتر بود اما در مجموع همینکه کمی از روزهای پرعرضه و مشارکت جدی فروشندگان فاصله گرفتهایم، اتفاق خوبی است و امیدواری ما را به آینده بیشتر میکند. در پایان معاملات روز گذشته 61 درصد از نمادها با رشد قیمت به کار خود خاتمه دادند و در همین راستا شاخص کل با رشد 24 هزار واحدی، کانال 2.8 میلیونی را پس گرفت. ارزش معاملات با رشد اندک به 7.3 همت رسید و یک همت از پولهای خارج شده روزهای اخیر به گردونه معاملات بازگشت.
در حالی از نیمه ابتدایی بهمن عبور کردهایم و تنها 9 روز کاری تا پایان این ماه باقی مانده که بازار چشم به اخبار و رویدادهایی دارد که همچون روز گذشته بتواند با تکیه بر آن، از رکود فاصله گرفته و گامهای رو به جلوی قویتری را بردارد. بازار دو روز گذشته ایستادگی خوبی داشت و انصافا بخشی از نگرانیها را مرتفع کرد. نکته مهم این روزها این است که بازارساز و خوشبینها با اهرمها و ابزارهایی که در دست دارند، در تلاشند تا با مداخله در زمینبازی چارتیستها، پیشبینی منفی آنها را برهم زده و ادامه مسیر اصلاحی را در بُعد زمان جاری کنند تا خونریزی ایجاد شده در بازار شدیدتر نشود و به مرور زخم سهامداران التیام یابد. اینکه هر روز میگذرد و بازار کمی بهتر میشود و اصلاح عمیقی در کار نیست نشان از این دارد که احتمالا جو بازار با گذشت زمان میتواند از منفی بیشتر فاصله گرفته و به سمت بهبود برود.
اگر کمی به نمودارها نگاه کنیم، میبینیم که به غیر از برخی از نمادهای پرتراکنش و سلبریتیها، افت قیمت در بسیاری از سهمها بالا بوده و بخش بااهمیتی از رشد اخیر از دست رفته و طبق معمول دسته آخر بسیاری از سهامداران خرد و برخی صندوقها هستند که از ترس ریزش بیشتر دست به خودکشی و ایجاد آخرین موج منفی میزنند. اما از سوی دیگر ریسکهای سیاسی را میبینیم که همچون ابری سیاه بالای سر بازار رژه میروند و همین مساله موجب تداوم رشد دلار و طلا و تماشاچی شدن بسیاری از معاملهگران شده است. به نظر اگر کمی فنر فشردهشده دلار توافقی باز شود، بازار بتواند مسیر مطمئنتری را در پیش بگیرد. در حال حاضر اختلاف دلار آزاد و توافقی به 25 درصد رسیده و انتظار این است که این اختلاف به سطح 15 درصد میل کند. فراموش نکنیم که رشد دلار اثر ماندگاری در بازار دارد. هر چند که مدتی است خبری از رشد دلار توافقی نیست و باری دیگر شاهد بازماندن دلار رسمی از دلار غیررسمی هستیم.
اما سناریوهای پیش روی بازار چیست ؟ از امروز تا پایان سال حدود 29 روز کاری باقیست. بسیاری از تحلیلگران معتقدند نیمی از این روزها را درگیر ادامه اصلاح بازار (عمدتا در بُعد زمان) خواهیم بود و در نیمه دوم یعنی از هفته دوم اسفند، وارد گام دوم افزایشی و آغاز حرکت رو به جلوی بازار خواهیم شد. در واقع با سپری شدن زمان، احتمالا از اوایل اسفند مجددا انگیزه بازار برای رشد بیشتر خواهد شد. سناریویی که چندان مورد پسند بازار نیست؛ چراکه ۶ هفته است که با این شرایط درگیر هستیم اما تحولات نشان میدهد محتملترین سناریوی پیش رو، همین مدل خواهد بود و چارهای جزء صبر و گذر زمان نخواهیم داشت.