نگاهی به روند سودآوری برخي بانکها

13 بهمن 1391 ساعت 10:29

سودآوری ، مهمترین ماموریت ، هدف و فلسفه وجودی سازمانها است . سودآوری نشان می دهد که منابع به کار گرفته شده دارای بهره وری و بازدهی هستند . سیستمها به درستی کار می کنند و ارزش برای جامعه و کلیه ذینفعان ایجاد می شود . کوتاه سخن آنکه سودآوری چکیده تمامی تدابیر ، استراتژیها ، اقدامات و عملکرد سازمانها است . هیچ چیز جز سودآوری مستمر و رو به رشد ، تضمین کننده بقا و استواری سازمانها نیست .


به گزارش پايگاه خبري اخبار بانك، در این میان با جدی شدن بحث خصوصی سازی و پس از به میدان آمدن بانکهای خصوصی در سالهای اخیر ، سودآوری در موسسات مالی به خصوص بانکها در کانون توجه قرار گرفته است . بر همین مبنا روند سودآوری ۵ ساله گذشته ۱۱ بانک منتخب کشور بررسی گردید . بانکهای دولتی ( به دلیل محدودیتهای سیاستگذاری و استقلال تصمیم گیری ) ، بانک تخصصی ( به دلیل محدودیتهای فعالیت در زمینه های تخصصی ) ، بانکهای توسعه ای ( به دلیل ماهیت فلسفه وجودی ) و بانکهای نو ظهور ( به دلیل فقدان اطلاعات ) در این بررسی حذف شده اند .
مبالغ میلیارد ریال
۱۳۹۰        ۱۳۸۹        ۱۳۸۸          ۱۳۸۷        ۱۳۸۶      نام بانک
 ۴,۴۹۰      ۲۹۷۸        ۲۱۵۰         ۱۸۴۳     ۱۰۷۶      اقتصاد نوین
 ۶,۸۸۳     ۵,۵۱۰        ۳,۹۲۲       ۳,۳۲۴     ۳,۲۷۴       پارسیان 
 ۹,۸۳۶      ۶,۰۶۴       ۳,۳۷۳       ۲,۳۴۵     ۱,۶۲۵      پاسارگاد
 ۵,۷۹۹      ۴,۵۰۶       ۳,۳۵۴       ۲,۷۸۵    ۳,۱۵۳       تجارت
۳۳۹           ۱۷۶          ۱۶۱        ۱,۴۱۴     ۴۵۵          رفاه 
۸۴۱           ۱,۳۵۵      ۷۸۶         ۴۴۱        ۵۱۲        سامان 
۱۲۱            ۸۸۹         ۶۶۸        ۵۵۳       ۴۶۹        سرمایه
۱,۶۴۲        ۱,۱۸۱       ۷۰۰       ۴۹۰        ۲۹۷        سینا
۵,۰۳۱       ۸,۵۹۶      ۲,۴۵۴    ۲,۴۸۵     ۱,۵۲۵      صادرات
۲,۳۴۱        ۱,۸۱۳    ۱,۶۷۱    ۱,۱۶۵       ۷۴۵      کارآفرین 
۷,۰۰۹        ۶۵۹۰    ۳۷۳۶    ۲۷۲۱         ۱۹۵۵    ملت
۴۰۳۰         ۳۶۰۵    ۲۰۸۹    ۱۷۷۹       ۱۳۷۲    میانگین

۱- همانگونه که در نمودار مشخص است بانک پاسارگاد به نزدیکی به مرز ۱۰۰۰۰ میلیارد ریال بهترین رکورد را کسب کرده است .
۲- بانکهای اقتصاد نوین ، پارسیان ، تجارت روند رو به رشد و قابل اطمینانی را در طی دوره مورد بررسی طی نموده اند . بانکهای کارآفرین و سینا نیز چنین روندی را در سطحی پایین تر تجربه کرده اند .
۳- بانکهای رفاه و سرمایه دارای کمترین میزان سودآوری بوده اند که روند کاهشی بانک رفاه از سال ۸۷ تاکنون بهبود نیافته است . با این حال به توجه به خصوصی شدن این بانک و ظرفیتهای بالای آن ، سالهای آتی روندهای متفاوتی از این بانک شاهد خواهیم بود .
۴- در سطح سودآوری ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد ریال بانکهای پارسیان و ملت ، ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد ریال بانکهای اقتصاد نوین ، تجارت و صادرات ، مشاهده می شوند .
۵- بانک صادرات مهمترین شکست در روند سودآوری را طی سالهای ۸۹ و ۹۰ تجربه کرده است . این در حالی است که مهمترین رشد سودآوری را نیز همین بانک در طی سالهای گذشته تجربه کرده بود .
۶- نکته جالب اینکه در سطح سودآوری تا ۲۰۰ میلیارد ریال در سال ۸۶ ، بانکهای پارسارگاد ، ملت ، صادرات ، اقتصاد نوین خود را از این سطح رهانده و بسته به استراتژیهای در پیش گرفته شده ، جایگاهی که در شکل مشاهده می شود را کسب کرده اند .
۷- در حال حاضر بانکهای پاسارگاد ، ملت ، پارسیان ، تجارت ، صادرات و اقتصاد نوین بالاتر از میانگین سود کسب کرده اند .
۸- بانک کارآفرین روند رو به رشدی را تجربه کرده که با اتخاذ استراتژیهای رقابتی کارآمد تر می توان این بانک را در میان بازیگران اصلی مشاهده کرد .

در پایان باید اشاره کرد که سودآوری عصاره تلاشهای یک سازمان است . شاید ملاک تمام عیاری برای ارزیابی موفقیت نباشد اما بی شک یکی از مهمترین آنها است .

*احسان باقری
کارشناس ارشد بازاریابی خدمات بانکی


کد مطلب: 10099

آدرس مطلب :
https://www.akhbarbank.com/news/10099/نگاهی-روند-سودآوری-برخي-بانکها

پایگاه خبری تحلیلی اخباربانک
  https://www.akhbarbank.com