سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با اشاره به دلایل 4گانه کاهش نرخ ارز در بازار گفت: با توجه به هدایت عمده تقاضاهای ارز و تقویت جانب عرضه، ارزش تخصیص ارز در اسفند در مقایسه با بازه زمانی مهر تا بهمن 5 برابر شده است.
دلایل 4گانه کاهش نرخ ارز در بازار
15 اسفند 1391 ساعت 11:54
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با اشاره به دلایل 4گانه کاهش نرخ ارز در بازار گفت: با توجه به هدایت عمده تقاضاهای ارز و تقویت جانب عرضه، ارزش تخصیص ارز در اسفند در مقایسه با بازه زمانی مهر تا بهمن 5 برابر شده است.
به گزارش پایگاه خبری اخبار بانک به نقل از فارس، صمد کریمی با اشاره به کاهش نرخ ارز در بازار اظهار داشت: همگرایی بیشتر نرخ ارز در مرکز مبادلات و بازار آزاد به دلایل مختلفی بوده که یکی از آنها هدایت عمده تقاضای ارز مربوط به گروههای کالایی به این مرکز بوده است.
وی افزود: علاوه بر این مساله تقویت جانب عرضه ارز و هدایت عمده منابع ارزی کشور به مرکز مبادلات ارزی از عوامل دیگر کاهش قیمت ارز در بازار است به طوری که از آغاز اسفندماه تاکنون در مقایسه با از ابتدای فعالیت مرکز تا بهمن ماه به طور میانگین از نظر تعداد بیش از ۴ برابر و از لحاظ ارزش ۵ برابر رشد عرضه ارز در مرکز مبادلات را شاهد هستیم.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی اقدام تاثیرگذار دیگر بر کاهش قیمت ارز را تعیین تکلیف تعهدات ارزی بانکها عنوان کرد و گفت: سوم اسفندماه دستورالعمل تعیین تکلیف تعهدات ارزی به بانکها ابلاغ شد و این کمک بزرگی برای رفع مشکلات مربوط به ایفای تعهدات بانکها بود؛ همچنین تقاضای احتیاطی ناشی از عدم انجام تعهدات شکل نخواهد گرفت و سیستم بانکی کشور، تقاضاهای مشخص شده را براساس دستورالعمل ابلاغی پوشش خواهد داد.
*۱۴ اسفند موفقترین روز مرکز مبادلات ارزی
وی ادامه داد: مساله تأثیرگذار دیگر، پوشش تقاضاهای فصلی در مرکز مبادلات بود؛ آمارها نشان میدهد که در فصل پایانی سال، تقاضای فصلی برای واردات کالا افزایش مییابد، به همین دلیل مرکز مبادلات در دهه اول اسفندماه بسیاری از تقاضاهای فصلی را پوشش داد و عملکرد مرکز نشان میدهد روز ۱۴ اسفند موفقترین روز عملکرد مرکز مبادلات ارزی بوده است.
کریمی آخرین عامل تاثیرگذار بر کاهش قیمتها را عوامل غیراقتصادی دانست و گفت: این عامل موجب کاهش انتظارات تورمی و کاهش معنادار تقاضای احتیاطی، سفتهبازی و تبدیل داراییها شده است.
وی ادامه داد: دارندگان ارز ترجیح میدهند نقدینگی خود را در بخشهای مطمئنتر و بازارهای کمریسکتر سرمایهگذاری کنند و با توجه به نوسان ۵ برابری نرخ ارز در شبکه صرافیهای مجاز نسبت به مرکز مبادلات، به هیچ عنوان به صاحبان سرمایه توصیه نمیکنیم که در این بازارها سرمایهگذاری کنند.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی تأکید کرد: در صورتی که بخواهیم این عوامل را تفکیک کنیم، عامل اول اقتصادی است، از پایداری برخوردار خواهد بود و با توجه به تصمیماتی که اتخاذ شده جانب عرضه ارز تقویت خواهد شد و بر این اساس در آینده با توجه به اینکه اغلب تقاضاها به سیستم بانکی هدایت شده است.
وی ادامه داد: براساس توافقات انجام شده با شرکتهای پتروشیمی، آنها از عرضه ارز در مرکز مبادلات استقبال کردهاند.
کریمی افزود: در صورتی که عرضه ارز در مرکز را به سه فاز تقسیم کنیم در فاز اول منابع ارزی از محل ۱۴.۵ درصد درآمد شرکت نفت و ۲۰ درصد منابع قابل تبدیل به ریال صندوق توسعه ملی تامین میشد و در فاز دوم سایر منابع وارد مرکز شده و امیدواریم در فاز سوم ارز صادرکنندگان غیر نفتی در مرکز مبادلات عرضه شود.
به گفته وی با این منابع ارزی و حجم مناسب صادرات غیرنفتی، تقاضای ارزی تولید را پوشش خواهد داد.
* پشتوانه ارزی مرکز مبادلات مناسب است
کریمی تأکید کرد: پیشبینی میشود پایداری عوامل اقتصادی براساس تصمیمات جدید به وجود بیاید و این مساله بر کاهش قیمتها موثر بوده و خواهد بود؛ مساله دیگر هم عوامل غیراقتصادی است که بر بازار و کاهش قیمت ارز تأثیرگذار بوده است.
وی تصریح کرد: امیدواریم همگرایی بین قیمت بازار و مرکز مبادلات ارزی تقویت شده و با سرعت بیشتری در آینده ادامه یابد.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در پاسخ به این سؤال که آیا اطمینان از استمرار عرضه ارز در این حجم وجود دارد و در صورتی که منابع قابل عرضه صندوق توسعه ملی در مرکز مبادلات و سهم شرکت ملی نفت به اتمام برسد، آیا مرکز مبادلات پشتوانه ارزی مناسبی خواهد داشت؟ گفت: با توجه به اتخاذ تصمیم بزرگ ارزی مبنی بر عرضه عمده منابع ارزی کشور به مرکز مبادلات که شامل همه شرکتهای مشمول بند ۲۷ قانون بودجه و سازمانها و نهادهای دولتی است، پشتوانه ارزی مناسبی وجود دارد و مشکلی از این بابت نیست.
کد مطلب: 11294