به گزارش پايگاه خبري اخبار بانك، محمود بهمنی در دومین همایش بانکداری الکترونیکی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه رشد نقدینگی ۲۲.۱ درصد است، اظهار کرد: متناسب با حجم مبادلات و معاملات این میزان باید تغییر کند اما این نقدینگی باید به بخش تولید هدایت شود.
بهمنی با بیان اینکه نقدینگی باید از بازار سفتهبازی خارج و به بخشهای تولیدی تزریق شود، درباره نرخ ارز مرجع در سال ۹۲ گفت: هنوز برای این موضوع تصمیمگیری نشده و منتظریم که بودجه سال ۹۲ مشخص شود.
وی در ادامه دربارهی زمان تثبیتشدن نرخ ارز گفت: برنامهریزیها را انجام داد تا بتوانیم افزایش قیمتها را کنترل کنیم که البته در حال حاضر بازار تا حدودی تثبیت شده است.
وی همچنین در پاسخ به سوالي مبنی بر نرخ تورم گفت: زمانی که نرخ مرجع به حدود دو هزار و ۵۰۰ تومان افزایش مییابد، طبیعی است که افزایش قیمتها را داریم، ولی این افزایش قیمتها برای یکبار است زیرا زمانی که تورم از نقطهای حرکت کند سال آینده مبنای تورم همان قیمت دوم خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه این افزایش قیمت باید یکبار در اقتصاد کشور اتفاق میافتاد، گفت: زمانی که هدفمندسازی یارانهها اجرا میشود آثار خاصی را خواهد داشت و سپس برنامهها برای کاهش قیمتها آغاز میشود.
بهمنی همچنین دربارهی انتشار خبری مبنی بر حذف تدریجی دلار از مرکز مبادلات که چندی پیش سخنگوی مرکز مبادلات ارزی اعلام کرده بود، گفت: البته قرار است مبادلات دلاری تغییر پیدا کند ولی برنامهای برای حذف دلار از مرکز مبادلات نداریم و همچنان مرکز مبادلات تقویت میشود، ولی با توجه به این موضوع که با کشورهای اروپایی و آمریکا مبادلات نداریم، این عرضهها باید تبدیل شود و به همین دلیل است که این تغییر را انجام میدهیم.
وی ادامه داد: اجرای این امر باید نتیجهی عکس در بازار آزاد داشته باشد و قیمت دلار را کاهش دهد، زیرا با کاهش تقاضا باید قیمت آن افت کند و منظور از این خبر اجرای این تغییرات بوده است بنابراین میزان عرضهی ارز در مرکز مبادلات کاهش نخواهد یافت.
رییس کل بانک مرکزی گفت: تراکنشهای مشکوک که برای فعالیتهای سوداگرانه استفاده میشد، از بدو شروع شاپرک
البته قرار است مبادلات دلاری تغییر پیدا کند ولی برنامهای برای حذف دلار از مرکز مبادلات نداریم و همچنان مرکز مبادلات تقویت میشود، ولی با توجه به این موضوع که با کشورهای اروپایی و آمریکا مبادلات نداریم، این عرضهها باید تبدیل شود و به همین دلیل است که این تغییر را انجام میدهیم
محو شد.
بهمنی با اشاره به طرح شاپرک گفت: شاپرک در اردیبهشتماه سال جاری فعال و در پنجم دیماه تنها شبکه پرداخت کارتی کشور در فروشگاه مطرح شد که این طرح بیش از دو میلیون سامانه در سراسر کشور را از ۱۷ شبکهی پراکنده به یک شبکه واحد و مستقل تبدیل کرد.
وی گفت: طرح شاپرک یکی از بزرگترین طرحهای فنآوری در کشور محسوب میشود که چندین تغییر مهم در نظام بانکی ایجاد کرد که یکی از آنها این بود که تراکنشهای مشکوک که برای فعالیتهای سوداگرانه استفاده میشد، از بدو شروع شاپرک محو شد و خلق پول گستردهای که به واسطهی تسویه آنی در بانکها صورت میگرفت و مبلغ آن تا ۷۰ هزار میلیارد ریال برآورد میشد، با التزام زمان تسویههای به موقع مدیریت شد.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه با اشاره به سامانه پرداختی الکترونیک سیار (سپاس) گفت: مورد دیگر مرکز کنترل امنیت شبکه و فوریتهای بانکی کاشف است که این دو طرح فعالیتهای اجراییاش آغاز شده و ظرف ماههای آینده عملی میشود که امید است با به ثمررسیدن این طرحها و طرحهای دیگر چالشهای پیشرو مدیریت شود.
وی در ادامه اظهار کرد: اکنون ۷۵ درصد از شرکتهای فعال در کشورهای توسعهیافته حداقل از یکی از خدمات الکترونیکی استفاده میکنند و مجموعهی تراکنش کارتهای صادرشده توسط مسترکارت و ویزا در سال گذشته به میزان ۲.۱۴۱ میلیارد دلار بود.
وی با بیان اینکه بانکداری الکترونیکی از مباحث جدیدی است که در مدت زمان کمی توانسته جایگاه مهمی برای خود پیدا کند، گفت: این جایگاه به گونهای است که تصور بانکداری امروزی بدون بانکداری الکترونیکی بسیار مشکل است و پدیده تجارت الکترونیکی امری جدانشدنی از بحث بانکداری الکترونیکی است.
بهمنی با بیان اینکه برخی از منابع از جمله صندوق بینالمللی پول، بانک الکترونیکی را یکی از زیرشاخههای تجارت الکترونیکی طبقهبندی کرده ادامه داد: سابقهی بانکداری الکترونیکی در ایران به سال ۱۳۵۰ بر میگردد و در حال حاضر پیشرفتهای بانکهای ایران را با استفاده از بانکداری الکترونیکی شاهدیم. به عنوان مثال بانک ملی با طرح سیبا، بانک صادرات با طرح سپهر، بانک کشاورزی با طرح مهر، بانک ملت با طرح جام و بانکهای خصوصی با طرحهای بانکداری مستقل و مخصوص خود به صورت منفرد و ۲۴ ساعته در حوزه بانکداری الکترونیکی فعالیت خود را آغاز کردند.
رییس کل بانک مرکزی عنوان کرد: امروز شاخص کارت به ازای هر نفر در کشورمان ۲.۸ کارت است یعنی هر ایرانی بهطور متوسط سه کارت دارد که تقریبا معادل تعداد کارتهای افراد فعال در کشورهای پیشرو است.
وی با بیان اینکه حدود ۲.۵ میلیون پایانه فروش در سراسر کشور وجود دارد، گفت: یعنی به ازای هر یک میلیون ایرانی ۳۴ هزار پایانهی نصب شده وجود دارد و هر ماه بیش از ۵۰۰ میلیون تراکنش مالی در کشور انجام میشود و هر ایرانی بیش
امروز شاخص کارت به ازای هر نفر در کشورمان ۲.۸ کارت است یعنی هر ایرانی بهطور متوسط سه کارت دارد که تقریبا معادل تعداد کارتهای افراد فعال در کشورهای پیشرو است
از سه بار از کارتاش استفاده میکند.
بهمنی با بیان اینکه فنآوری با سرعت بالا به بدنه نظام بانکی رسوخ کرده، اظهار کرد: حدود هشت سال گذشته ۱۸ هزار پایانه فروش در کشور وجود داشت و چیزی به نام حواله الکترونیکی نبود و چک و اسکناس برای پرداختها استفاده میشد، اما امروز اصطلاح کارتبهکارت اصطلاح جاافتادهای است.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه یکسال در حوزهی بانکداری الکترونیکی باید یک قرن حساب شود، گفت: البته در کنار همه این مسائل باید توجه داشت این تحولات همراه با ریسکهایی به وجود آمده و ریسکها همیشه وجود دارد که باید با آن مقابله کرد، از جمله ریسک امنیتی که ناشی از هکرها، ویروسها و موارد دیگر است که باید از طریق نظارت مستمر به خصوص در مواقع بحرانی بر آنها غلبه کرده و ریسک دیگر قانونی و اخلاقی است که باید با برطرفکردن نقاط ضعف قانونی آنها را رفع کنیم. از جمله ریسک پولشویی است که با تقویت سیستم حسابرسی، بازرسی و نظارت و کنترل بیشتر بهتر میشود.
بهمنی در ادامه با بیان اینکه ریسک استراتژیک به تولیدات و خدمات جدید در سیستم بانکداری الکترونیکی مربوط میشود، گفت: یکی از ابزارهای مهم نیروی متخصص و کارآمد است که کمتر به آن توجه شده از طرفی ریسک نرخ ارز و ریسک عملیاتی که ناشی از ضعف در طراحی سیستم و کنترل سیستم اطلاعاتی بانک میتواند باشد باید برطرف شود.
وی با بیان اینکه در این همایش باید دستاوردهای نوین صنعت بانکداری را به ملت از طریق رسانهها انتقال داد، گفت: باید زیرساختها را تکمیل و ابزارهای جدید پرداخت الکترونیکی را توسعه داده چون خیلی از این ابزارها اطلاعی نداشته و باید در این زمینه به جنبههای مختلف بانکداری اشراف داشته باشیم.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: بانک مرکزی در سال گذشته دو طرح اساسی و زیرساختی را به مرحلهی اجرا درآورد و در خردادماه سال جاری طرح سپام عملیاتی شد که زبان عملیاتی واحد برای نظام بانکی کشور ایجاد کرد که این زبان در سراسر جهان همه فهم است.
بهمنی تاکید کرد: باید نظارت سیستمی، الکترونیکی بر پایه دانش فنآوری اطلاعات صورت گیرد و سازمان حسابرسی و حسابرسان بانکها و بانک مرکزی باید خود را با سیستم بانکی الکترونیکی تطبیق دهد و در پایان از مسوولان این همایش تقاضا دارم برای بهرهبرداری بیشتر نتایج این همایش را در کارگروههای تخصصی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند و در مشکلات و راهکارهای جدید و پیشنهادهای مناسب ارائه شود تا از طریق سیستم بانکی شاهد ارتقاء بیشتر بانکداری الکترونیکی در کشور باشیم.