۰
جمعه ۳۰ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۳۰

رشد بیش از 95 درصدی قیمت دلار و سکه درسال 91

استادیار موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی از رشد ۹۷ درصدی قیمت دلار و افزایش ۹۵ درصدی قیمت سکه در سال ۹۱ خبر داد.
رشد بیش از 95 درصدی قیمت دلار و سکه درسال 91
به گزارش پايگاه خبري اخبار بانك به نقل از ايلنا، حسن حیدری استادیار موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۱ بازار داراییها در اقتصاد ایران شاهد نوسانات شدیدی بود، اظهار داشت: در سال گذشته عمده نوسانات در بازار ارز، طلا و مسكن رخ داد و این نوسانات به گونه ای بود كه با اغماض میتوان سال ۱۳۹۱ را از نظر اقتصادی پرنوسان ترین سال در دهه های اخیر دانست. 

وی افزود: پیش از آن شاهد این میزان نوسان در بازار ارز، افزایش قیمت طلا و افزایش قیمت مسكن نبوده ایم. تحولات بازارهای سكه و ارز و همچنین بازار مسكن نشان می دهد سرمایه گذاری در این بازارها بازدهی های قابل توجهی برای سرمایه گذاران به همراه دارد که در بخش تولید امكان كسب چنین نرخهای سودی وجود ندارد، لذا بسیار طبیعی و قابل انتظار خواهد بود كه سرمایه گذاران به هر ترفندی منابع را به این بازار تزریق كنند. 

حیدری افزود: تداوم چنین روندی در سالهای آینده سبب خواهد شد تا بخش تولید به تدریج تضعیف شود، چرا كه انگیزه كافی برای فعالیت در آن وجود ندارد. این چالشی است كه سیاست گذاران اقتصادی باید با آن روبرو شوند، چرا كه عدم درمان آن در میان مدت و بلندمدت صدمات جدی به اقتصاد ایران وارد خواهد كرد.

حیدری خاطر نشان کرد: در فروردین ماه ۱۳۹۱ متوسط قیمت هر دلار آمریكا ۱۸۷۷۲ ریال بوده است، درحالیكه در زمستان قیمت دلار از مرز ۳۷۰۰۰ ریال نیز عبور كرد. بر این اساس قیمت دلار بیش از ۹۷ درصد در مدتی كمتر از یكسال افزایش یافته است كه به تبع آن تورم كالاهای وارداتی و افزایش هزینه تولید كالاهای داخلی كه به مواد اولیه و واسطه ای وارداتی وابسته هستند رخ داد. 

وی افزود: قیمت دلار در سال ۱۳۹۱ به میزان زیادی تحت تاثیر اخبار سیاسی تغییر كرده است، بطوریكه با ایجاد محدودیت های جدید شاهد آثار آن در بازار غیررسمی ارز بودیم. 

این کارشناس بازرگانی تصریح کرد: اگرچه در همین سال شاهد تلاش دولت برای ساماندهی بازار ارز از طریق ایجاد مركز مبادلات ارزی بودیم، ولی باید پذیرفت كه مسیر قیمت ارز در بازار غیررسمی به طور كلی مستقل از تلاش های دولت بوده است و عمدتا تحولات سیاسی است كه نرخ ارز را تعیین می كند. 

وی گفت: همزمان با بازار ارز، قیمت طلا نیز نوسان قابل توجهی داشته است. قیمت طلا از این جهت اهمیت دارد كه در حال حاضر شاخصی از انتظارات تورمی و پیش بینی كارگزاران اقتصادی از آینده اقتصاد ایران است. بر اساس گزارشات در فروردین ماه سال ۱۳۹۱، متوسط قیمت هر سكه تمام بهار آزادی (طرح جدید) ۷۴۶۳۴۰۹ ریال بوده است، در حالیكه در اوایل اسفندماه سال ۱۳۹۱ این رقم به بیش از ۱۴۵۰۰۰۰۰ ریال رسیده است بر این اساس، قیمت سكه در حدود ۹۵ درصد در كمتر از یك سال رشد كرده است.

وی افزود: با مقایسه افزایش حدود ۹۷ درصدی قیمت دلار در بازار غیررسمی این واقعیت مشخص می شود كه افزایش قیمت سكه تقریبا با افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی هماهنگ بوده است.

حیدری گفت: اگرچه بانك مركزی سعی كرده است تا با سیاست عرضه سكه های پیش فروش در تابستان و همچنین اسفندماه سال ۱۳۹۱ قیمت سكه طلا را كنترل كند، اما باید پذیرفت كه در میان مدت و بلندمدت مسیر قیمت سكه طلا (و همچنین طلا) از دو منبع قیمت جهانی طلا و قیمت دلار در بازار غیررسمی تاثیرپذیر خواهد بود.

وی ادامه داد: با توجه به اینكه قیمتهای جهانی مستقل از اقتصاد ایران تعیین می شوند و از سوی دیگر در حال حاضر قیمت دلار بیشتر از تحولات سیاسی تاثیر می پذیرد تا تحولات اقتصادی، لذا تلاش های دولت برای كنترل قیمت سكه خنثی خواهد شد و بانك مركزی تنها می تواند به این سیاست با هدف كنترل بخشی از نقدینگی توجه كند.

حیدری تصریح کرد: در سال ۱۳۹۱ بازار مسكن نیز شاهد نوسانات قیمتی قابل توجهی بوده است. بر اساس نتایج "طرح جمع آوری اطلاعات قیمت و اجاره مسكن در شهر تهران-تابستان ۱۳۹۱"، كه از سوی مركز آمار ایران منتشر شد، متوسط قیمت یك متر مربع زمین یا زمین ساختمان مسكونی كلنگی در شهر تهران در تابستان ۱۳۹۱ نسبت به بهار همان سال ۱۷.۱ درصد و نسبت به تابستان سال قبل از آن ۳۳.۶ درصد افزایش یافته است.

وی افزود: به همین ترتیب متوسط قیمت یك متر مربع زیربنای مسكونی نیز در تابستان ۱۳۹۱ نسبت به سال قبل حدود ۳۲ درصد رشد كرده است. به تبع افزایش قیمت مسكن در این مدت، متوسط مبلغ اجاره به علاوه ۳ درصد ودیعه بابت یك متر مربع بنا در شهر تهران در تابستان ۱۳۹۱ نسبت به بهار همان سال ۱۱.۲ درصد و نسبت به تابستان سال قبل ۳۶.۵ درصد رشد كرده است.

حیدری خاطرنشان کرد: به این ترتیب قیمت مسكن نیز در سال ۱۳۹۱ نوسان قابل توجهی داشته است. با توجه به اهمیت مسكن در سبد خانوارها و جوان بودن جمعیت كشور، تداوم این روند در سال ۱۳۹۲ و نحوه كنترل آن یكی از چالشهای اصلی اقتصاد ایران است.
https://akhbarbank.com/vdcdks0f.yt0xs6a22y.html
تازه ترین اخبار