به گزارش اخباربانک، ترکیب حجم بدهی نظام بانکی به معنای بررسی انواع مختلف بدهیهایی است که بانکها به اشخاص حقیقی، حقوقی، سایر بانکها و نهادهای مالی بدهکار هستند. این ترکیب، نشاندهنده ساختار مالی بانکها، ریسکپذیری آنها و همچنین تاثیرگذاری آنها بر اقتصاد کلان است.
بدهی بانکها به بانک مرکزی، آینه تمامنمای مشکلات سیستم بانکی
تحلیل بدهی بانکها به بانک مرکزی نشان میدهد که دلایل اصلی این بدهی به سه دسته تقسیم میشود. دسته اول، بانکهایی هستند که به دلیل الزام قانونی برای پرداخت تسهیلات خاص، با کمبود منابع مالی مواجه شده و مجبور به دریافت کمک از بانک مرکزی میشوند.
دسته دوم، بانکهایی هستند که به دلیل مدیریت ناکارآمد و اتخاذ تصمیمات اشتباه مالی، با مشکلات نقدینگی روبرو شدهاند. دسته سوم، بانکهایی هستند که به عنوان واسطه عمل کرده و منابع مالی را از بانک مرکزی دریافت میکنند تا به بانکهای دیگر که با کمبود نقدینگی مواجه هستند، کمک کنند.
سرفصل بدهی بانکها به بانک مرکزی در ترازنامه بانکی همواره نشان دهنده میزان استقراض بانکها از بانک مرکزی و همچنین میزان استفاده بانکها از پایه پولی است. در جدول زیر میزان بدهی هر بانک به بانک مرکزی به تفکیک و ترکیب کلی هر کدام در نمودار مشخص شده است:
۴۲ درصد از کل بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی مربوط به بانک آینده است
بررسیها نشان میدهد که رشد چشمگیر بدهی بانک آینده به بانک مرکزی طی دوره دو تا سه ساله اخیر، به ویژه از محل اضافه برداشتها، جای نگرانی جدی دارد. دادههای سال ۱۴۰۲ حاکی از آن است که حدود ۴۲ درصد از کل بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی مربوط به بانک آینده بوده است.
از دیگر نکات قابل توجه در این زمینه، افزایش چشمگیر سهم اضافه برداشت بانکها از کل بدهی آنها به بانک مرکزی طی چند سال اخیر است. این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و دلایل مختلفی برای آن میتوان برشمرد. مهمترین عامل این مسئله، خلق بیرویه پول توسط بانکها بدون در نظر گرفتن ذخایر کافی است که ناگزیر منجر به مداخله بانک مرکزی میشود./مسیر اقتصاد