۰
شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۳۴

چرا نرخ سود بانکی افزایش نمی یابد!

موسی غنی نژاد
اکنون بحث بر سر قیمت دلار نیست، بلکه چند نرخی شدن دلار مساله مهمی است که سبب شده تا بازار ارز دچار آشفتگی و کنترل آن به ظاهر از دست مسوولان بانک مرکزی خارج شود. چند نرخی شدن بازار ارز یکی از بدترین اتفاقاتی بوده که برای بازار ارزی کشور رخ می دهد. 

تجربه چند نرخی شدن ارز به سالهای بعد از انقلاب در اوایل دهه هفتاد برمی گردد که پس از چالش هایی که پیش آمد سرانجام مسوولان دولتی وقت توانستند نرخ ارز را یکسان سازی کنند و در دهه ۸۰ شاهد ارز تک نرخی بودیم که ۱۰ سال نیز این روند تداوم داشت. تک نرخی کردن نرخ ارز نیاز به مدیریت بازار ارز دارد نه اینکه هزینه های هنگفت صرف شود. 

هنگامیکه مسوولان دولتی در دهه اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد موفق شدند نرخ ارز را یکسان سازی کنند بناچار نرخ ارز را بالاتر از قیمت موجود در نظر گرفتند اما موفق شدند تا شیوه بکار گرفته نرخ ارز را تک نرخی کنند. متاسفانه در شرایط فعلی مشخص نیست؛ آیا مسوولان دولتی در راس آن وزارت اموراقتصاد و دارایی و بانک مرکزی برنامه ای واقعی در جهت مدیریت بازار ارز و در نتیجه یکسان سازی نرخ ارز دارند؟ 

در سه ما گذشته مسوولان اقتصادی و رئیس و معاونان بانک مرکزی بارها از تک نرخی کردن ارز وعده داده اند اما شواهد بازار ارز نشان می دهد که مسوولان تنها به ورطه شعار دادن افتاده اند و ظاهرا سیاست و برنامه منسجم در جهت ساماندهی بازار ارز ندارند! 

در شرایط فعلی بازارهای اقتصادی کشور دچار تلاطم و عدم اطمینان نسبت به سیاستهای ارزی دولت شده اند. وقتی مسوولان تنها وعده می دهند و هر روز بر شکاف نرخ ارز افزوده می شود و شاهد انواع نرخ دلار در بازار هستیم چگونه می توان به سیاستهای وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در جهت کنترل بازار ارز امیدوار بود. 

در شرایط فعلی تنها بازار دلالی دلار رونق گرفته و رانتهای خرید و فروش دلار است که باعث سود هنگفت عده ای دلال و فرصت طلب شده است. اما در مقابل دست روی دست گذاشتن مسوولان دولتی جای سوال دارد دولت چرا در مقابل افزایش نرخ سود سپرده بانکی مقاومت می کند؟ 

اکنون راهکار مناسبی که سبب کنترل بازار ارز و مانع گسترده شدن سوداگری می شود افزایش نرخ سود سپرده های بانکی است تا حداقل بخشی از سرمایه های سرگردان به بانکها برگردد و براساس آن بتوان با تسهیلاتی که دراختیار بخش های تولیدی گذاشته می شود مانع ادامه وضعیت رکود زده بخش تولید شد. 

افزایش نرخ سود سپرده های بانکی کار چندان سختی نیست و هزینه ای برای مسوولان دولتی ندارد.اما معلوم نیست هدف دولت از عدم افزایش نرخ سود سپرده های بانکی که همگان می دانند تا حدودی باعث ساماندهی بازار ارز خواهد شد و از سوداگری به شکلی که در ماههای اخیر رخ داده است، جلوگیری می شود، چیست و چرا دولت ترجیح می دهد نرخ سود سپرده های بانکی را پایین نگه دارد!. 

موسي غني نژاد
اقتصاددان و استاد دانشگاه

https://akhbarbank.com/vdcei.8zjjh8vbb9.html
تازه ترین اخبار