به گزارش خبرنگار اخباربانک، حجم صادرات و واردات تجمیعی نسبت به دوره مشابه 1401 به ترتیب 12% و 5% رشد داشته است. با این حال، ارزش تجمیعی صادرات و واردات نسبت به دوره مشابه سال گذشته به ترتیب 7% افت و 11% رشد داشته است.
کسری تجاری طی دوره 12 ماهه سال سپریشده، 2.6 برابر بیشتر از کسری تجاری طی سال گذشته میباشد.
به صورت کلی، کسری تجاری سال 1402 نشان از اوضاع وخیم تجاری کشور میباشد. از جمله عواملی که میتوان به این ناترازی بزرگ اشاره کرد، کاهش نرخ محصولات اصلی صادرات کشور میباشد. گاز طبیعی و متانول به عنوان نمونه که از اصلی ترین محصولات صادراتی کشور میباشد، نسبت به سال گذشته دچار افت قیمتی 8% و 19% شده است. مورد بعدی، سیاستهای رفع تعهد ارزی میباشد و اختلاف بین نرخ بازار آزاد و نرخ مبادلهای، انگیزه صادرات را کاهش داده است. مورد بعدی که میتوان اسم برد، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی میباشد. با تورم موجود، بسیاری از کارگاههای تولیدی برای تامین سرمایه در گردش، نیازمند نقدینگی بوده و با این اقدام بانک مرکزی، عملا دچار مشکل شدهاند.
در سال گذشته، صادرات نفت کشور برابر 35.8 میلیارد دلار، برق 370 میلیون دلار و 1.2 میلیارد دلار نیز خدمات فنی مهندسی صادرات صورت گرفته است. با احتساب موارد ذکر شده، مازاد تجاری کشور برابر 20.6 میلیارد دلار بوده است. با احتساب نفت 72 دلاری طی سال 1402، ایران به طور متوسط روزانه 1 میلیون و 360 هزار بشکه نفت صادر نموده است.