۰
۱۵
شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۴:۱۸
گزارش/

سفره باز براي موسسات مالي جمع شد

اخبار بانک: سياست‌گذاري‌هاي جهت‌دار يا كمك نادانسته و ناخواسته؟! كدام يك از اين گزينه‌ها در چند سال گذشته سياست بانك مركزي در جهت رشد و توسعه موسسات مالي و اعتباري، مجاز و غيرمجاز، بوده است؟
سفره باز براي موسسات مالي جمع شد
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اخبار بانك، برخی از موسسات كه حالا كه قصد بانك شدن دارند، گستره‌ي شعب‌شان چند برابر بانك‌هاي خصوصي قديمي است و اين را مرهون برخی سیاست های پولی و مالی در طی دو دهه اخیر براي بستن دست بانك‌هاي رسمي و آزاد گذاشتن دست اين موسسات هستند.

از زماني كه بانك مركزي در دو دولت نهم و دهم تصميم گرفت با ابلاغ دستوري نرخ سود بانكي، افسار بانك‌ها را در دست بگيرد، دوران طلايي موسسات مالي و اعتباري كه عمدتا داراي وابستگي‌هاي قوي سازماني بودند آغاز شد.

بانك‌هاي رسمي، چه خصوصي و چه دولتي محدود شدند و جا براي جولان موسسات مالي و اعتباري باز شد. اين موسسات ارائه تسهيلات خرد با سودهاي بالا را در دستور كار خود قرار دادند و در اندك زماني از هر گوشه شهرهاي مختلف كشور، يك شعبه از اين موسسات سر برآورد.

به يكباره بانك‌هاي خصوصي كه خود آغاز گر ارائه تسهيلات خرد بودند از زمين رقابت اخراج شدند. سیاست های بانك مركزي دولت های گذشته بازيگران رسمي را با ابلاغ بسته سياستي ـ نظارتي و تعيين دستوري نرخ سود از زمين مسابقه خارج كرد و شرايط را براي حضور موسسساتي كه از سال‌ها پيش و از روي نيمكت ذخيره‌ها نظاره‌گر بازي بودند مهيا و خود هم عرصه داوري را ترك كرد.

سیاست بانک مرکزی دولت نهم و دهم سفره‌اي را كه بانك‌هاي خصوصي پهن كرده بودند و از آن بهره‌ مي‌بردند را از آن‌ها گرفت و براي اين گروه پهن كرد.

اين گونه شد كه برخی موسسات مالي و اعتباري هر كدام حدود ۷۰۰ شعبه در سراسر كشور داير كردند و كوچك‌ترين آن‌ها به بيش از حدود ۴۰۰ شعبه رسيده است.

اين موسسات، مجوز خود را از وزارت تعاون تحت عنوان تعاوني‌هاي اعتبار آزاد مي‌گرفتند و بي‌اعتنا به قوانين بسته سياستي‌ ـ نظارتي بانك مركزي هر طور كه دوست داشتند و تحت نام طرح‌هاي گوناگون به ارائه تسهيلات مختلف به مردم مي‌پرداختند.

زماني، يك مقام بانكی عمليات مالي كه برخي از اين موسسات انجام مي‌دادند را به كاري در حد جنايت در عرصه بانكي كشور تشبيه كرد. اخذ سپرده‌هاي وام‌خواه براي اعطاي تسهلات قرض‌الحسنه و عقود مبادله‌اي، خريد شعبه از طريق وجوه سپره‌گذاران و ارائه سود سپرده‌ و تسهيلات غيرمتعارف، كمترين تخلفاتي بود كه از سوي اين موسسات انجام مي‌شد.

گذشته از اين، همواره يكي از اتهاماتي كه در زمينه پول‌شويي به كشورمان وارد مي‌شد به دليل تحت نظارت بانك مركزي نبودن تعداد زيادي موسسه پولي و اعتباري بوده است.

دولت های گذشته دلخوش از اينكه با سياست‌هاي انقباضي‌‌اش در حال كنترل نقدينگي است خبر نداشت بنا بر آمارهايي كه بعدا  اعلام شد بيش از ۹۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي سرگردان در اين موسسات بوده است(آمار مربوط به قبل از دولت یازدهم می باشد) كه بي‌شك از عوامل موثر تورمي كشور به شمار مي‌رود.

دير زمان بعد و وقتي كه اين موسسات به حد كافي چاق شده بودند، بانك مركزي دولت نهم و دهم گذشته بازي سامان‌دهي آن‌ها را آغاز كرد. به يكي مجوز بانك داد، يكي را در مرز بانك شدن نگه داشت، ديگري را منحل و آن يكي را ورشكسته اعلام كرد. برخي را در هم ادغام كرد، به بعضي كه كفالت موسسه ديگري را پذيرفته بودند امتياز داد اما در مقابل بر سر ديگري كوفت و همه اين‌ها بدون رعايت يك رويه واحد بود و برخورد سليقه‌اي از آن مي‌باريد.

نتيجه اما اين است موسسات مالي و اعتباري همچنان به كار خود و با همان سياست‌ها و همان تخلفات ادامه مي‌دهند و وقعي به قوانين و دستورالعمل‌هاي باك مركزي نمي‌گذراند.

یک زمانی یکی از مدیران ارشد بانک مرکزی يك بار گفته بود از موضوع به سامان كردن اين موسسات و آزارهايي كه از اين ناحيه ديده است روزي سخن خواهد گفت. شايد خاطرات او بتواند روشن كند بانك مركزي ناخواسته به رشد اين موسسات كمك كرد يا اين، سياستي ديكته‌شده بود و بانك مركزي، البته با هوشمندي آن را اجرايي كرد.

حالا بانک مرکزی در هفته های اخیر مدعی حذف موسسات مالی بزرگ غیر مجاز از عرصه بازار پولی و مالی کشور شده است و سفره باز برای اینگونه موسسات برچیده شده است.
https://akhbarbank.com/vdcdss0k.yt0on6a22y.html
مشاهده نظر مخاطبان
آرش
Iran, Islamic Republic of
و این وسط حقوق مردم بخت برگشته لگد مال شد اندوخته سالیان سال مردمی که به هزاران امید و ارزو در این موسسات جور وا جور سپرده کرده بودند و اکنون هرکدام به یک سویی سرگشته اند.
مال باخته فرشتگان و الزهرا
وقتی از وزارت تعاون یعنی از خود دولت مجوز داشته اند پس چرا می فرمایید _ غیر مجاز ؟؟؟ تقصیر مردم چی است که بیشترین خسارت را باید سپرده گزارانی که اغلب از اقشار ضعیف جامعه هستند متحمل بشوند... شما در واقع سفره زندگی سپرده گزاران را برچیدید ...
پروین
Finland
خوب حالا یعنی چی؟ما سپردگذارای بدبخت که همه زندگیمون دست ایناست چه خاکی سرمون بریزیم؟به کدوم دولت و رئیس باید اطمینان کنیم؟شماکه آگاه هستید خوب کاری انجام بدین الان دوماهه گذشته هر روز یه تصمیم میگیرین و انجامم نمیدین فقط وعده و وعید میدین.خدایا خودت بیا خسته شدیم دیگه به دادمون برس
حالا کجا جمع شده همه رسوندید به دادگاه و حق ناس پایمال کردید
ناشنلس
گزارشت واقعا بدرد نخوره
علی
من نبودم دستم بود
تقصیر آستینم بود
لطفاً این روحیه چندش آور فرافکنی رو کنار بزارید و کار خودتون رو درست انجام بدید .
شمائی که برای کاسپین مجوز مشروط صادر کردید و دو میلیون شهروند این مملکت را به خاک سیاه نشوندید .
شما اگه از دولت قبل گله دارید چرا نام مفسدان را افشا نمیکنید . دیگه امروز همه میدونند چرا ؟ چون به هم وصل هستید . شما با دولت قبل هیچ تفاوتی ندارید .
ولی
پس تکلیف کارمند های این موسسات چی میشه ؟
سپرده گذار آرمان
Germany
درود بی کران بر موسسه ملل که ما رو از نگرانی درآورد
توسلی
Russian Federation
خدایا ریشه ظلم وستم را بکن و حق مظلومان را از ظالمان بگیر بخدا خسته شدم دویستوپنجاه میلیون تومان در موسسه ثامن پول دارم اما با بدبختی دویست هزار تومان سود سپرده ها مو در ماه میدن
Australia
یه موسسه کاملا خصوصی و قوی تر از خیلی بانکهای پر ادعا
یک حمال
Iran, Islamic Republic of
بانک فقط مهر اقتصاد
کارمندان بانک مهر اقصاد واقعا دلسوز هستند
aa
اصلا بانك مركزي هوشمندانه عمل نكرد.فقط مردم رو بدبخت كرد.ساماندهي به قيمت بدبخت كردن مردم.اين چه ساماندهي هوشمندانست..اين ساماندهي ناشيانست.
Iran, Islamic Republic of
همین غیرمجازها که میفرمایید بنده ظرف 5 روز سال 89 از بانک مهر اقتصادمبلغ 30 میلیون وام گرفتم وبعد از 50 سال مستاجری خانه دار شدم آن زمان سراغ هر بانکی رفتم یا گفتند وام نمیدهیم یا اگر هم میدادند 5 تا 10 میلیون با کلی شرایط سپرده گذاری چند ماهه و ضمانتهای آنچنانی که قادر به تهیه ضامن ها نمیشدم همین بانک رفاه درخواست 50 میلیون وام کردم ودر پایان 35 میلیون به حساب واریز کرد و15 میلیون هم گفتند تا آخر وام بعنوان ضمانت در حساب میماند که وام 18 درصدی در واقع 29 درصد تمام شد اینهم از بانکهای به قول شما مجاز خانه از پای بست ویران است ............... اگر شایسته سالاری بود باید مدیر عامل بانک مهر اقتصاد و امثال آن که کارکرد خوب ومطلوبی داشتند میشدند رییس بانک مرکزی
شعاربانک مهر اقتصاد مشتری مداری است واین بانک به اعتبار همین مشتریان که از جان عزیزتر هستند همچنان استوار به ارایه خدمات به هم وطنان خویش ادامه میدهد .
تازه ترین اخبار