۰
۲۲
شنبه ۹ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۴۰
بانک مرکزی در برابر فاجعه بانک‌ها مسئول است

نامه سرگشاده سهامداران بانکها به سیف

معنی ریسک را می دانیم اما...
اخبار بانک: بازگشایی نماد معاملاتی بانک‌ها پس از گذشت ماهها توقف در بورس تهران و اعلام زیان‌های با اهمیت در صورت‌های مالی موجی از بیم و امید را برای سهامداران خرد این بانک ها پدید آورده است.
نامه سرگشاده سهامداران بانکها به سیف

به گزارش اخبار بانک، بازگشایی نماد معاملاتی بانکها پس از ماهها توقف در بورس، باعث شد تا نقدهایی در زمینه اظهار نظر بانک مرکزی در مورد ریسک و بازده در بازار سهام، را در محافل مختلف سهامداری در پی داشته است.

در این رابطه جمعی از سهامداران بازار سرمایه در نامه‌ای سرگشاده خطاب به رییس کل بانک مرکزی ضمن بیان انتقادهایی نسبت به رفتار متولی بازار پولی در قبال بازار سرمایه خواستار متعادل شدن نرخ سود بانکی با نرخ تورم شده‌اند.

در بین اسامی حدود 200 تن از فعالان حقیقی بازار سرمایه که در ذیل این نامه آمده نام فعالانی همچون حسین خزلی خرازی عضو هیات مدیره بورس کالا و محمود رضا خواجه نصیری رییس سابق اداره نظارت بر بورس های سازمان بورس و کامیار فراهانی فرد تحلیلگر تکنیکال نیز به چشم می‌خورد.

در این نامه خطاب به سیف ریاست بانک مرکزی و عضو شورای عالی بورس آمده است، لازم است دو نکته را خدمت‌تان عرض کنیم،

نکته اول – مشکلات و گرفتاری این روزهای سازمان بورس به عنوان نهادی که به نص صریح قانون بازار سرمایه حافظ و پاسدار حقوق سهامداران است، سبب شد تا ما، جمعی از فعالان بازار سرمایه این نامه را برای تان به نگارش درآوریم.

نکته دوم – این نامه را با چند روز تاخیر خدمتتان تقریر می کنیم به این دلیل که امید آن داشتیم که آنچه به نقل از شما در خبرگزاری ها منتشر شد توسط شما، دفترتان یا هر نهاد دیگری تکذیب شود.

موضوع این نامه فرمایشات جنابعالی در همایش سیاست های پولی در هفته ی گذشته است. به ویژه این جمله حضرت عالی که فرمودید : " بورس مکانی برای قیمت گذاری و ریسک بوده {است} و سهامداران خرد به این نکته آگاه هستند. بنابراین گله مندی از نوسانات قیمت {سهام بانک ها} منطقی به نظر نمی رسد. "

برخلاف نظر شما، به اعتقاد نگارندگان این نامه  نوسانات منفی سهام بانک ها و دود شدن چند هزار میلیارد تومان از ثروت سهامداران، جای گله مندی دارد. ما در طی سالها با مفهوم ریسک و انواع آن آشنا شده‌ایم. می دانیم نوسان در بازار های جهانی ممکن است، منجر به تغییر سودآوری شرکت‌هایمان شود. می دانیم ممکن است نرخ بهره در بازار پول تغییر کند و ارزش گذاری سهام در بازار سرمایه نیز با تغییراتی مواجه شود.

نیک می دانیم ممکن است کارخانه ای که سهامدارش هستیم، شبانه آتش بگیرد و تمام دارایی مان

هیچکس با شفاف شدن صورت های مالی بانکها مخالف نبوده است و نیست آنچه مورد اختلاف است، نحوه انجام این کار و انداختن تمام هزینه این شفاف سازی به دوش سهامداران بانک هاست. مشکلاتی که در طی 40 سال برای بانک ها به وجود آمده است و همه از آنها خبر داریم، می‌توانست جای یک ساعت در چند سال و با برنامه ریزی و حمایت دولت و بانک مرکزی مرتفع شود.
سوخت شود، ولی تغییر ذایقه یک شبه بانک مرکزی در رابطه با استاندارد های صورت های مالی بانکها را در رسته سو مدیریت ها طبقه بندی می‌کنیم نه ریسک ها.

 هیچکس با شفاف شدن صورت های مالی بانکها مخالف نبوده است و نیست آنچه مورد اختلاف است، نحوه انجام این کار و انداختن تمام هزینه این شفاف سازی به دوش سهامداران بانک هاست. مشکلاتی که در طی 40 سال برای بانک ها به وجود آمده است و همه از آنها خبر داریم، می‌توانست جای یک ساعت در چند سال و با برنامه ریزی و حمایت دولت و بانک مرکزی مرتفع شود.

جناب آقای سیف

در منطق ما، ادغام موسسه میزان در بانک صادرات و تحمیل ضرر چند صد میلیاردی به این شرکت، برای جلوگیری از تجمع سپرده گذاران این موسسه ریسک  تلقی نمی شود، بی عدالتی نام می گیرد. واضح است فردی که در فضای امروز در موسسات غیر مجاز به هوای دریافت چند درصد سود بیشتر سپرده گذاری می کند، ریسک بیشتری نسبت به سپرده گذاران عادی بانک ها متحمل می شود. لطفا برایمان توضیح دهید به چه علت هزینه ریسک این فرد را باید سهامداران بانک صادرات یا بانک پارسیان یا... متقبل شوند؟

جناب آقای رییس، کافی است اندکی با بانکداری اسلامی آشنا باشیم تا بدانیم، درصورت زیان بانک، سهامداران و سپرده گذاران هر دو صاحب ضرر ایجاد شده‌اند و اگر این زیان برگردن سهامداران به تنهایی بیافتد، سود پرداختی بانک از نظر شرعی دچار اشکال می شود. در واقع فلسفه سود علی الحساب و قطعی شراکت سپرده گذار در سود ایجاد شده در بانک است. حال چگونه است که تنها سهامدار بانک باید متحمل زیان شود؟

می دانیم و می دانید که این بانکها تا سالها حیاط خلوت دولت برای اعمال حمایت ها از بخش های مختلف اقتصادی بوده اند. در واقع حجم زیادی از بدهی ایجاد شده و مشکلات عدیده ناشی از رفتارهای سیاسی و زورگویی دولت‌ها به این بانک‌ها در ادوار مختلف بوده است.

باز می دانیم هیات مدیره این بانک ها تمام توسط دولت انتخاب و توسط بانک مرکزی تایید صلاحیت می‌شود. به نظر شما این انتظار عجیبی است که تکلیف بدهی دولت به این بانکها مشخص شود؟ در حالی که هر دو طرف میز مذاکره دولت است؟ آیا این نبود زمان بندی و تعیین تکلیف نشدن بدهی دولت به بانکها، نشانه بی برنامگی دولت نیست؟ آیا این ریسکی تحمیلی به بازار سرمایه از سوی سایر نهادها نیست؟ چگونه است که شفافیت برای همه خوب است غیر از خودمان؟

جناب آقای دکتر سیف به ما به عنوان فعالان بازار سرمایه  کمک کنید، چگونه ریسک تغییر ذایقه بانک مرکزی در ایام پیش رو و تصمیمات یک ساعته را در محاسباتمان اندازه گیری و لحاظ کنیم؟ اگر فردا نظر بانک مرکزی به افزایش ذخایر بود تکلیف چیست؟ اگر فلان موسسه غیر مجاز را در بانکی که در آن سهامداریم ادغام کردند چه کنیم؟ اگر تکلیف کردند، به فلان گروه جامعه وام با بهره پایین تعلق بگیرد تکلیف مان چیست؟ آقای سیف بگویید اگر دولت مثلا روزی اوراق سلامت منتشر کرد و بانکها را ملزم کرد با وجود عدم صرفه اقتصادی این اوراق را خریداری کنند،  چه باید کنیم؟

مگر نه اینکه هرساله همه این اعداد و ارقام در گزارش های سالانه افشا می شد و بانک مرکزی

باز می دانیم هیات مدیره این بانک ها تمام توسط دولت انتخاب و توسط بانک مرکزی تایید صلاحیت می‌شود. به نظر شما این انتظار عجیبی است که تکلیف بدهی دولت به این بانکها مشخص شود؟ در حالی که هر دو طرف میز مذاکره دولت است؟ آیا این نبود زمان بندی و تعیین تکلیف نشدن بدهی دولت به بانکها، نشانه بی برنامگی دولت نیست؟ آیا این ریسکی تحمیلی به بازار سرمایه از سوی سایر نهادها نیست؟ چگونه است که شفافیت برای همه خوب است غیر از خودمان؟
نیز آنها را تایید و اجازه تقسیم سود می داد؟ حال چگونه انتظار دارید، ذهن شما را بخوانیم و حدس بزنم سیاست‌های آتی‌تان در زمینه این صورت های مالی چیست؟  فراموش کرده‌اید که همین بانک مرکزی صورت های مالی بانک ملت را امسال تایید کرد و به آن مجوز افزایش سرمایه داد؟ حال اگر سودی وجود نداشت یا مورد تایید نبود، چرا و چگونه به بانک ملت اجازه افزایش سرمایه از محل سود انباشته دادید؟ آقای دکتر ماده 129 قانون تجارت در تعاملات بانکها با دولت دعایت شده است؟

آقای دکتر تایید بفرمایید اینها اگر به معنای واقعی ریسک هم نام داشته باشند، ریسک های ضعف و بی برنامگی بانک مرکزی در حوزه اقتصاد به ویژه سیاست‌های پولی است.

آقای دکتر واقعیت این است که خیلی از ریسک ها از طریق بانک مرکزی به نظام بانکی کشور تحمیل شد. مثلا تایید صلاحیت مستقیم افراد حقیقی توسط بانک مرکزی بر اساس اساسنامه تیپ بانک مرکزی، سبب شد، مدیران انتخابی پاسخگوی نظام بنگاه‌داری نباشند. یا انتشار اوراق مشارکت 23% در بهمن 93 با تضمین بانک مرکزی ریسک های سیستماتیک بانک ها را به شدت افزایش داد.

 آیا از 3000 کارمند بانک مرکزی که وظیفه نظارت را برعهده دارند، هیچ کدام سایت کدال و اطلاعات ارایه شده در آن را چک نمی کرد که اگر مغایرتی با نظر بانک مرکزی دارد، با توجه به عضویت شما در شورای بورس، آن را به اطلاع بازار برساند؟

آقای دکتر به یادتان می آوریم زمانی که در بهمن سال 82 بانک ملی بلوک مدیریتی صدرا را در همین بازار سرمایه خریداری کرد و شما آن زمان مدیرعامل این بانک بودید. آیا فراموش کردید که بعد از این معامله چه میزان ریسک بی دلیل از سوی برخی نهاد ها به شما به عنوان سرمایه کذار وارد شد؟

جناب آقای دکتر

همانطور که می‌دانید این روزها بازار سرمایه حال و روز خوشی ندارد. ما معتقدیم یکی از دلایل این حال وخیم سیاست های پولی کشورمان و بلاتکلیفی در آن ناحیه است. حدود چهار سال است که قرار است نرخ سود بانکی را متعادل و همگون با تورم کنیم ولی، تاکنون کوچکترین پیشرفتی نداشته ایم. اکنون مدتهاست که می گوییم به زودی ارز تک نرخی می شود ولی، نه تنها تک نرخی نشده است که به تعداد نرخ هایش در روزهای اخیر افزوده شده است.

اکنون سالهاست که می گوییم موسسات غیر مجاز باید تعطیل شوند، ولی این حرف را تنها در سخنرانی هایمان می گوییم و این موسسات همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند. بدهی دولت به بانکها در حال افزایش است و همه اینها فشار به بازار سرمایه و فضای کسب و کار و سرمایه گذاری را صد چندان می‌کند. آیا وقت آن نرسیده است تا از این بلاتکلیفی  تصمیمات یک شبه خارج شویم و آهسته آهسته به سمت اصلاح و کمک به فضای کسب و کار و تولید گام برداریم؟

جناب آقای سیف

در قسمتی از سخنان تان فرمودید: " آنچه به حق مورد نارضایتی سهامداران خرد است عدم شفافیت و عدم پاسخگویی ارکانی {سازمان بورس و حسابرسان} است که باید پاسخگو باشند. "

صرف نظر از تمام بحث های کارشناسی و اختلاف نظر ها، انداختن توپ به زمین بخش دیگر دولت و تحریک عمومی به حمله به بخش های دیگر، از جمله رفتار هایی است که ما از مسئولان دولت تدبیر و امید انتظار نداریم. در برابر فاجعه ای که در بانک‌ها رخ داد، بانک مرکزی همان قدر مسولیت پاسخگویی دارد که سازمان بورس وظیفه حمایت از سهامداران را دارد.

https://akhbarbank.com/vdchmznm.23nvqdftt2.html
مشاهده نظر مخاطبان
کارشناس بانکی
چرا بانک مرکزی در سنوات قبل وبه تدریج به اصلاح ساختار مالی بانک ها نپرداخته است وچرا مدیران بانک ها با داشتن زیان واقعی سود ظاهری می ساخته واز پرتو ان پاداش های ویژه مجمع عمومی ووپاداش ویژه دیگری که معمولا معادل 6 ماه حقوق ماهانه در هر سال بوده گرفته اند تمامی این پاداش های کذاییداین چند سال گذشته باید از مدیران متخلف باز پس گرفته شود
کاردون
به هنگام خصوصی سازی تعداد بسیار زیادی سهم ترحیحیدبنام مدیران بانک ها شده که در کنار حقوق های نجومی باید مورددبررسی قرار گیرد
کاردون
سهام های ترجیحی
Iran, Islamic Republic of
فقط سیف بایستی استعفا بده
هم برای بانک ها و هم برای موسسات کشور به جز خسارت و آسیب چیزی به ارمغان نیاورده است
مجوز پوشالی
تکلیف مجوز موسسه مالی کاسپین چی شد آقای ریس کل ؟؟؟؟
جواب بدهید و دفاع از مجوزی که دادید
تو رو به خدا با این کارها سرمایه اجتماعی اعتماد مردم به مسیولین را از بین نبرید بانک مرکزی مجوز رسمی به "موسسه مالی کاسپین "داده باید جوابگو باشه چرا بازندگی مردم بازی میکنیدبا ادامه این وضعیت مردم دیگه به همه بانکها و هم موسسات مجاز بی اعتماد میشوند بازی خطرناکی است ...
اسفند پارسال مجوز میده مردم اعتماد میکنند حالا بانک مرکزی خودشو کشیده کنار...
بزگواران باروح و روان وزندگی مردم این کار را نکنید به خدا مردم این سرزمین مقدس شایسته بهترین رفتارها از سوی مقامات هستند
ریاست بانک مرکزی اقای سیف بزگوار شماهم صبر کنید حقوق نگیرید آب و برق و تلفن وگاز و مخارج زندگی را با حرف نمیشه پرداخت کرد هزینه های بیمارستانی که بدتر به خدا این مردم مسلمان و شیعه علی و سینه زن امام حسین(ع) هستند نه جانی نه قاتل یه مقدار خودت را جای نان آور خسته و پر درد پدرانی بذار که زندگیشون در استانه متلاشی شدن است این سپرده گذاران به خاطر مجوز شما در مورخ1394/12/27 سپرده گذاری کردند ولی حالا در بحران به سر میبرند و می گویید صبر کنید!!!
سپرده گذار موسسه مالی مجاز
در تاریخ بانکداری ایران نداشتیم که......

یک موسسه اعتباری مجاز که مجوز خود رو از بالاترین و تنها نهاد صادر کنند مجوز حاکمیتی دولت یعنی بانک مرکزی گرفته باشد و مردم بيشماري از آن تاريخ به بعد با اعتماد به مجوز صادره به آن موسسه مراجعه و سپرده گذاري کرده باشند .....ولي سپس اين موسسه از پول به آنها و ادای حق الناس خود داري مي کند!
از 3000 کارمند بانک مرکزی فقط 150 نفر وظف نظارت دارند بر تمام بانکها و موسسات اعتباری و لیزینگ ها و صرافیها و صندوقها و تعاونی و سایر نهادهای پولی. دیگر وظیفه نظارت بر کدال سازمان بورس با خود بورسه
سهامدارن عزیز آن زمانی که شاخص بالا میرفت چیزی نمیگفتید
حالا تحمل زیان را ندارید
بازنشسته سپرده گذار
Iran, Islamic Republic of
اتفاقا هم آقای سیف وهم وزیر اقتصاد از زمانی که به بانکها فشار آوردند وسود بانکی را کاهش دادند وارزش چندرغازسرمایه مان را به پائین ترین حد رساندند ازچشم ما سپرده گذاران بانک افتادند
سپرده گذار موسسه غير مجاز
Iran, Islamic Republic of
با سلام
احتراما بنده 15 ساله با يكي از موسسات به اصلاح غير مجاز فعاليت مي كنم .روزي كه من انجا حساب باز كردم روي تابلو عنوان تحت نظارت بانك مركزي نوشته بود .ولي نمي دانم چطور به يكباره در سال 92 در زمان رئيس كلي ايشان همه از سايت بانك مركزي حذف شدند .
سپرد گذار کاسپین
Iran, Islamic Republic of
جناب آقای سیف به داد سپرده گذاران موسسه کاسپین برسید که مجوزه بانک مرکزی داره ولی نه سپرده ها رو پس می ده نه سودشون مردم در فشارند تعهد دارند تاکی به نصیحت شما که صبر کردن است باید گوش کنند
فعال اقتصادی
بورس بازان محترم : زمانیکه تا 300% در بورس سود کردید چرا به فکر افزایش سود بانکی نبودید؟ در شرایط کشور سود بانکی را عرضه و تقاضا در بازار مشخص می کند و نه نرخ تورم اعلامی ، اکنون تقاضا برای پول بشدت افزایش یافته و کاهش نرخ سود و تسهیلات قطعا تورم را به سرعت افزایش می دهد و در تسهیلات نجومی و رانتی برگشتی هم وجود نخواهد داشت لطفا فقط به بورس بپردازید و برای بانک ها نسخه نپیچید.
مرسی
جناب فعال اقتصادی ! عنایت داشته باشید نگارندگان این نامه صاحبان بانک هستند و باید برای بانک خودشان نسخه بپیچند . از نارحتی شما تعجب کردم
سهامدار خرد
بسیار منطقی نگاشته شده ما هم قبلا از اینکه یک شبه استاندارد سازی کرد از بانک مرکزی گلایه کردیم واقعا آقای سیف و تیم محترمشان باعث انتصاب مدیران ضعیف در راس مدیریت بانکها هستند به جای بانکداری مشغول سیاسی کاریند بانک خصوصی است از طرفی دولت دستور میده به اجبار وام بده اینها همه بدبختی ما هستند
فقط جای مرحوم دکتر نوربخش خالی است
Romania
میزان ؟؟
کارشناس غیر بانکی
علمای محترم در مورد این قسمت نامه تون
"جناب آقای رییس، کافی است اندکی با بانکداری اسلامی آشنا باشیم تا بدانیم، درصورت زیان بانک، سهامداران و سپرده گذاران هر دو صاحب ضرر ایجاد شده‌اند و اگر این زیان برگردن سهامداران به تنهایی بیافتد، سود پرداختی بانک از نظر شرعی دچار اشکال می شود."
خدمتتون عرض شود که سهامداران با خرید سهام یک بانک، به امید دریافت سود سالانه و افزایش قیمت سهام در آن بانک سرمایه گذاری می کنند. اگر سهامداران، هیأت مدیره بی لیاقتی انتخاب کنند و یا تخلفاتی در مدیریت و عملکرد بانک اتفاق بیفته که منجر به زیان دهی و افزایش مطالبات معوق و حتی به خطر افتادن منابع سپرده گذاران بشه، دودش باید به چشم خود مدیرعامل، هیأت مدیره و سهامداران (به ترتیب انتخاب توسط گروه بعدی) برود و تبعاً سرمایه گذاری سهامداران منجر به زیان بشه.
پول سپرده های مردم نزد بانک ها امانت و بعنوان ابزار کاری بانک میباشد و در صورت فقدان کارایی و سود سازی، اصلاً نباید از مردم سپرده جمع آوری شود (مگه مردم به زور بهشون پول داده اند) جون مصداق خیانت در امانت است. تاوان اشتباه سهامداران، هیأت مدیره و مدیرعمال را نباید سپرده گذاران بدهند.
دمت گرم
آگاه
United States
سهامداران بزرگوار
این فقط درد شما نیست
این درد وطن است
این درد نظام است
اگر به جای عجله در ساماندهی که قطعا عمدا و با هوشیاری انجام گرفت به مسائل اصلی از جمله رسیدگی به جرایم اقتصادی بسیار کلان پرداخته شده بود امروز شاهد ویرانی اقتصاد و ضرر و زیان شما عزیزان و مشتی سپرده گزار مظلوم نبودیم.
اگر حقوقهای نامتعاف نجومی شکل نگرفته بود امروز شاهد چنین بحرانهایی نبودیم.
اما آنچه بدون شک بر همگان دیر یا زود آشکار میگردد حقیقت است و ماه پشت ابر نمیماند.
محمد
عزیزان سلام میدانم که اکثریت متضرر هستید ولی قبول بفرمایید روزی باید بانکهای ما اسلامی شود و با سود وزیانش عادت کنیم دکتر سیف تقصیری ندارد و ایشان باید به فکر همه افراد باشد و دست افراد ضعیف را هم بگیرد حداقل میدانیم که ایشان انسان سلامتی است و پول در جیب ایشان نمیرود برای سلامتی دکتر سیف دعا کنیم که وضعیت از این بدتر نشود
تازه ترین اخبار