بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را آرامتر و کمهیجانتر از بازار سهشنبه آغاز کرد و نوسانات معقولتری را به نمایش گذاشت.
پیشبینی وضعیت امروز بورس
15 دی 1403 ساعت 8:02
بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را آرامتر و کمهیجانتر از بازار سهشنبه آغاز کرد و نوسانات معقولتری را به نمایش گذاشت.
البته با گذر از یکساعت ابتدایی، سمت عرضه کمی قویتر شد اما در نیمه دوم بازار طرف تقاضا به خوبی عرضهها را جمع کرد و حدود 75 درصد نمادها با رشد قیمت و 25 درصد با افت قیمتی به کار خود خاتمه دادند. در نتیجه معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل با رشد خوب 28 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 788 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات نزدیک به 11 همت گزارش شد که با توجه به قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته، عدد بدی نیست و رقمی بالغ بر 230 میلیارد تومان وارد چرخه بازار شد. انصافا بازار چهارشنبه بهتر از انتظار بود و بعد از چند روز نوسانات سنگین و عجیب قیمتی، شاهد رسیدن بازار به ساحل آرامش هستیم.
پس از فراز و فرودی که از نیمه آبان تجربه کردهایم، به نظر میرسد برخی نگرانیها باعث شده تا بازار با احتیاط بیشتری حرکت کند و آن جسارت هفتههای گذشته را نداشته باشد. نگرانی اول، ترس از رسیدن خبرهای منفی ناگهانی نظیر تغییر نرخ خوراک، تحولات بورس کالا مرتبط با صنعت خودرو، دستدرازی دولت به جیب شرکتها و ... است. بازار خاطره خوبی از این موضوع ندارد و فشار فروش روز سهشنبه خودروییها (شایعه توقف تجدید) هم در همین راستا بود. البته انصافا در دولت جدید فضا تغییر کرده و خبرها به سود بازار بوده و بارها دیده شده که وزیر اقتصاد با اظهارات خاص به کمک بازار آمده و از مقاومتهای مهمی عبور کردهایم. نگرانی دوم مربوط بهگزارشهای میاندورهای است. بازار در انتظار صورتهای مالی 9 ماهه است و طبیعتا این گزارشها نقش موثری در روند حرکتی کوتاهمدتی بازار خواهند داشت.
و نگرانی آخر مربوط به تحولات سیاسی است. کمتر از سه هفته دیگر مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا و برگشت ترامپ به کاخ سفید را خواهیم داشت. فردی غیرقابل پیشبینی که در دوره اول فعالیت خود، چالشهای جدی برای ایران داشت. اما این نکته را در نظر داشته باشید که نه ما آن قدرت و فضای اقتصادی گذشته را داریم و نه او تفکرات گذشته را دارد و شاید برخی از رفت و آمدها و مذاکرات پشت پرده هم در همین راستا باشد. البته کسی روی مذاکره و توافق حساب نمیکند. واقعا هم روابط ایران با غرب و بهخصوص تنش با اسرائیل به مرحلهای رسیده که عادیسازی روابط بسیار سخت است اما شاید بتوان صادرات نفت به چین را حفظ کرد، پول نفت را راحت تر برگرداند و جلوی فعال شدن مکانسیم ماشه را گرفت. بنابراین طبیعی است که از اینجا به بعد ماجرا، بازار کمی آرامتر و با احتیاطتر از گذشته حرکت کند و برای مدتی خبری از طوفانهای جدی خرید نباشد. البته کماکان معقتدیم بازار افت خاصی نخواهد داشت و احتمالا برای مدت کوتاهی، روند نوسانی را تجربه خواهد کرد.
اما در کنار این ترسها و نگرانیها، به 5 نکته مهم و اثرگذار در بازار اشاره خواهیم داشت. نکته اول اینکه، طبق محاسبات به عمل آمده، در بین شرکتهای تولیدی و خدماتی که سال مالی آنها پایان اسفند است، در ۷۵ درصد آنها مبلغ فروش پاییز بالاتر از تابستان بوده است. یعنی با فرض عدم تغییر حاشیه سود، ۷۵ درصد شرکتها گزارش پاییز بهتری نسبت به تابستان خواهند داشت. نکته دوم اینکه اگر قرار باشد جریانات حرکتی بازار در سالهای 91 - 92 و 97 تا 99 را برای حرکت فعلی مدلسازی کنیم، باید گفت که احتمالا با آغاز سال جدید، بسیاری از صنایع و شرکتها در مسیر دریافت مجوز افزایش نرخ از سیاستگذار قرار خواهند گرفت. بنابراین پیشنهاد میشود در تشکیل پرتفوی به این مساله دقت کنید و سهام مستعد دریافت مجوز افزایش نرخ را زیر نظر داشته باشید.
نکته سوم اینکه، ارزش بازار در پایان معاملات هفته منتهی به 7 دیماه 133 میلیارد دلار و در پایان هفتهای که گذشت، 126 میلیارد دلار بوده است. این یعنی بازار طی یک هفته حدود 5 درصد افت کرده ! جالب است بدانید که طی یک ماه و نیم گذشته همواره ارزش بازار بین دو سطح 125 تا 133 میلیارد دلار در نوسان بوده و در واقع اگرچه بازدهی شاخص در این مدت مثبت بوده اما نهتنها عایدی خاصی برای سهامداران نداشته که حتی برخی بواسطه خرید و فروشهای هیجانی متحمل زیان شدهاند. بنابراین بهتر است مدام از روند اصلاحی و نیاز به افت قیمتها صحبت نکنیم. واقعیت این است که بازار در این مدت بازدهی دندانگیری فاکتور از رشد نمادهای سلبریتی نداشته است.
کد مطلب: 97426