بورس تهران معاملات سومین روز کاری هفته را با فشار فروش برگرفته از فضای پرعرضه بازار یکشنبه آغاز کرد و در این بین عقبگرد دلار و رنج سنگین تتر تا سطوح 77 - 78 هزار تومانی بیتاثیر در تشدید هیجان منفی و شتاب گرفتن عرضهها نبود اما با گذر از دقایق ابتدایی و روشن شدن رخ دلار نیمایی و رشد 350 تومانی آن، رفتهرفته فضا رو به بهبود رفت و بسیاری از نمادها بهتعادل رسیدند.
البته فشار عرضه در بسیاری از سهمها پابرجا بود و از آنجا که تمایلی برای حرکت رو به جلو دیده نمیشد، در یک ساعت پایانی بازار، موج دوم عرضه از راه رسید و در همین راستا، شاخص کل با افت جدی 43 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 735 هزار واحدی عقب نشست. افت کمتر شاخص هموزن (0.7 درصد) در کنار سبزپوش ماندن 25 درصد از نمادها (در انتهای ساعت معاملات) نشان میدهد که بازار همواره امیدوار به خروج از وضعیت فعلی است. ارزش معاملات با رشد 15 درصدی به 13.3 همت رسید که برای یک روز منفی، عدد قابل قبولی است و رقمی بالغ بر 1.8 همت از پرتفوی حقیقیها به سبد حقوقیها منتقل شد.
بازار پس از رشد 800 - 900 هزار واحدی اخیر، از آن گارد قدرتمند افزایشی خارج شده و پیچیدگیهای خود را دارد و دیگر پیشبینی روند و رفتار بازار به مانند هفتههای اخیر ساده نیست. از زمان چرخش بازار در سطوح نزدیک به 2 میلیون واحدی، شاخص کل 4 مقاومت مهم 2,150 - 2,230 - 2,320 و 2,550 هزار واحدی را به خوبی و با قدرت بالا پشت سر گذاشته اما به نظر محدوده 2,850 هزار واحدی آزمون سختتر و دشوارتری است و البته هنوز هم معتقدیم اگر خبر منفی عجیبی نرسد، پس از کمی استراحت و دستبهدست شدن، از این مقاومت مهم هم عبور خواهیم کرد؛ منتهی احتمالا سرعت رشد قبل را نخواهیم داشت و حرکت بازار آرامتر و کمهیجانتر خواهد بود.
نکته دیگر اینکه در حرکت اخیر بازار در دورههایی که به سطوح مقاومت میرسیدیم، سیاستگذار با تزریق اخبار مثبت و تشدید هیجان، مقاومتها را پشت سر میگذاشت اما این بار در یک مقطع حساس، صورتهای مالی ستاره خلیجفارس میرسد و دو صنعت بزرگ بازار بهحاشیه میرود. بنابراین بهنظر میرسد که بازارساز این بار میل به اصلاح قیمتها داشت و نکته خاص اینکه روند کاهشی دلار دقیقا بعد از افت بازار رقم خورد. لذا در گزارش امروز، کمی درخصوص سناریوهای احتمالی پیش روی بازار صحبت خواهیم کرد.
سناریوی بدبینانه: این سناریو طبق معمول توسط افرادی مطرح میشود که نقد بودهاند و یا طی روزهای اخیر اقدام به فروش سهام کرده و معتقدند کارکرد سقف 2,850 هزار واحدی شبیه به سقف 2.5 میلیون اردیبهشت 1402 یا 2.1 میلیون مرداد 99 خواهد بود ! در واقع انتظار آنها نه اصلاح قیمتها که ریزش جدی بازار است .
سناریوی خوشبینانه: این برآورد دقیقا روبرو سناریوی اول ایستاده و معتقد است بازار نهایتا از ابتدای هفته آینده به روند صعودی باز خواهد گشت و به سرعت از سقف 2,850 هزار واحدی عبور میکنیم و راهی کانال 3 میلیونی میشویم. آنها معتقدند بازی اینجا تمام نشده و همچنان پیش خواهیم رفت و هنوز فرصتهای خوبی برای حرکت در بازار وجود دارد.
و سناریوی سوم که ما هم تا حدودی به آن اعتقاد داریم، این است که بازار به زودی کف خود را در شاخص مشخص میکند اما بهسرعت برگشت نمیزند و برای مدتی میهمان اعداد کمتر از 2.8 میلیونی خواهیم بود و احتمالا پس از کمی نوسان از هفته نخست بهمن رالی جدیدی خواهیم داشت. در این سناریو بحث اصلاح زمانی کمی پررنگ است. حتی ممکن است از امروز دیگر خیلی منفی نباشیم اما خبری از حرکت برگشتی قوی و فوری هم نخواهد بود.
به نظر نباید وزن چندانی داد؛ هر چند که احتمال آن صفر نیست. چراکه با رشد اخیر دلار نیما، تحولات اساسی در سودسازی شرکتها خواهیم داشت.