اقدام قابل تامل یک موسسه / قرض‌الحسنه حذف شد!

11 بهمن 1393 ساعت 15:29

تا حالا شده به بانک یا موسسه پولی بروید و بگویند جذب منابع قرض‌الحسنه نداریم اما در تازه‌ترین اقدام، یک موسسه پولی حذف قرض الحسنه را از تبلیغات خود در سطح شهر کلید زده است.


به گزارش «اخبار بانك»، برخی بانک‌ها و موسسات پولی کشور برای جذب منابع مردمی دست به هر کاری می‌زند و بخشنامه‌های بانک مرکزی هم یکی پس از دیگری صادر می‌شوند اما وضع تکان نمی‌خورد. 



سودهای بانکی روزشمار با نرخ بالا پرداخت می‌شود اما بانک مرکزی یا نمی‌خواهد ببیند و یا اگر هم می‌بیند، فقط به صدور بخشنامه و در نهایت تذکر بسنده می‌کند.

حالا خبر می‌رسد برخی موسسات پولی برای جذب منابع، روی به تبلیغاتی آورده‌اند که اصل نظام پولی کشور را زیر سئوال می‌برد و از لحاظ مسایل شرعی نیز باید موضوعات این چنینی، مورد سئوال و پاسخ قرار گیرند.

حذف قرض الحسنه بازی جدیدی است که در تبلیغات جدید موسسه مالی و اعتباری کوثر دیده می‌شود و با کشیدن ضربدر بر روی قرض الحسنه، این موسسه مردم را تشویق می‌کند که دیگر سنت قرض‌الحسنه به جای نیاورند و به تسهیلات سوددار گرایش پیدا کنند.

تبلیغاتی که حذف قرض الحسنه از سیستم پولی کشور را رواج می‌دهند، پایانی است بر سالیان سال فرهنگ‌سازی برای ترویج سنت قرض الحسنه.

آیا این موسسه پی به اشتباه خود خواهد برد تا این نوع تبلیغات را از سطح شهر جمع آوری کند یا نیاز به اقدامات بانک مرکزی دارد؟ به هر حال، این اقدام در حالی کلید خورده است که نام این موسسه آیه قرآنی است و پسندیده و درست نیست روی کلمه قرض الحسنه ضربدر بزند.

به گزارش تابناک، عبارت قرض الحسنه در قرآن وارد شده‌ و در مورد قرض‌دادن به خداوند است که قرآن آن را در مورد صدقه به‌کار برده‌ است و منظور از آن قرضی است که چند برابر خود نزد خدا ثواب دارد."کیست که خدا را وام (یعنی قرض الحسنه) دهد تا خدا بر او به چندین برابر بیفزاید؟".سوره بقره آیه۲۴۵

در قرآن، سیزده بار با واژه های گوناگون، سخن از قرض به میان آمده و به آن تأكید شده است. در هر جا كه كلمه «قرض» آمده به دنبال آن كلمه «حَسناً» نیز آمده است. از این رو در اسلام به وام بی بهره «قرض الحسنه» می گویند.

واژه «قرض» در ریشه لغوی به معنی بریدن است. از این رو اعراب به قیچی كه برّنده است، مقراض می گویند. استعمال این واژه در وام بدون بهره، از این رو كه انسان وقتی می تواند به چنین كار نیكی توفیق یابد كه دلبستگی به مال و ثروت را از خود ببرّد و قطع كند، وگرنه به چنین توفیقی نخواهد رسید. و معنی دیگر بریدن این است كه قرض دهنده قسمتی از اموالش را جدا كرده و به قرض گیرنده می دهد.

بنا بر این قرض دادن به قرض پول، منحصر نیست. بلكه شامل قرض كالاهای مختلف نیز می شود. مثلاً همسایه ای می خواهد عروسی كند و نیاز به فرش و ظرف دارد، شما به مدّت یك هفته یا یك ماه، مقداری ظرف و فرش به او قرض می دهید. این كار نیز قرض الحسنه است.

در تعریف دیگر عقدی است که به موجب آن بانک‌ها (به عنوان قرض‌دهنده) مبلغ معینی را طبق ضوابط مقرر در دستورالعمل ذیربط به اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی (به عنوان قرض گیرنده) به قرض واگذار می‌کنند.

در روایاتی که از امامان پاک علیهم السلام بر جای مانده، قرض دادن، کار بسیار مثبتی ارزیابی شده است؛ هر چند که از قرض گرفتن ـ حتی الامکان ـ منع شده است.

از آن جا که اسلام مخالف هرگونه گداپروری است با مرور روایاتی که درباره قرض و صدقه آمده است برتری قرض از صدقه کاملاً آشکار می شود.

رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند:

«شبی که به معراج رفتم بر در بهشت دیدم که نوشته شده بود: صدقه ده برابر و قرض، هیجده برابر پاداش دارد! به جبرئیل گفتم چرا قرض الحسنه برتر از صدقه است؟ گفت: چون قرض گیرنده همیشه به خاطر نیازش قرض می کند ولی سائل درخواست کمک می کند هر چند بی نیاز باشد.»

مفهوم قرض الحسنه در بانکداری اسلامی

قرض الحسنه اعطايي عقدي است كه به موجب آن بانك (بعنوان قرض دهنده) مبلغ معيني را طبق ضوابط مقرر به اشخاص حقيقي و يا حقوقي (به عنوان قرض گيرنده) به قرض واگذار مي نمايد. تعهد بازپرداخت قرض گيرنده، صرفاً معادل مبلغ دريافتي بعلاوه كارمزد آن خواهد بود. سهم قرض الحسنه اعطايي هر بانك، سقف تسهيلات اعطايي به متقاضيان و كارمزد آن سالانه توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران مشخص مي گردد. حداكثر مجموع كل قرض الحسنه هاي اعطايي هر بانك معادل كل سپرده هاي پس انداز مي باشد.


مدت باز پرداخت قرض الحسنه هاي اعطايي براي رفع احتياجات اشخاص حقيقي در رابطه با هزينه هاي ازدواج، تهيه جهيزيه، درمان بيماري، تعمير مسكن، كمك هزينه تحصيلي و كمك براي ايجاد مسكن در روستاها حداكثر ۳ سال مي باشد.


کد مطلب: 30691

آدرس مطلب :
https://www.akhbarbank.com/news/30691/اقدام-قابل-تامل-یک-موسسه-قرض-الحسنه-حذف

پایگاه خبری تحلیلی اخباربانک
  https://www.akhbarbank.com