۰
۱۰
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۳

مفهوم مجوز بانک مرکزی

سپرده‌گذارانی که در مقابل بانک مرکزی تجمع کرده‌اند، ادعای روشنی را مطرح کرده‌اند: بانکی که ما در آن سپرده‌گذاری کرده‌ایم، از بانک مرکزی مجوز داشته است؛ بنابراین بانک مرکزی باید پاسخگوی سپرده‌گذاران باشد. این ادعا که بارها و بارها بیان شده است، بیش از هر چیز نشانگر آن است که مفهوم «مجوز بانک مرکزی» و آثار و تبعات آن برای بخش قابل توجهی از مردم روشن نیست.
دکتر حمید قنبری
سپرده‌گذارانی که در مقابل بانک مرکزی تجمع کرده‌اند، ادعای روشنی را مطرح کرده‌اند: بانکی که ما در آن سپرده‌گذاری کرده‌ایم، از بانک مرکزی مجوز داشته است؛ بنابراین بانک مرکزی باید پاسخگوی سپرده‌گذاران باشد. این ادعا که بارها و بارها بیان شده است، بیش از هر چیز نشانگر آن است که مفهوم «مجوز بانک مرکزی» و آثار و تبعات آن برای بخش قابل توجهی از مردم روشن نیست. تصور عامه مردم از مجوز بانک مرکزی، نوعی «تضمین» یا «تعهد به حمایت بدون قید و شرط و بی‌دریغ» است.

گویی بانک مرکزی متعهد است که اجازه ندهد هیچ‌گاه، هیچ‌یک از بانک‌هایی که از آن مجوز دریافت کرده‌اند ورشکسته شوند یا دچار مشکلات مالی شوند. حال آنکه نه در نظام حقوقی داخلی ایران و نه در عرف و رویه بین‌المللی، چنین معنایی از مجوز بانک مرکزی برداشت نمی‌شود. اساسا به همین دلیل است که در قانون برنامه ۵ ساله پنجم توسعه، ایجاد صندوق ضمانت سپرده‌ها پیش‌بینی شد. اگر قرار بر این بود که بانک مرکزی، به صرف صدور مجوز مکلف به حمایت بی‌دریغ از بانک‌ها و سپرده‌گذاران آنها باشد، نیازی به این نبود که نهادی تحت عنوان صندوق ضمانت سپرده‌ها ایجاد شود تا از سپرده‌گذاران خرد بانک‌ها حمایت کند. در اینجا این سوال مطرح می‌شود که اگر نتیجه داشتن مجوز از بانک مرکزی، برخورداری از حمایت بانک مرکزی در هنگام مشکلات مالی و ورشکستگی نیست، پس معنای آن چیست؟ و کارکرد عبارت «تحت نظارت بانک مرکزی» برای سپرده‌گذاران چیست؟ اگر بانک مرکزی، تعهدی به حمایت از سپرده‌گذاران بانک‌های دارای مجوز و تضمین سپرده آنان ندارد، پس چرا این همه تاکید دارد که مردم در هنگام سپرده‌گذاری در بانک‌ها، به مجوز داشتن یا نداشتن آنها دقت کنند؟

واقعیت این است که وجود مجوز بانک مرکزی و درج عبارت «تحت نظارت بانک مرکزی» بر سردر بانک، صرفا به این معناست که بانک مورد نظر، یکسری الزامات شکلی و ماهوی را پیش از دریافت مجوز طی کرده است و مشمول بازرسی‌های حضوری و غیر حضوری بانک مرکزی قرار دارد. اما هیچ‌یک از این امور، به معنای به صفر رسیدن ریسک سپرده‌گذاری در هیچ بانکی نیست.

همه کسانی که در بانک‌هایی سپرده‌گذاری کرده‌اند که بعدها دچار مشکل شدند، این امکان را – حداقل از جهت نظری – داشتند که وجوه خود را در تجارت یا کسب‌و‌کار دیگری به کار گیرند. در هر تجارتی، میزانی از ریسک وجود دارد. خرید سهام، خرید املاک و مستغلات، تجارت کالاها، ایجاد یک کسب‌و‌کار جدید و هر کار دیگری، درجه‌ای از ریسک را به همراه دارد.

سپرده‌گذاری در بانک‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیست و بانک مرکزی یا هیچ نهاد دیگری، هیچ‌گاه ادعا نکرده است سپرده‌گذاری در بانک‌ها، به معنای سرمایه‌گذاری با ریسک صفر است. حقیقت این است که این واقعیت، سال‌ها است در بازار مالی ایران نیز آشکار شده است که سپرده‌گذاران، در هنگام سپرده‌گذاری اگرچه باید وجود مجوز بانک مرکزی را به‌عنوان یک ضرورت و یک خط قرمز مدنظر داشته باشند و از سپرده‌گذاری نزد موسسات غیر مجاز، مطلقا پرهیز کنند؛ اما وجود مجوز بانک مرکزی، کف معیارهای سپرده‌گذاری است نه سقف آن. در هنگام سپرده‌گذاری نزد بانک‌های مجاز نیز، سپرده‌گذاران باید مراقب آن باشند که موسساتی را انتخاب کنند که کم‌ریسک‌تر و مطمئن‌تر هستند. چگونه؟

بررسی میزان ریسک بانک‌ها و مقایسه آنها با یکدیگر، کار ساده‌ای نیست و در دولت‌های توسعه‌یافته، یکی از وظایف مقام نظارتی این است که بانک‌ها را مکلف کند اطلاعات شفاف و قابل‌فهمی را به عموم سپرده‌گذاران بالقوه و بالفعل ارائه کند که بررسی و مقایسه میزان ریسک آنها را برای مشتریان میسر کند. بنابراین مشتریان هوشمند و محتاط، پیش از سپرده‌گذاری، از بانک مرکزی اطلاعات شفاف و دقیق برای ارزیابی ریسک بانک‌ها را مطالبه می‌کنند، نه اینکه پس از سپرده‌گذاری نزد بانک‌های ضعیف و بحران‌زده، جبران خسارات وارد بر خود را از بانک مرکزی مطالبه کنند.
https://akhbarbank.com/vdcjmaei.uqevvzsffu.html
مشاهده نظر مخاطبان
حسن
شما همین الان زنگ بزن بانک مرکزی و بگو ریسک سرمایه گزاری مثلا در بانک شهر یا هر بانکی چقدر است؟ اطلاعاتشان در حده صفر است . ضمنا ریسک سرمایه گزاری 5 درصد 10 درصد نه 100 در صد . ریسک صد در صد یعنی هر ان ممکن است سرمایه برود . شما واقعا اقتصاد دان هستید یا ...و الان موسساتی دارند بدون مجوز فعالیت میکنند و کاسپینی که ما در ان سرمایه گذاری کردیم به نام آرمان بود که حاصل ادغام چندین تعاونی بود . در فرابورس سهام داشت و حتی در تماس با بانک مرکزی میگفتند هیچ مشکلی ندارد یعنی ریسک صفر
United States
نظارت بانک مرکزی به معنای بررسی ، ارزیابی اطلاعات ،صورتهای مالی ، رتبه بندی و اظهار نظر در خصوص میزان ریسک بانکها و موسسات و انتشار نتایج بررسی های خود در معرض دسترسی عموم به صورت قابل فهم است. اینکه وظیفه مذکور به خود بانکها یا مشتریان آنها محول شود فرافکنی است.
حمید
United States
آقای دکتر قنبری معلوم میشه سپرده گذار کاسپین نیستی اگه بودی یه مقاله دیگه مینوشتی
کارشناس اقتصادی
ریاست محتر م سایت بانک،بنده بعنوان یک کارشناس اقتصادی در حوزه بانکداری اسلامی،در جوابیه اقای دکتر قنبری،به صورت کاملا محترمانه،واز نگرش من دانش اموز به استاد خود،مراتبی را نوشتم که مردم با خواندن دو موضوع،درست وسالم رو بدانند،وعجب از انم،که چرا چاپ نشد،وعدالت رعایت نشد،نمیشود کسی از طرف وبه طرفداری بانک ،م،مسایلی رو در یک سایت معتبر اعلام نماید،وبخش مهم بانکداری رو مشابع سخنان جناب سیف نابود نماید،وبه مخالف ان هم اجازه نقد داده نشود،جناب سیف که کار همیشگی ایشان است،سود بالای ۱۹و۱۹رو عامل ورشکستگی دانستن،ودر ادامه اقای قنبری هم یک ماله بروی مجوز بانک ،م،کشاندن،
مرتضی
تو دکتری. تو ....نیستی.اینا کین شما اظهار نظرشون پخش میکنید. موسسه ای که چند سال طول میکشه تا پروسه مجوز طی کنه و مجوز بگیره بعد ظرف 9 ماه فعالیت با مجوز بانک مرکزی ورشکست کنه وکم بیاره. یعنی...
رضا
آقای دکتر قنبری مقایسه سیستم مالی اینجا با دنیا مثل مقایسه سیب با پرتقال است. برای مثال در آمریکا بدون مجوز از بانک مرکزی کسی موسسه مالی/بانکی نمیتونه باز کنه. بنابراین اگر تابلو زده یعنی مجوز داره. چیزی مثل ایران که بدون مجوز، یا تحت نظارت، یا با مجوز بانک مرکزی اختراع ایرانه. بانکها اونجا تحت پوشش بیمه سپردهگذاری بانک فدرال هستند(fdic) و هر حساب تا ۱۰۰۰۰۰دلار تظمین شده است و این آرم بیمه در تابلو و تمام فرمها و مدارک و چکهای بانک هستش. در ۲۰۰۸ که بحران مالی شروع شد رئیس جمهور اوباما برای جلوگیری از فروپاشی مالی تمام رهبران بخش خصوصی و نخبگان اقتصادی را جمع کرد و با طرحی شجاعانه جلو فاجعه را گرفتند و هیچ سپرده گذاری پولی از دست نداد و کار به استفاده از بیمه fdic هم نکشید.
امیرسعید
جناب قنبری لازم نیست شما از بانک مرکزی دفاع کنید !!!
خیلی ازین مردم خوب می دانند چه اتفاقی دارد می افتد و وظایف بانک مرکزی چیست !!!
وقتی مجوزی قبل از ادغام و تجمیع برای کاسپین صادر شده مفهومش چیست ؟؟؟ وقتی مقام قضایی تخلف کرده و تابلو ها زودتر از موعد تعویض شده یعنی چه !!!؟؟؟؟
بانک مرکزی موظف به نظارت بر عملکرد موسسات و همچنین صیانت از سپرده های مردم میباشد !
وقتی سود بالاتر میدادند و پول مردم را میگرفتند و تحت نظارت بانک مرکزی همه ی اینها را انجام میدادند ، در آن زمان آیا بانک مرکزی خواب بودددددد !!!!!؟؟؟؟؟
نظارت : حق نظارت بگیر ولی در صورت بروز مشکل رو به جلو فرار کن...
رضا
Iran, Islamic Republic of
با سلام چرا بانک مرکزی بعد چند سال که موسسه ای مانند ارمان این همه پول مردم را
گرفته وسپرده کرده والان مشکل داره تازه از خواب بیدار شده تا الان چرا اعلام نکرده بود که مجوز نداره ومردم سپرده نکنند باید بانک مرکزی درمورد قصور خود پاسخگوی همه سپده گذاران ارمان باشد نمیتواند شانه خالی کند
فقط و فقط رفع مسئوليت !!! اخه شما از همه مردم انتظارداريد برن تك تك وضعيت بانكهارو برسى ومقايسه كنند ، بعضى از مردم حتى امضاء و سواد ندارند!!! لطفا در سايت قراربديد
تازه ترین اخبار