۰
افزایش آمار سرقت های خرد نه سیاه نمایی است و نه بزرگنمایی مشکلات، که حقیقتی است تلخ که مقامات انتظامی بارها بر آن صحه گذاشته‌اند؛ حقیقتی که اگر فراموشش نکنیم، مقابله با آن ساده تر به نظر می‌رسد.

به گزارش تابناک، ماجرای کارمزد گرفتن از کارت خوان ها که مدتی به محاق رفته بود، چند روزی است که بار دیگر به جریان افتاده و به نظر می‌رسد که این بار قرار است اجرایی شود اما آیا تبعات اتخاذ چنین تصمیمی به طور کامل تجزیه و تحلیل شده است؟

آنچه واضح است، واکنش مردم به اجرای چنین تصمیمی، دست کم در کوتاه مدت رایج تر شدن خرید نقدی خواهد بود. یعنی عده‌ای ترجیح می‌دهند که به جای استفاده از کارت بانکی و خرید با کمک کارت خوان ها (پوزها)، پول نقد حمل و نقل کرده و خریدهای روزانه خود را به شیوه ای به انجام برسانند که غیر مدرن نامیده می‌شود و مشکلاتی به همراه دارد.

این بازگشت به شیوه قدیمی معاملات تا آنجا مورد استقبال قرار خواهد گرفت که می‌توان حدس زد مبالغ بارگزاری شده در خودپردازها، خیلی زودتر به اتمام برسد و رجوع مکرر مردم به آنها، صف انتظار برای دریافت پول را رونقی دوباره ببخشد و حتی در شهرهای کوچک تر و در ایامی چون تعطیلات انتهای هفته یا مناسبتها، مشکلات زیادی به همراه آورد.

این حدس زمانی تقویت می‌شود که می‌بینیم بسیاری از خریدهای روزمره مردم، به ویژه در شهرهای بزرگ، در سالهای اخیر به نقل و انتقال الکترونیک پول (با استفاده از کارت های بانکی و کارتخوان های نصب شده در فروشگاه های ریز و درشت) سوق داده شده و کارکردهای پول نقد به خرید اقلام کوچک، هزینه های حمل و نقل و برخی امور خرد تقلیل یافته است و دریافت کارمزد از خرید با کارت خوان ها، می‌تواند این شرایط را دست خوش تغییراتی گسترده کند.

اگر کمی عیق تر به ماجرا نگاه کنیم، آنچه در این میان جالب توجه به نظر می‌رسد، تغییر رویکرد حاکمیت به این مقوله است که ظاهرا تا به امروز بر مبنای تشویق مردم به استفاده از کارت های بانکی بود و شاهد آن را به وضوح در تبلیغات گسترده و رنگ به رنگ بانک های مختلف می‌شد دید و حالا –خواسته یا ناخواسته- در مسیر مخالف قرار گرفته و به تشویق مردم به استفاده از پول نقد شباهت بیشتری دارد.

اینجاست که برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند همان گونه که رایج شدن کارت های بانکی به کاهش حجم نقدینگی در جامعه کمک کرد و مبادلات پولی را به مجاری بانکی سوق داد، اخذ کارمزد از خرید با کارت خوان ها، می‌تواند معکوس عمل کرده و نگرانی هایی را به وجود آورد؛ اما این تنها یک بخش از ماجراست.

کافی است افزایش نقدینگی در جامعه در پی اخذ کارمزد خرید با کارت خوان ها را از منظر امنیتی مورد توجه قرار داده و حقایق تلخی چون افزایش سرقت های خرد، کیف زنی، کف زنی (که به گفته مسئولان انتظامی کشور، ناشی از شدت گرفتن مشکلات اقتصادی است) را کنار آن بگذاریم تا به این نتیجه برسیم که افزایش نقدینگی در جامعه، مردم را به اهداف چرب تری برای سارقان خرد تبدیل خواهد کرد و احتمالا به رشد پرونده های سرقت منجر خواهد شد.

این گزاره زمانی نگران کننده تر به نظر می‌رسد که به جزئیات پرونده های زورگیری دقیق تر شده و جسارت زورگیران در اخذ رمزهای کارت‌های بانکی در موارد متعدد را مرور می‌کنیم؛ با این حساب می‌توان پرسید آیا شایسته تر آن بود که برای افزایش امنیت سرمایه نهفته در پس کارت های بانکی اقدامی صورت دهیم یا به بی ارزش کردنشان همت بگماریم؟

اینجاست که به نظر می‌رسد دریافت کارمزد از کارت خوان ها، در مقابل مزیتی که دارد (و البته سود آن به جیب مردم سرازیر نمی‌شود) معایب بسیاری می‌تواند به همراه داشته باشد که برخی از آنها به شدت نگران کننده است؛ عیب و اشکالاتی که اگر از تاثیرات آن بر اقتصاد و نظام بانکی صرف نظر کنیم، سهم آن در افزایش سرقت های خرد آنقدر نگران کننده به نظر می‌رسد که توقع داشته باشیم مسئولان امنیتی و انتظامی پا به میدان گذاشته و نسبت به عواقب دریافت کارمزد از کارتخوان ها ابراز نگرانی کنند!
https://akhbarbank.com/vdca60ne.49nww15kk4.html
تازه ترین اخبار