اما قسمت تحسینبرانگیز ماجرا اینجا بود که طیفی از صنایع و نمادهای کوچکتر که در یک ساعت پایانی بازار چهارشنبه با افزایش تقاضا همراه شده بودند، این تقاضا را در بازار دیروز حفظ کردند و لذا با وجود افت حدود 0.75 درصدی شاخص کل، 65 درصد نمادها با رشد قیمت روبرو شدند و در همین راستا شاخص هموزن رشد نزدیک به 1 درصدی را ثبت کرد. البته از حق نگذریم، بسیاری از نمادها در منفیها خریداران خوبی داشتند و در همین راستا ارزش معاملات به بیش از 16 همت رسید که برای یک روز نیمهمنفی رقم قابل قبولی است. خروج 280 میلیارد تومان پول توسط حقیقیها شاید تنها نکته منفی بازار دیروز بود. طی دو روز کاری اخیر شاهد چرخش و گردش پول در صنایع و شرکتها و تحرکات قویتر در هموزنیها بودیم و این موضوع باعث شد تا بازار با فراز و فرودهای متفاوتی همراه شود و حجم معاملات به طرز شگفتانگیزی افزایش یابد. به نظر رسیدن گزارشهای ماهانه نقش موثری در رفتار معاملهگران و سهامداران داشته است.
این روزها بازار شرایط جالبی دارد و سهامداران با چشمانی بازتر و ذهنی جستجوگرتر، مانور بیشتری میدهند. در این بین به چند نکته خاص باید توجه داشت. نکته اول اینکه، بازار بواسطه رشد اخیر، در برخی از سهمها آن انرژی قوی ابتدای روند را ندارد و لذا یک چرخش پول نسبی بین نمادها و گروهها دیده میشود و مدام شاهد تغییر لیدر بازار هستیم. نکته دوم اینکه متاسفانه رفتار گلهای ادامه دارد و با چرخش پولی که این روزها هدایتگر بازار است، بسیاری از معاملهگران در حال کوچ از صنعتی به صنعت دیگر و سهمی به سهم دیگرند و متوجه پرداخت این حجم از کارمزد نیستند.
از همین رو دو توصیه مهم خواهیم داشت. توصیه اول، پرهیز از جوزدگی است. متاسفانه جریان پولی بازار به شدت به صفوف خرید و فروش واکنش نشان میدهد. به نظر از این نقطه به بعد باید کمی هیجانات را کنترل کرد و برای خرید هر سهمی نباید در صفوف خرید نشست. چراکه ممکن است به یکباره در برخی از سهمها روند معکوس شود. و توصیه دوم اینکه کمی تحولات کدال و گزارش شرکتها را دنبال کنید. بدون شک برندگان اصلی جریان ایجاد شده، افرادی هستند که با تکیه بر صورت مالی و افق دید منطقی و مناسب اقدام به انتخاب سهم میکنند. شک نکنید اگر این رفتار را داشته باشید، قطعا بازار هم به شما کمک خواهد کرد و به راحتی خواهید توانست در برخی اوقات با تغییر فاز و اصلاح سبد، بهترین بازدهی را کسب نمایید.
نکته دیگر اینکه، فراموش نکنیم این بازی را دولت ایجاد کرده. نهاینکه بازار ارزنده نبوده باشد اما آنها قصد دارند ویرانهای که تحویل گرفتند را تبدیل به یک زمین بازی جذاب کرده و از آن بهره ببرند. بنابراین سیاستگذار چند هدف خاص را دنبال میکند. قصد دارند پولی که در بازارهای غیرمولد مشغول به سفتهبازی است را به این سمت سوق داده و کمی انتظارات تورمی را مهار کند. تنها جای ممکن برای ایجاد پلهای ارتباطی قوی بین تولید و مردم و جریان نقدینگی، همین بازار سرمایه است.