۰
هاچبک ها از جمله خودروهای به حساب می آیند که همواره طرفداران بسیاری از قشر جوان گرفته تا افراد میان سال و حتی پا به سن گذاشته را به سوی خود می کشانند، چیزی که در سطح خیابان های شهر نیز به آسانی میتوان آن را مشاهده کرد. دلایل فراوانی میتوان در مورد این مساله عنوان داشت ولی به طور اجمالی مصرف سوخت کمتر، ابعاد کوچکتر که به خصوص در ترافیک های شهری و پیدا کردن جای پارک در مکان های مختلف که به خوبی خود را نشان میدهد در کنار پتانسیل های بیشتر برای افزودن بر جذابیت های بصری از عمده مواردی هستند تا بازار خودروهای هاچبک حتی در شرایط فعلی نیز همچنان داغ و مهیج باشد. برخی از مدلها همچون پراید و پژو ۲۰۶ را به وفور میتوان در سطح شهر دید تا به ویژه برای نمونه دوم، نشانی از محبوبیت این خودرو با وجود قیمت تقریبا بالا باشد. )شاید برخی به نبود انتخاب دیگر این موضوع را ربط دهند ولی باید پذیرفت که در این محدوده کلاسهای دیگر خودرویی کم نیستند!( اما با وجود گذشت زمان و ورود خودروهای جدیدتر از خاور دور و اروپا آیا باز هم ۲۰۶ همچون گذشته توانسته اقتدار خود را حفظ کند؟ در همین راستا تمامی هاچبک های شهری موجود در بازار فعلی که قابل خریداری باشند را در کنار این خودرو در نظر گرفتیم تا به دور از پارامتر قیمت به بررسی کلی آنها بپردازیم.

ues4idttrgj4vfj7b14m.jpg



از ابتدای ورود این فرانسوی به داخل کشور تیپ های مختلف آن در اختیار مشتریان قرار گرفتند، ولی بدون تردید تیپ پنج ۲۰۶ با وجود بهره گیری از امکانات رفاهی و ایمنی خوب و البته یک پیشرانه پرتوان ۱.۶ لیتری از دیرباز جایگاه خود را به عنوان یک هاچبک سریع شهری حفظ کرده است. در کنار این موارد وجود طیف وسیعی از تجهیزات جانبی استاندارد و ساخت شرکتهای دیگر برای تقویت و بهینه سازی بدنه و بخش های فنی باعث شده تا سلطان تیونینگ و تيون خور بودن نیز در میان هاچبک های کوچک از آن این خودرو باشد. ۱۱۰ اسب قدرت، ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور، وزن خالص تقریبی ۱۰۸۰ کیلوگرم و یک گيربكس پنج دنده هماهنگ با این پیشرانه باعث شده تا ۲۰۶ برای رسیدن به تندي ۱۰۰ کیلومتر در ساعت از حال سکون به تنها ۱۱.۵ ثانیه زمان نیاز داشته باشد و حداکثر سرعت آن نیز بیش از ۱۹۰ کیلومتر در ساعت است. با وجود چنین توانایی های عملکردی، قیمت این خودرو با در نظر گرفتن نوسانات چند سال اخیر به رقمی کمتر از ۳۷ میلیون تومان رسیده تا همچنان گزینه مطرح بودن خود را حفظ کرده باشد. بدون لحاظ کردن سقف بودجه در خرید، رقبای زیادی را میتوان در بازار داخلی برای این خودرو مشاهده کرد که بعضا ارزانتر و اکثرا گرانتر از ۲۰۶ هستند.قبل از رفتن به سراغ خودروهای دیگر باید به برادران تنی این خودرو یعنی تیپ ۶ و ۲۰۷i نیز اشاره کنیم که اولی مدل اتوماتیک تیپ ۵ و دومی نمونه فیس لیفت شده و به روزشده این خودرو به حساب می آید که در مدل دستی و اتوماتیک به بازار عرضه میشود و در واقع به دلیل اینکه واریانت های دیگری از ۲۰۶ هستند از آنها به عنوان رقبای تیپ پنج یاد نمی شود.

y7qpn6mbt6342khdafjm.jpg

پراید ۱۱۱یا همان مروارید، ارزانترین هاچبک صفرکیلومتری است که در حال حاضر می شود آن را از بازار تهیه کرد. این خودرو که با برخی تغییرات در ظاهر، اتاق و ارتقای اندک پیشرانه نسبت به مدل هاچبک پراید (نسیم) همراه شده همچنان مدلی بسیار پرفروش در محدوده ۲۰ میلیون تومان است. پیشرانه ۱.۳ ليتري با قدرت ۶۳ اسب بخار و گشتاور ۱۰۳ نیوتن متر هر چند وزن تنها ۹۰۰ کیلوگرمی را پیش روی خود می بیند ولی شتاب اولیه ای برابر با ۱۴.۵ ثانیه و حداکثر سرعت ۱۷۰ کیلومتر همه آن چیزی است که ۱۱۱ می توان در شرایط ایده آل به همراه داشته باشد.تیبا ۲ هاچبک نیز رقیب تازه نفس دیگری است که البته همچنان به تعداد بسیار اندک در اختیار مشتریان قرار ميگيرد. این خودرو با قیمتی در حدود ۲۷ میلیون تومان از همان پیشرانه ۱.۵ لیتری مدل سدان با قدرتی برابر با ۸۰ اسب بخار و گشتاور ۱۲۶ نیوتن متر سود میبرد تا شتاب اولیه حدود ۱۳ ثانیه اي نتیجه آن باشد.

اما در محدوده قیمتی یکسان، رقیب اصلی ۲۰۶ تیپ پنج بدون شک ام وی ام ۳۱۵h است که یکی از چینی های خوش تيپ بازار نیز به حساب می آید.این خودرو از پیشرانه ۱.۵ لیتری ۱۰۹ اسب بخاری بهره میبرد تا تقریبا به لحاظ فنی با رقیب ایرانی خود یکسان باشد. اما چند دلیل باعث شده تا این خودرو همچنان در پس ۲۰۶ قرار گیرد. با وجود اين كه اين خودرو از ظاهر به روزتر و جوان پسندتري برخوردار است، قمیت بالاتر، شتابگیری کندتر و خدمات پس از فروش محدودتر در کنار عرضه كم، عمال حاشیه امنیت ۲۰۶ را به خطر نینداخته است. هاچبک چینی دیگر، مدل J۳ جک است که در حال حاضر دیگر عرضه نمی شود ولی نگاهی به مشخصات آن خالی از لطف نیست. یک پیشرانه ۱۳۰۰ سی سی با قدرت ۹۳ اسب بخار و گشتاور ۱۱۴ نیوتن متر وظیفه تامین نیروی این خودروی ۱۱۰۰ کیلوگرمی را بر عهده دارد تا شتاب اولیه ۱۶ ثانیه ای در کنار حداکثر سرعت ۱۶۰ کیلومتر در ساعت ماحصل آن باشد، با این وجود قیمت نمونه صفر کیلومتر آن در حدود ۳۴ میلیون تومان است که منجر به عدم استقبال کافی از این خودرو شده است.

تا این بخش، هاچبک های ارزانتر یا هم قیمت با ۲۰۶ مورد بررسی قرار گرفته اند که همگی چه دربخش فنی و چه در مورد تجهیزات به شکل ملموسی در پس این خودرو قرار میگیرند. اما ورود به بخش هاچبک های گرانتر بازار شاید بر جذابیت های این مقایسه گروهی بیشتر بیفزاید. جیلی امگراند ۷ هاچبک یکی از خودروهایی است که تقریبا توانسته از دیدگاه کیفیت پایین خودروهای چینی خود را حفظ کند و به عنوان یکی از بهترین نماینده های خاور دور عرضه شده در کشور به حساب آید. قیمت مدل دستی این خودرو برابر با ۶۶ و نمونه اتوماتیک آن ۸۱ میلیون تومان است که هر دو آنها به جز گیربکس در سایر بخش های فنی مشابه هستند. یک پیشرانه ۱.۸ لیتری با قدرت ۱۳۷ اسب بخار و گشتاور ۱۷۲ نیوتن متر وظیفه تامین نیروی این خودرو را بر عهده دارد تا شتاب اولیه ۱۲ ثانیه و حداکثر سرعت ۱۸۵ کیلومتر در ساعت (برای مدل دستی) از جمله قابلیت های حرکتی این خودرو باشد. با وجود قدرت بیشتر در مقایسه با ۲۰۶ اما این خودرو در حدود ۲۰۰ کیلوگرم نیز سنگین تر از آن است تا در نهایت نتواند پا به پای تیپ ۵ حرکت کند.

کیا پیکانتو با قیمت حدود ۷۲ میلیون تومان هاچبک دیگری است که اتفاقا از جذابیت های بصری بسیار خوبی نیز برخوردار است هرچند که این رویه در مورد بخش فنی چندان صادق نیست. پیشرانه ۱.۳ لیتری آن قدرتی برابر با ۸۵ اسب بخار و گشتاور ۱۲۱ نیوتن متر را در اختیار راننده قرار میدهد تا شتابگیری اولیه این خودرو با داشتن گيربكس چهاردنده تیپ ترونیک تنها ۱۱ ثانیه و حداکثر سرعت آن ۱۷۰ کیلومتر در ساعت باشد. البته وزن ۸۵۵ کیلوگرمی آن نیز برای رسیدن به چنین شتاب خوبی بی تاثیر نبوده ولی به هر حال قیمت دو برابر در کنار ابعاد جمع و جورتر از معایب آن در مقایسه با ۲۰۶ به حساب می آید. در همین بخش مزدا ۲ قرار دارد که با برچسب قیمت ۸۳ میلیون تومانی خود از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری به قدرت ۱۰۲ اسب بخار و گشتاور ۱۳۵ نیوتن متر بهره میبرد. با وجود وزن یک تنی، این خودرو شتاب اولیه ۱۲ ثانیه ای و حداکثر سرعت ۱۷۰ کیلومتر در ساعت را برای راننده فراهم میکند تا در این زمینه ارزش پایین تری در مقایسه با پیکانتو داشته باشد.

یکی دیگر از مدلهای وارداتی، هیوندای آي۲۰است که از قیمتی بالاتر از مزدا ۲ نیز سود میبرد. این خودروی ۹۰ میلیون تومانی در زیر کاپوت کوتاه خود از یک پیشرانه چهارسیلندر به ظرفيت ۱۴۰۰ سی سی استفاده میکند که توانایی تولید قدرتی برابر با ۹۹ اسب بخار و گشتاور ۱۳۷ نیوتن متر را دارد. شتاب اولیه این خودرو نیز ۱۲.۹ ثانیه و بیشترین سرعت قابل دسترسی با آن ۱۷۰ کیلومتر در ساعت است.

نسل جدید یاریس هاچبک نیز که با جهشی قابل توجه در مقایسه با آي۲۰ رقمی در حدود ۱۰۵ میلیون تومان قیمت دارد ارزانترین انتخاب تویوتاسواران به حساب می آید. پیشرانه ۱.۳ لیتری این خودرو قدرت ۸۴ اسب بخار و گشتاور ۱۲۱ نیوتن متر را از طریق گيربكس چهاردنده تیپ ترونیک به چرخ های جلوی آن منتقل می کند تا به لطف وزن ۱۰۵۰ کیلوگرمی شتاب اولیه ۱۲ ثانیه ای و حداکثر سرعت ۱۷۵ کیلومتری در ساعت برای این خودرو به دست آید. چند خودروی بیان شده تا این بخش هر چند تا بیش از سه برابر تیپ ۵ قیمت دارند ولی به لحاظ توانایی های حرکتی همچنان در رده ای پایین تر ازاین خودرو قرار میگیرند تا تنها توجه به تجهیزات ایمنی و رفاهی بیشتر و همچنين ظاهر به روزتر، بتواند توجیه منطقی برای خرید آنها باشد.

اما بخش سوم هاچبک های موجود در بازار عمال رقیب تیپ ۵ محسوب نمی شوند زیرا یا در کلاسی بزرگتر قرار دارند و یا از قوای محرکه به مراتب قویتریسود میبرند. ارزانترین هاچبک اسپرت بازار که بتوان آن را خریداری کرد هیوندای ولوستر استاندارد است که با قیمت ۱۱۰ میلیون تومانی خود از طراحی جذاب و البته توانای هایی حرکتی خوبی سود میبرد. پیشرانه ۱.۶ لیتری این خودرو قدرتی برابر با ۱۳۷ اسب بخار و گشتاور ۱۶۷ نیوتن متر را از طریق یک گيربكس شش دنده اتوماتیک دوکلاچه به چرخ های جلو منتقل میکند تا این خودرو برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت از حال سکون به تنها ۱۰ ثانیه زمان نیاز داشته باشد و حداکثر سرعت آن نیز بیش از ۲۰۰ کیلومتر در ساعت در نظر گرفته شود. در میان این رده از هاچبک ها دو نماینده از آلفارومئو نیز جزء گزینه های محبوب بازار به حساب می آیند که مدل کوچکتر میتو از پیشرانه ۱.۴ لیتری توربو به قدرت ۱۳۵ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتنمتر بهره میبرد و مدل جولیتا نیز از پیشرانه ای به همان ظرفیت ولی قدرت و گشتاوری به ترتیب برابر با ۱۷۰ اسب بخار و ۲۵۰نیوتنمتر استفاده میکند تا شتاب اولیه یکسان هشت ثانیه و حداکثر سرعت بیش از ۲۱۵ کیلومتر در ساعت از جمله توانایی های منحصر به فرد حرکتی آنها باشند. قیمت آلفا میتو ۱۳۶ و مدل جولیتا ۱۶۸ میلیون تومان در بازار است.

برای افرادی که به دنبال هاچبک های خاصتر نیز هستند همچنان انتخابهای دیگری نیز وجود دارد. فولکس واگن بیتل که برچسب قیمتی ۲۰۰ میلیون تومانی را به خود می بیند از یک پیشرانه دو لیتری توربو به قدرت ۲۰۰ اسب بخار و گشتاور ۲۸۰ نیوتن متر برخوردار است که به واسطه گيربكس دوکلاچه DSG شتاب اولیه ۷.۹ ثانیه و حداکثر سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت را برای آن به ارمغان می آورد.

البته این خودرو خاص ترین هاچبک بازار به حساب نمی آید تا مینی کوپر اس با پیشرانه ۱.۶ لیتری توربو و قدرت ۱۷۰ اسب بخاری (گشتاور ۲۴۰ نیوتن متر) هرچند که به لحاظ تعداد اسب های بخار ضعیف تر از بیتل است ولی شتاب اولیه هفت ثانیه ای برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت و حداکثر سرعت ۲۲۵ کیلومتر در ساعت از آن هاچبکی فوق سریع به وجود آورد. البته نباید از برچسب قیمت ۳۲۰ میلیون تومانی این خودرو نیز غافل ماند!در نهایت با وجود چنین گستره ای از انتخاب ها، محصول آشناي داخلي با قیمتی معقول نسبت به بسیاری از مدلهای دیگر شاید در بخش تجهیزات رفاهی و نيز از جنبه ظاهري گزینه اول نباشد ولی ارزش بالایی در برابر رقم پرداختی با وجود گذشت سالها در اختیار دارد تا همچنان به عنوان يكي از محبوب ترین خودروهای هاچبک بازار داخلی بتوان به خريد آن فكر كرد.

hol0vddgjazk2ssvzrw3.jpg

https://akhbarbank.com/vdcbwzb5.rhb09piuur.html
تازه ترین اخبار