۰
۲۷
چهارشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۴۹

بانک مرکزی و سپرده گذاران؛ حق با کدام است؟!

عصر ایران نوشت: موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز، مدت هاست که صدر نشین تیترها شده اند، یک روز از موسسه ثامن الحجج خبر ورشکستگی می رسد و روز دیگر به گِل نشستن کاسپین و تجمع سپرده گذارانش سوژه بحث های روز می شود.

علت این سر و صداها نیز، سیاست بانک مرکزی است. اگر بانک مرکزی در دولت یازدهم، همانند دولت قبلی چشم بر روی تخلفات این موسسات می بست و اجازه ادامه فعالیت شان را می داد، آتش، همچنان در زیر حاکستر می ماند و به مدیران بعدی می رسید.

بانک مرکزی و سپرده گذاران موسسات مالی ورشکسته؛ حق با کدام است؟!
بانک مرکزی اما، به سری که درد نمی کرد ولی از درون چرکین شده بود، دستمال بست. سراغ موسساتی رفت که از نه از بانک مرکزی که عمدتاً از وزارت تعاون وقت، برای انجام امور تعاونی در حوزه های محدود مجوز گرفته و با حمایت های خاص، فعالیت های خود را به کل کشور تسری داده بودند.

اگر بانک مرکزی، چشم بر این تخلفات آشکار می بست، الان نه تجمعی در کار بود و نه احضار این مقام و آن مسؤول به مجلس و نه تیترهای آنچنانی علیه بانک مرکزی و رئیس اش.

اما در عوض، سرطان موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز، بدخیم می شد و کل اقتصاد کشور را به چالش می کشید؛ موسساتی که با سودهای سی ، چهل و حتی در موارد خاص پنجاه درصدی، مردم را ترغیب می کردند پول های خود را از بانک ها و موسسات معتبر بیرون بکشند و به آنها بدهند. این موسسات از محل سپرده های جدید، سود سپرده های قبلی را می دادند و با سرمایه گذاری در بخش املاک، قیمت مسکن را بالا می بردند و تعادل اقتصادی بازارهای غیربانکی را نیز تحت الشعاع خود قرار می دادند.
 
ادامه فعالیت های غیرقانونی، طبیعتاً مستلزم لابی گری و ایجاد فساد نیز بود و از این منظر، موسسات غیرمعتبر، عاملی مهم در گسترش فساد اداری نیز بودند.

از این رو، بانک مرکزی، تصمیمی هر چند جنجالی و پر هزینه اما درست گرفت و تصمیم به جراحی نظام بانکی و درآوردن غده های غیرمجاز آن گرفت و اینجا بود که صدای برخی نمایندگان درآمد که بانک مرکزی حقوق سپرده گذاران را نادیده گرفته است.

مردم نیز البته حق دارند؛ آنها می گویند ما که پول مان را در یک جای دور از انظار و قاچاق، سرمایه گذاری نکرده بودیم: برِ خیابان، موسساتی بدان بزرگی و تابلوهایی با آن وضوح و تبلیغاتی که حتی سر از صدا و سیما هم در آورده بود، بدان حد که یکی از همان موسسات، اسپانسر "ماه عسل" تلویزیون هم شده بود!

از سوی دیگر بانک مرکزی نیز راست می گوید: اکثر این موسسات، مجوز ما را نداشتنن بلکه وزارت تعاون مجوز داده بود آن هم فقط برای برخی حوزه های محدود، نه این که کل کشور را پر کنند از شعبه. ما، از همان ابتدای آغاز به کار دولت کنونی، شروع کردیم به حذف این موسسات. کجای کارمان نادرست است؟ برخورد با چند موسسه غیرقانونی که به نظام اقتصادی کشور و سرمایه مردم آسیب می زنند درست است یا چشم بر این موسسات بستن، از ترس این که سپرده گذاران تجمع کنند یا نمایندگان وزیر را احضار نمایند؟! ضمن این که اگر هم موسسه ای با مجوز بانک مرکزی فعالیت کند ولی ورشکست شود، طبق قانون مدیران موسسه و سهامداران باید متحمل ضرر و زیان شوند کما این که در هنگام سود نیز آنها منتفع می شدند، درست مثل هر شرکت دیگری. به عنوان مثال، شرکت های بورسی که با مجوز بورس فعالیت می کنند، اگر سود بدهند، سهامداران سود می برند و اگر ضرر کنند، این سهامداران هستند که زیان می کنند و نمی گویند چون بورس به این شرکت مجوز داده، پس باید حتماً سودآوری اش را نیز تضمین کند. این قاعده در تمام دنیا و در تمام اعصار جاری بوده و است و مختص ایران نیست.

پس چه باید کرد در برابر این دو طرف که هر دویشان نیز راست می گویند؟ نه می توان بر مردم خرده گرفت که چرا در مؤسساتی که فعالیت آشکار داشته اند، سپرده گذاری کرده اند؟ و نه می توان بانک مرکزی را نکوهش کرد که چرا به وظیفه خود عمل کرده است؟

برخی می گویند بانک مرکزی، چند هزار میلیارد تومان پول چاپ کند و طلب سپرده گذاران را بدهد و کار را تمام کند.
این، البته راه حلی ساده است اما آیا منطقی است به خاطر سپرده گذاران چند موسسه، پول اضافه چاپ کرد و بر 80 میلیون نفر، افزایش هر چند اندک تورم را تحمیل نمود؟! آیا نمایندگان احضار کننده، خودشان چنین اجازه ای به بانک مرکزی می دهند؟!

راه حل این موضوع را قانون مشخص کرده است. طبق قانون تجارت، هر شخصی، اعم از حقیقی و حقوقی اگر ورشکست شود (مثل همین موسسات غیر معتبر که ورشکسته اند و دارایی هایشان کفاف بدهی هایشان را نمی دهد)، باید موضوع را به قوه قضاییه ارجاع داد. قوه قضاییه نیز "هیات تصفیه" ای را تشکیل می دهد تا اموال ورشکسته را مشخص کنند و آن را بین طلبکاران، به نسبت طلب شان تقسیم کنند. حتی اگر یک بانک دولتی نیز خدای ناکرده ورشکسته شود، همین حکم قانونی درباره آن اجرا می شود.

حال در کنار این حکم صریح قانونی، تدابیری هم می توان اتخاذ نمود، از جمله این که برای کمک به سپرده گذاران، بانک مرکزی اموالی از موسسات مذکور را در اختیار بگیرد و در مقابل، با خط اعتباری اش کمک کند تا دستکم بخشی از پول های سپرده گذاران به دست شان برسد، چرا که اجرای مقررات هیات تصفیه و ورشکستگی می تواند بسیار به درازا بکشد و در این میان، مردم آسیب ببینند. ضمن این که اتهامات صاحبان این موسسات نیز در مراجع مربوطه باید رسیدگی شود؛ هر کاری جز این، سیاسی کاری محض است و برای مردم مالباخته، پول نمی شود، هر چند شاید برای فلان روزنامه تیتر و برای فلان نماینده، رأی بشود!

به هر حال، تجریه تلخ موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز، گذشته از درس هایی که باید برای مسوولان و قانونگذاران داشته باشد، این پیام آشکار را به همه ما مردم ایران منتقل می کند که هر بانک و موسسه ای (ولو دارای مجوز) سودهای بیشتر از حد متعارف پیشنهاد کرد و رگ طمع مان را تحریک کرد، باید به آینده آن شک کرد و با عبور از وسوسه، به سود کمتر ولی مطمئن تر بانک ها و موسسات معتبر بسنده کرد.
https://akhbarbank.com/vdcewp8n.jh8xoi9bbj.html
مشاهده نظر مخاطبان
محمد
بااین قبیل حرفای ناپخته وجانبدارانه, مردم نسبت به همه چیز بی اعتماد میشن ودودش تو چشم همه میره .
شاهین
Russian Federation
اگر تو دولت آقای احمدی نژاد جلوی رشد قارچ گونه این موسسات گرفته می شد الان وضعیت بهتر بود. عدم برخورد با موسسات که در نظام بانکی و پولی و اقتصادی کشور اخلال می کنند خیانت به آحاد مردم است. الان هم موسسات نقره داغ شدند و هم سپرده گذاران باید به این درک و شعور رسیده باشند که لزوما برای چند در صد سود بیشتر در موسسات جعلی و خودخوانده سپرده گذاری نکنند. نمایندگان مردم هم بهتر است کمی علمی با موضوع برخورد کنند و از اقدامات پوپولیستی به جهت اخذ آرا برای دوره بعد پرهیز کنند.
غلام
Romania
درود بر تو ای مرد خردمند درود
United States
عجب مقاله بزدلانه ای یه کم شجاعانه بنویس
غلام
حقیقت تلخه گلم. این موسسات غیر مجاز و قارچی داشتن تیشه به ریشه اقتصاد مملکت میزدن.
همه این موسسات به کنار، بانک مرکزی نمی تواند بر کوتاهی خود در مورد موسسه کاسپین سرپوش بگذارد. اگر فرشتگان به عنوان بزرگترین تعاونی مشکل داشت بانک مرکزی نباید اجازه ادغام آن را قبل از حسابرسی در موسسه کاسپین می داد . سیستم نظارت بانک مرکزی اگر از ماجرای تعویض تابلوها خبر نداشت پس این سیستم نظارت ضعف دارد و اگر خبر داشت پس چرا ممانعت نکرد و...
علی
Iran, Islamic Republic of
به این دلیل حق با ما سپرده گذاران است که بانک مرکزی به موقع اعلام نکرده که فرشتگان دارد با نام آرمان ایرانیان و بعدا با نام کاسپین از مردم اخاذی می کند اگر حداقل در آخر سال 94 موقع اعطای مجوز مسئله دار به کاسپین این موضوع اعلام می شد سپرده من بی خبر از همه جا از 5 میلیون به 80 میلیون نمی رسید و من حسابهای خود در بانک مهر اقتصاد و قوامین را به کاسپین انقال نمی دادم
سپرده گذار
نویسنده این مطلب گویی هیچ خبری ازواقعیت نداردشایدهم یادش رفته که‌مجوز کاسپین به امضای سیف رسیده ونامش جزو مجازهابودودرواقع بانک مرکزی بانظارت بسیار ضعیف باعث این اشوب شد بهتراست قبل ازنوشتن یک مطلب تحقیق لازم راانجام دهیدوگرنه یکطرفه به قاضی رفتن خیلی ساده است
کارشناس اقتصادی
آقای سیف .. وقتی می شود بدون ضربه زدن به سپرده گذاران مشکل را حل کرد. چرا با ایجاد شایع و رعب و وحشت در مردم . متاسفانه این موضوع جامعه را به سوی آشوب و نابه سامانی می برد
مریم
Germany
کجای کاری داداش؟ خودشان اذعان دارند که 4000 ملیارد تومن پول از چرخه کاسپین حارج شده و معلوم نیست چطور شده؟ مگر دردولت قبال همین کار را آقای مه آفرید امیر خسروی متواری به کانادا با بانک محترم دولتی ملی ایران نکرد؟ به هر حال مردم به هیچ وجه مقصر نیستند و این بانک مرکزی است که با نظارتهای جدی و مستمر باید لا اقل به چنین موسساتی مجوز نداده وفورا آن را وارد لیستش نکند. اگر فرشتگان با همان وضعیتش بصورت غیر مجاز و با نام همان فرشتگان ادامه فعالیت میداد عمرا وسعت فاجعه به این بزرگی نبود
Germany
تو هم نماینده دولت و بانک مرکزی هستی که داری با انتشار چنین مقاله ای نمک برروی زخم مردمت میپاشی؟ فرشتگان هر چی بود و هر کاری میکرد بانک مرکزی وقتی مسولیت پذیر نیست چرا به این موسسه مجوز داد.
غلام
مشکل از اخبار بانک نیست. مشکل اینه که حقیقت تلخه گلم.
Germany
اخبار بانک اسندعا دارد نظرات محالف را منتشر بفرمایید
بهفروزی
Germany
فرشتگان ورشکست که نشده هیچ اموالش برای تاسیس موسسه بزرگ کاسپین که معلوم نیست سندش به نام کی میخورد مکفی است. موسسات ورشکست قبلی فوری ورشکست و تعطیل شدن ولی شعب فرشتگان با همان کارمندان نه تنها از سال 1394 ورشکست نبودند هنوزم باز سرکارن و اجاره املاکشان را معلوم نیست چه کسی دارد می پردازد؟جواب: سپرده گذاران بدبخت
United States
درود بر تو دوست محترم ۰
عباس
United States
خب معلومه سپرده گذاران ۰
این موسسات تا میتوانند از منافع موجود استفاده میکنند وبعد از مشکل دار شدن دولت ومردم را تحت الشعاع قرار میدهند.
علی
احسنتم
یلدا
United States
چه مقاله بی منطق و ظالمانه ای
جواد
Germany
طرف کنار خیابون هندونه دست مردم میده 2نفر بپا داره شهر داری نیاد والا باید کلی کتک بخوره ترازوشو میبرن میبرم هندونه هاشم میمونن خلاصه اعمال قانون اونوقت آدم این تابلو بانک ها رومیبینه بعدم معلوم میشه هنوز موسسه هم نشده چه برسه به بانک واویلا. واویلا
یدالله
با هندونه فروشی چطور میشه پول سپرده گذاری کرد؟
مالباخته کاسپین
Iran, Islamic Republic of
خوب است با اطلاعات کامل از سوابق ماجرا دست به قلم شد مجوز مشروط و سوء استفاده از این مجوز و تابلو کاسپین قصور 100 % بانک مرکزی است سپرده گذار با اعتماد به مجوز بانک مرکزی سرمایه اش را در کاسپین گذاشته نزدیک به یک سال فرشتگان نبود آرمان ایرانیان و سپس کاسپین بود که پول مردم را جمع کردند
محمد
قطعا در این میان مردم و سپرده گذاران مقصرند چون اجازه دادند یک مشت ادمهای ... به مناصب بالا برسند . حالا چه در موسسه مجاز کاسپین و چه در دیگر عرصه ها!!
ثامن
تا این مملکت بیشتر از این به هرج مرج کشیده نشده زودتر پول سپرده گزاران رو بدید.
رحمت بخشایش
از قطره انتظار است که وقتی پیامی دریافت میکند و در ان توهینی نیست ان را سانسور نکند
حمید
دوست گرامی که ارائه نظرات متناقض میفرمایی ، شما که میگی سود کمتر ولی مطمئن ، بعد عنوان میداری حتی ورشکستگی بانک دولتی و مجوز دار هم به معنای مسئولیت بانک مرکزی نیست در جبران خسارت! لطفأ به عبارات خودت توجه داشته باش بعد در وادی نصیحت یکه تازی کن!

این امر طبیعی و حق هر کسیه که دنبال منافع بیشتر باشه و بسیار کوته بینانه ست که از واژه طمع استفاده کرده بشه ، لطفأ از دیدگاه کوچه بازاری در امور اقتصادی پرهیز کنید.

صد در صد تقصیر بر گردن بانک مرکزی در کوتاهی در انجام وظائف و مسئولیتشان بوده ، به چه سبب نظارت بر امور کاملأ شفاف و علنی نداشته و اجازه بروز مشکلی رو داده تا به این حد؟ مگر از وجود شعب و تبلیغات علنی موسسات بی خبر بوده؟
مگر قانون در اولین برخورد با این موارد نانوشته بوده؟
مگر قدرت رسیدگی در نطفه به این تخلفات رو نداشته که بعداز پیشامدهای جبران ناپذیر حالا بعد از سالها بفکر مسئولیت خود افتاده؟

اگر مردم ما در هر موسسه و بانک و تعاونی ایی سپرده ایجاد کردن و از اندوخته هاشون سرمایه گذاری کردن از بیم روال تورم بیماری که هر روز اندوخته هاشون رو بی ارزش و بی ارزشتر از قبل میکرده به امید توهم وجود و نظارت همین بانک مرکزی بوده و گرنه مطمئن میبودن که اگر مشکلی وجود داشت حتمأ ناظرین این اصلی ترین ناظم اقتصادی از فعالیتشون جلوگیری میکرده

اگر بانک مرکزی وظیفه و مسئولیت و نقش کارامدی داشت میشد کمی در گفته های شما تأمل کرد به انصاف ، ولی تورم چهارصد درصدی در یک سال ۹۱تا۹۲ آب پاکیست بر ناکارامدی سیستم پولی و نظارتی به متولی گری بانک مرکزی ایران

جالبه که اینطور ناجوانمردانه مردم رو مقصر میدونید و قلع و قمع سرمایه هاشون براتون با یه انگ طمع ورزی بانک مرکزی رو مبرا میکنه از هر ناشایستگی ایی که تا امروز همه شاهدش بودیم

دوست عزیز کسی که از یه نقطه ای میخواد جبران مافات و سهل انگاریهای خودش رو بکنه ، که بسیار هم خوب و بجاست باید تاوان بی مسئولیتی خودش رو هم خودش بده و منصفانه قبول کنه که ریش و قیچی هم از نظر قانون هم از نظر مردم هم از نظر خود موسسات و بانکها همیشه در دست ایشان میبوده و از کس دیگری انتظار این امر رو هیچکس نداشته که بتونن از قصور آشکار خود شانه خالی کنن و بخوان جریمه بی مسئولیتی خود رو به دوش مردم بگذارن!

ممکنه این قدرت رو داشته باشن ، ولی فکر نکنن که قهرمانن ، از منظر مردم بزدلانی هستن که جرأت تقبل مکافات خود رو ندارن ، بخاطر همان ریش و قیچی ایی که عرض کردم در دست دارند و ،،میداشته اند!!
جواد
Germany
آقا پول ما رفت که رفت یا ابوالفضل ما رو از دست ثامن الایمه نجات بده
تازه ترین اخبار