به گزارش پايگاه خبري اخبار بانك، حذف صفر از پول ملي و چاپ اسكناس درشت، در دستور كار بانك مركزي قرار گرفته است. اين دو طرح كه در دولت قبل بهشدت مورد توجه بود، پس از ايجاد مشكلات ارزي و وقوع اختلاس ۳هزار ميليارد توماني در شبكه بانكي، از دستور كار خارج شد، اما ظاهرا بانك مركزي در دوره فعاليت جديد خود دوباره تصميم گرفته اين موضوع را اجرايي كند.
معاون اقتصادي بانك مركزي با اعلام اينكه مديريت جديد بانك مركزي به موضوع حذف صفرها از پول ملي توجه ويژهاي دارد، گفت: با بهبود و ثبات وضعيت اقتصادي و كاهش نرخ تورم، اين موضوع مورد بازنگري و در دستور كار جدي بانك مركزي قرار ميگيرد.
اكبر كميجاني درباره زمان حذف صفرها از پول ملي اظهار كرد: بحث حذف صفر از پول ملي كه توسط مديران بانك مركزي مطرح ميشود در حد كار كارشناسي است، اين در حالي است كه موضوع حذف صفرها از پول ملي هرچند وقت يكبار مطرح ميشود. در حال حاضر مديريت جديد بانك مركزي به اين موضوع توجه ويژهاي دارد، اما بهطور جدي حداقل تا پايان سالجاري اين موضوع چندان در اولويت كاري بانك مركزي قرار ندارد.
وي با اشاره به سرمايهگذاري عظيمي كه در بانكداري الكترونيك صورت گرفته است، عنوان كرد: گسترش و توسعه بانكداري الكترونيك در سالهاي اخير به ميزان قابلملاحظهاي اهميت موضوع حذف صفرها را كاهش داده است. البته اين امر به اين معنا نيست كه موضوع حذف صفرها كنار گذاشته ميشود، بلكه حداقل از اولويت آن كاسته شده است. كميجاني گفت: شرايط اقتصادي كشور بايد بهبود يابد و باثباتتر از وضعيت فعلي شود و به عبارت ديگر نرخ تورم بايد به يك سطح منطقي و معقولي هدايت شود و آن زمان است كه اين موضوع مورد بازنگري و در دستور كار جدي بانك مركزي قرار ميگيرد.
چاپ چك پول در انتظار تصويب بودجه
اين اظهارات در حالي مطرح شده كه هفته گذشته دبيركل بانك مركزي از احتمال بازگشت ايران چكهاي ۱۰۰هزار توماني به بازار خبر داده بود.
سيدمحمود احمدي درباره برنامه بانك مركزي براي ورود اسكناسهاي جديد به بازار نيز گفته بود كه فعلا برنامهاي براي ورود اسكناسهاي جديد نداريم.
به گفته وي، براساس لايحه بودجه، استفاده از ايرانچك در سال ۹۳ مجاز است، اما رقم آن مشخص نيست و بانك مركزي بايد تصميم بگيرد كه ايرانچكها را با چه رقمي وارد بازار كند.
احمدي با بيان اينكه منتظر تصويب بودجه سال ۹۳ هستيم تا ايرانچكهاي جديد ۱۰۰هزار توماني وارد بازار شود، تاكيد كرده بود كه انتشار ايرانچك نيازمند مجوز سالانه است و اين مجوز براي سال آينده تمديد شده است.
چكپول تورمزا نيست
رئيس كل سابق بانك مركزي با بيان اينكه چاپ چكپول تورمزا نيست، گفت: در شرايطي كه نقلوانتقال پول براي مردم سخت شده، يكي از راهكارهاي حل اين مشكل چاپ چكپول درشت است.
محمود بهمني در گفتوگو با «كسبوكار» با اشاره به اينكه بايد براي حل مشكل انتقال پول از ابزار الكترونيك، حذف صفرها يا چاپ چكپول درشت كمك گرفت، افزود: ابزار الكترونيك هماكنون به خوبي ميان مردم جاافتاده و از آن استفاده ميشود. موضوع حذف صفرها هم يك كار كارشناسي دقيق و وسيع ميطلبد كه در دوره ما هم روي آن كار شد، اما به دلايلي اجرا نشد.
بهمني ادامه داد: چاپ چكپول درشت ميتواند يك راهكار مقطعي مناسب براي حل مشكل نقلوانتقال پول باشد.
رئيس كل سابق بانك مركزي با تاكيد بر اينكه مشكلات قانوني چاپ ايرانچك درشت حل شده است، بيان كرد: در دورهاي، مجلس نسبت به چاپ چكپول ۵۰هزار توماني هم ايراد قانوني گرفت و خواستار توقف چاپ آن شد، اما با ارائه دلايلي از سوي بانك مركزي، چاپ اين چكپولها ادامه يافت.
وي در پاسخ به اين سوال كه گفته ميشود چكپولها تورمزا هستند، عنوان كرد: اين موضوع صحت ندارد چرا كه بانك مركزي به ازاي چاپ هر عدد چكپول، معادل ريالي آن اسكناس از چرخه خارج ميكند.
بهمني به لزوم كاهش هزينه چاپ اسكناس در كشور اشاره كرد و يادآور شد: اينكه ما بهجاي چاپ ۱۰۰فقره اسكناس هزارتوماني، يك فقره چكپول ۱۰۰هزار توماني چاپ كنيم، يعني هزينه چاپ اسكناس را ۱۰۰برابر كاهش دادهايم.
چكپولها چاپ شدهاند
پيش از اين دبيركل بانك مركزي اعلام كرده بود كه تعيين رقم چكپولها در اختيار بانك مركزي است. به گفته احمدي، در لايحه بودجه به رقم چكپولها اشارهاي نشده و در صورت تاييد درخواست چاپ چكپول توسط بانك مركزي از سوي مجلس، درباره رقم آنها تصميمگيري ميشود.
با اين حال يك مقام آگاه در بانك مركزي به «كسبوكار» اعلام كرد: هماكنون تعداد قابل توجهي چكپول ۱۰۰هزار توماني چاپ شده و در بانك مركزي نگهداري ميشود.