۰
شنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۰۸

بانکداری شرکتی : از پندار تا واقعیت

علي لطفي
بانکداری شرکتی : از پندار تا واقعیت
هميشه ارائه طرحهای نو به منظور ایجاد تحول و پویایی در بانکها، گزینه ای استراتژیک در تصمیمات مدیریتی بوده است. در این راستا حرکتهای جدیدی با الگوبرداری از مدلهای نوین کسب و کار بانکی در دنیا آغاز گردید که منجر به تشکیل ساختارهای جدیدی از جمله بانکداری شرکتی در سیستم بانکی ایران گردید. 

مطالعه بانکهای خارجی همگی بیانگر این مطلب است که بانکداری شرکتی به دنبال ایجاد رویکردهای جدیدی در محیط کسب و کار بانکی تشکیل شد که در خصوص بررسی وجود این رویکردها و بسترها در ایران باید مطالعات لازم انجام گردد. چهار حقیقت اصلی در بانکهایی که ساختار بانکداری شرکتی را ایجاد نموده اند وجود دارد که عبارتند از : 

۱- تلاش مستمر برای درک ماهیت واقعی کسب و کار خود به منظور بهینه¬سازی واحدهای تولیدی و کانالهای توزیع
۲- فقدان یک چارچوب تئوریک و مدل مفهومی غالب برای بانکداری شرکتی
۳- ریسک زیاد عدم هماهنگی استراتژی، خط مشی¬های بازار، شکل¬های سازمانی خرد و کلان و سخت و نرم.
۴- افزایش فشار برای اینگونه تغییرات که به مدیران و کارمندان بانکها تحمیل می شود و کارکنان این حوزه باید مهارتها و توانمندیهای خود را طبق یک الگوی جدید که نسبت به گذشته از وضوح و روشنی کمتری برخوردار است توسعه دهند.
همچنین بر اساس مطالعه ای که در بانکهای ایتالیایی و سایر بانکهای اروپایی انجام شده، عوامل تعیین کننده فلسفه وجودی بانکداری شرکتی عبارتند از : 

۱. گرایش به ایجاد رضایت مشتریان به عنوان عنصر اصلی در فلسفه وجودی بانکداری شرکتی
۲. گرایش به حمایت از فرایندهای جهانی سازی موسسات
۳. گرایش استراتژیک به توسعه فعالیتها در سطح بین الملل
۴. تعیین معیار حداقل برای دسترسی به مشتریان شرکتی و تعریف حوزه شرکتی به عنوان یک بخش بزرگ
آنچه که مشهود است مدیریت واحد بانکداری شرکتی در پی گرایش استراتژیک به توسعه فعالیتها در سطح بین الملل ایجاد شده است و توسعه دفاتر بین المللی ویژه بانکداری شرکتی نیز در این راستا در بانکهای خارجی دنبال شده است. این در حالی است که بانکهای ایرانی هیچ یک حتی در سطح منطقه ای نیز دارای شعبه فعالی نیستند. به هرحال موانع مختلفی در این زمینه در ایران وجود دارد که بعضی از آنها عبارتند از : 

۱- محصولات و خدمات بانکداری شرکتی
خدمات و محصولات حوزه بانکداری شرکتی بانکهای مختلف همان خدمات و محصولات قبلی بانکها می-باشد و تغییر و تحولی در این عرصه مشاهده نشده است. خدمات و محصولات مختلفی از قبیل مدیریت نقدینگی، مشاوره مدیریت ریسک، خدمات بازار، خدمات مالی شرکتی و خدمات مشاوره تخصصی مطرح می باشد که هیچ یک به دلیل فراهم نبودن بسترهای لازم قابل عرضه نبوده است.
 
۲- شعبه سالاری در سیستم بانکی ایران
مدیران عامل شرکتها عادت کرده اند که از طریق به کارگماری تحصیلداران، کلیه امور بانکی خود را پیگیری نمایند و خودشان نیز تمایل به تماس مستقیم با مدیران ارشد بانک را داشته باشند و لذا اثربخشی کانالهای توزیعی جدید و نوپا از قبیل دفاتر و شعب ویژه بانکداری شرکتی را تحت الشعاع قرار می دهند. 

۳- ویژگی های شرکتهای بزرگ
شرکتهای بزرگ در ایران دارای ویژگیهایی هستند که بعضی از آنها قابل ذکر است از جمله اینکه تعداد شرکتهای بزرگ در ایران نسبت به کشورهای پیشرفته محدود می باشند، این شرکتها در ارائه اطلاعات مالی به منظور اعتبارسنجی خست اطلاعاتی دارند، کمتر در سطح بین المللی کار می کنند، ترجیح می-دهند صرفاً در یک بانک تمرکز حساب نداشته باشند، اغلب مشاورین زبده ای در زمینه های حقوقی، حسابرسی، اعتباری و بین الملل دارند و در خصوص محصولات بانکداری شرکتی مطرح شده نیز کمتر احساس نیاز می کنند و ... . 

در مجموع بررسی بانکهای مختلف در حوزه بانکداری شرکتی بیانگر نکات ذیل است : 

۱- آنچه که تحت عنوان بانکداری شرکتی در سیستم بانکی کشور دنبال می شود چیزی جز مدیریت ارتباط با مشتریان شرکتی نیست و در واقع می توان گفت در دو سال اخیر با تشکیل ساختارهای بازارگرا، جایگاه بازاریابی در سیستم بانکی ارتقاء یافته است و بانکها علاوه بر جذب مشتریان به حفظ و پایش مستمر آنها اقدام نموده اند. 

۲- ساختار محوری در مقابل محصول محوری در همه بانکها مشهود است. ایجاد استراتژی و ساختار بانکداری شرکتی به عنوان یک توسعه شکلی از بانکداری شرکتی در ایران با موفقیت انجام شده است اما هیچ یک از بانکها در زمینه توسعه محتوایی و طراحی بسته ها و خدمات متمایز و توسعه محصولات خاص بانکداری شرکتی از قبیل مدیریت ریسک، مدیریت نقدینگی، خدمات بازار و غیره و تفویض اختیارات ویژه به حوزه بانکداری شرکتی اقدام برجسته ای صورت نداده اند. 

۳- رویکرد انطباقی همه بانکها بجز بانک اقتصادنوین رویکرد تقلید از رقبا و یا تدافعی و صرفاً برای عقب نماندن از رقبا بوده است. 

۴- با توجه به رویکرد تدافعی بعضی از بانکها، تبلیغات و اطلاع رسانی به عموم در خصوص خدمات و مزایای بانکداری شرکتی بسیار محدود بوده است. 

۵- بانکها در گام اول بدنبال تفکیک سازی مشتریان بزرگ از سایر مشتریان فعلی بانک خود و ایجاد پایگاه داده مشتریان هستند و بر ارائه خدمات به مشتریان گذری و جدید تمرکز ندارند. 

۶- محل اختلاف بانکهای فعال در زمینه بانکداری شرکتی بیشتر در شکل و ظاهر است تا محتوا که در هر بانک متناسب با اقتضائات سازمانی و کمتر بر اساس نیازسنجی مشتریان طراحی شده است. درواقع آپشنهای ارائه شده برای مشتریان شرکتی بسیار محدود و حول الزامات اساسی مشتریان می باشد. 

۷- تفاوت آنچه که در پیاده سازی بانکداری شرکتی در ایران و بانکهای خارجی وجود دارد همگی بیانگر این مطلب است که به منظور شناسایی بسترهای لازم برای توسعه بانکداری شرکتی در ایران باید تحقیقات بیشتری انجام گردد. لذا انجام تحقیقات بیشتر جهت توسعه محتوایی بانکداری شرکتی ضروری می باشد. 
علی لطفی، alilotfi۵۹@yahoo.com

https://akhbarbank.com/vdcdoj0f.yt0js6a22y.html
تازه ترین اخبار