در شرایطی به مصاف معاملات نخستین روز کاری هفته میرویم که بازار چهارشنبه گام سوم متعادلسازی را ضعیفتر از گامهای قبلی برداشت. چراکه اولا قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته و نگرانی از بابت اخبار و تحولات سیاسی عاملی برای احتیاط بیشتر در رفتار معاملهگران بود و دوم اینکه مشخص شد بازارساز با دامنه نوسان 1 درصدی، علاقه چندانی به حمایت از سایر نمادهای قفل شده در صف فروش ندارد ! بنابراین ارزش معاملات مقداری کمتر از روزهای قبل (حوالی 1.7 همت) بود و رقمی بالغ بر 180 میلیارد تومان از چرخه بازار خارج شد.
البته شاخص کل کمی سبز بود و با رشد اندکی به مرز کانال 2.1 میلیون رسید. اما اگر مابقی صفوف فروش جمعآوری میشد، هر دو شاخص کل و هموزن منفی میشدند. بنابراین رنگ و رخسار فعلی شاخص چندان قابل اطمینان نیست و چنانچه در روزهای ابتدایی هفته تلاشها برای متعادلسازی سایر نمادها ادامه پیدا نکند، دچار بحران دیگری خواهیم شد. بازار هنوز در شرایط تعلیق و سردرگمی است و استراتژی خاصی ندارد؛ از یکسو ترس پاسخ طرف مقابل را دارد و از سوی دیگر امید به آرام شدن اوضاع بر اساس جریان خبری روزهای اخیر دارد. این حالت تعلیق گلوی بازار را فشار میدهد.
اما دو نکته مهم در بازار هفته گذشته وجود داشت. نکته اول اینکه، بازار از روز دوشنبه بواسطه برخی حمایتهای پنهانی به سمت تعادل حرکت کرد و بر خلاف گذشته کدهای حقیقی مشارکت بیشتری داشتند. بنابراین بسیار مهم است که تصور نکنیم قفل بازار شکسته شده و به شرایط نرمال بازگشتیم. چراکه اگر این حس القاء شود که جریان حمایتی متوقف شده، موج عرضه جدیتری راهی بازار خواهد شد و اقدامات حمایتی اخیر، خنثی و بیاثر خواهد شد.
نکته دوم اینکه، در روند معاملات روزهای اخیر شاهد رفتار دوگانه بازار در برخی از نمادها بودیم. برخی سریعا خود را جمع و جور کرده و مورد توجه قرار گرفتند و برخی دیگر کماکان در حال دست و پا زدن برای رسیدن به نقطه تعادلند. این موضوع بسیار مهمی است که الگوی رفتاری نمادها را بررسی کنیم و تشخیص دهیم که جریان پولی که در بازار قرار دارد با چه استراتژی و طرز فکری حرکت میکند.
به نظر میرسد تقاضایی که سراغ برخی از نمادها (حدود 50 - 60 سهم بازار) رفته سه مشخصه جریان پولی قوی، فضای خبری خوب و احتمالا خوشبینی به گزارشها یا اطلاعیههای قوی کدال را دارد. البته طبیعی است در چنین فضایی وقتی معاملهگران قصد خرید دارند، سراغ گزینههایی بروند که ریسک کمتر و فضای بهتری داشته باشند و این دقیقا همان تفاوت نمادها در بازار است.
بههر حال این ادامه تعلیق و عدم اطمینان باعث ریسکگریزی شده و تا برطرف نشود، نمیتوان شاهد حرکت منسجم و بهبود یکپارچه بازار بود. اما نکته مهم اینکه، با کاهش بیشتر ریسکهای سیاسی، احتمالا تقاضای قویتری پشت این نمادها خواهد رفت. بنابراین معاملهگرانی که قصد سرمایهگذاری و خرید در بازار را دارند، باید این نمادها را با دقت بیشتری بررسی کرده و آنها را در واچلیست خود قرار دهند.
اما پیش از اینکه سراغ بازار برویم، درخصوص 3 موضوع خاص صحبت خواهیم کرد. موضوع اول اقدامات حمایتی نیمه دوم هفته گذشته است. جالب است بدانید که در این سلسه اقدامات، کدهای حقیقی فعالیت بیشتری داشتند.