۰
يکشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۵۷

روابط عمومی حلقه ارتباطی سازمان

دكتر هادی کمرئی
روابط عمومی ، هنر برقراری ایجاد حسن تفاهم در درون و بیرون سازمان به منظور توسعه جامعه هدف و در جهت تامین منفعت عمومی است.
 
اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم روابط عمومی عملکرد یا مدیریتی مبتنی بر آگاهی سازمان یافته و برنامه ریزی شده است که رسالت آن هدایت افکار عمومی و ایجاد فضای مناسب در جهت حصول به اهداف سازمان در فضائی مبتنی بر تفاهم و تعامل است. 

امروز ما عصر جهانی شدن را تجربه می نمائیم، در این دهکده جهانی، مخاطب سایبر از امکانات رسانه ای متنوعی برخوردار است و قدرت انتخاب گسترده تری دارد، در نتیجه وظیفه روابط عمومی نیز مهمتر از گذشته می باشد و تنها امکان بقای آن که در واقع بقای سازمان نیز به آن وابسته است، حرکت توامان مبتنی بر عقلانیت، تعامل متقابل همراه با حفظ صرفه و صلاح اجتماع و ذینفعان سازمان با استفاده از تمامی ابزارهای ممکن و مشروع استدر صورتی که روابط عمومی از جایگاه مناسب سازمانی برخوردار باشد به گونه ای که نقطه نظرات مشورتی آن در کم و کیف برنامه ریزی های راهبردی و تاکتیکی سازمان به خوبی مد نظر قرار گیرد، در یک چنین شرایطی نقش آن در مهندسی فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی سازمان و جامعه ملموس خواهد شد.
 
بنابر این روابط عمومی که واحدهای تحقیق، پژوهش، اطلاع رسانی و تبلیغات آن مرکب از کارکنان مجرب و متخصص باشد علاوه بر آن نیازهای ذینفعان سازمان رانیز بشناسد و از توانائی های لازم برای تجزیه و تحلیل رفتار جامعه برخوردار باشد بدیهی است از پتانسیل مطلوبی برای تحقق اهداف عالی سازمان برخوردار خواهد نمود . این روابط عمومی هدف و برنامه دارد، مخاطب را می شناسد و مطابق شرایط و مقتضیات زمانی و مکانی و با استفاده از ابزارهای متنوع ارتباطی و همسو با اهداف سازمان در جهت مهندسی افکار عمومی، هدایت منابع و مصارف و همچنین فرهنگ سازی جامعه اثر بخش خواهد بود.

این روابط عمومی از ظرفیت مشارکت در شکل گیری برنامه های کلان به منظور پر کردن خلاء های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی از طریق هموارسازی مسیرتوسعه پایدار و تحقق عدالت اقتصادی – اجتماعی برخوردار خواهد بود. البته نقش روابط عمومی در شفاف سازی و تنویر افکار عمومی برای اجرای طرح های مهم اقتصادی نیز بسیار حیاتی و مهم است.

روابط عمومي مي‌تواند با برقراری تعامل حرفه‌اي با مشتريان خود نقش آنان را درفعال سازی مسایل مربوط به مديريت تسهیل و تسریع نماید. روابط عمومی میتواند نقاط ضعف و قوت برنامه ها را بررسی و ارائه ایده و راهکار نماید تا مسیر اجرای طرح ها هموار گردد. روابط عمومی با استفاده به جا و کارآمد از ابزارهای تبلیغاتی و انتشاراتی و همچنین ورود به کانال های موثر ارتباطی، نقش ویژه ای را در طراحی و پردازش برنامه ها ایفا می نماید. روابط عمومی پل ارتباطی سازمان با ذینفعان آن است. 

اطلاع رسانی صحیح و به هنگام، همسو سازی گرایش ها و تجمیع خواسته های ذینفعان با هدف ایجاد همبستگی بین آنها، همچنین به حداقل رساندن تهدیدها و ایجاد فرصت های جدید برای سازمان و توسعه آن با تکیه بر تمامی امکانات نرم افزاری و سخت افزاری و نیروهای کارآمد، متخصص و ملتزم به اخلاق حرفه ای در زمره مهم ترین کار ویژه های روابط عمومی پیشرو است. 

روابط عمومی مغز متفکر سازمان و آئینه تمام رخ آن است و باید الگوی قانون مداری، نظم، دقت، شجاعت در ابراز عقیده و صداقت در گفتار و عمل و احترام به حقوق دیگران باشد. سازمان های موفق، امروزه از روابط عمومی کارآمد و مجهز برخوردار می باشند. وجود بازارهای رقابتی، رشد انتظارات مخاطبین، گسترش روش های نوین الکترونیکی، اطلاع رسانی و توسعه و تقویت روند شکل گیری رسانه های تعاملی همه و همه بر وجود روابط عمومی دانش محور و اخلاق مدار دلالت دارند. نقش آفرینی روابط عمومی در یک چنین فضایی آن را از ویژگی های لازم برای داشتن عملکردی کارآمد و برتر برخوردار خواهد کرد. 

مدیریت آگاه و توانمند، پرسنل متخصص و اخلاق مدار و دسترسی به ابزار و تجهیزات نوین شرط وجود روابط عمومی پیشرو است. روابط عمومی پیشرو از نشریه داخلی تاثیرگذار با طراحی علمی و مطالب روزآمد ، سایت حاوی مطالب مورد نیاز ذینفعان سازمان و مجهز به سامانه نظام پیشنهادات، کمپین تبلیغاتی و اطلاع رسانی منسجم برخوردار است. 

روابط عمومی پیشرو، روابط عمومی تصمیم ساز و مشاور مدیریت عالی است و از جایگاه علمی و اجتماعی در خور در جامعه ذینفعان سازمان برخوردار می باشد.روابط عمومی بانک توسعه تعاون نیز در چارچوب وظایف سازمانی و رسالت حرفه ای همواره تلاش نموده است تا با تکیه بر ظرفیت های بالقوه خود نقش مهمی را بر تسهیل فرایند ارتباطی ذینفعان بانک توسعه تعاون که اغلب آنها مرکب از تشکل های تعاونی فعال در بخشهای مختلف اقتصادی هستند ایفا نماید. 

چنانکه عملکرد مطلوب این بانک در طی سال گذشته به ویژه در حوزه تخصیص منابع به جامعه هدف که سبب گسترش اشتغال هر چه بیشتر در بخش اقتصاد تعاون گردیده است از جمله مصادیق مهم هم افزایی مشترک شاکله واحد سازمانی بانک توسعه تعاون و از جمله روابط عمومی این بانک در تحقق اهداف همسو با سیاستهای کلان بخش تعاون می باشد.
https://akhbarbank.com/vdci.uarct1aq3bc2t.html
تازه ترین اخبار